Aliz
6 °C
14 °C

Babosék nagyon szoros meccsen bukták el a US Open-döntőt

K EPA20180909203
2018.09.09. 22:25 Módosítva: 2018-09-09 22:51:36

Többször is nagyon közel volt a történelmi US Open-győzelemhez Babos Tímea, de francia párospartnerével, Kristina Mladenovic-csal végül nagy csatában, 3:6, 7:6, 7:6-tal alulmaradtak a torna döntőjében az Ashleigh Barty - Coco Vandeweghe kettős ellen.

Babosék szettveszteség nélkül, 2. kiemeltként jutottak be a fináléba, és az év eleji Australian Open után a szezon utolsó Grand Slamjét is megnyerhették volna. Az ellenfél ausztrál-amerikai páros csupán a 13. helyen volt kiemelve, de az egész versenyen rendkívül meggyőzően játszott, a döntőbe vezető úton az első és a harmadik kiemeltet is kiütötte.

Nagyon izgalmasan alakult a finálé, ahol Babos sokáig nagyon jól játszott, az első szettben pontot sem veszített az adogatásánál. A második játszma legvégén kicsit elbizonytalanodott, de a döntő szett második felére újra megtalálta a játékát. Mladenovic összességében gyengébben adogatott, de fontos pillanatokban általában jól tudta odatenni magát. A magyar-francia kettősnek összesen három meccslabdája is volt, kettő mérkőzéslabdát pedig hárítani tudott, nem sokon múlt a vége.

Babos döntőjét percről percre közvetítettük, itt olvashatja vissza pontról pontra>>>

Az első szettben Vandeweghe kezdhetett adogatóként, de ennek ellenére a második labdamenet után Babosék vezettek 30-0–ra, brékelni azonban nem tudtak, végül hozta az adogatását az ausztrál-amerikai kettős. Babos magabiztosan adogatott, majd brékelt is a magyar-francia duónak, de Mladenovicnak nem volt túl jó az első adogatása, így rögtön le is adták az előnyt.

A következő szettben aztán megint közel jártak a brékeléshez, de mindketten hibáztak, így nem jött össze a dolog. Babos megint kiválóan szervált, a következő gémben pedig hiába játszott jól Barty és Vandeweghe, sikerült brékelnie Baboséknak. Mladenovic ezúttal hozta a szerváját, majd újabb brékkel be is fejezte a szettet a magyar-francia páros.

Babos a második szettben ott folytatta, ahol abbahagyta, újabb remek adogatójátékkal jelentkezett, utána viszont három bréklabdát hárítottak Bartyék, Vandeweghe pedig egy ásszal zárta le a játékot. Ez fontos fordulópont volt az ellenfélnek. Innentől aztán mindkét páros hozta az adogatásait, ezzel pedig Babosék kerültek előnybe, 5:4-es vezetésnél elég nagy volt a nyomás az ausztrál-amerikai duón.

Ez meg is érződött, a következő gémen, Barty és Vandeweghe is hibázott, 15-40-nél két meccslabdája is volt Baboséknak, de nem tudtak élni velük: előbb Vandeweghe hárított, aztán Babos rontott többször is tőle szokatlan módon. Ezzel ugyanakkor még mindig csak egyenlő volt az állás, Mladenovic pedig jól adogatott, így ismét a játékban maradásért szerváltak Bartyék.

Az ausztrál bírta a nyomást, jól szervált, megint kiegyenlített, jöhetett a tie-break, amit eddig egyik páros sem veszített még el a tornán. Babosék nem is kezdtek rosszul, de ezúttal egyértelműen az ausztrál-amerikai kettős bírta jobban, hamar minibrékelőnybe kerültek és végül simán nyerték meg a rövidítést 7-2-re, kiegyenlítettek a szetteket tekintve.

Ez láthatóan feltüzelte Bartyékat: előbb Vandeweghe hozta semmire az adogatását, a második játékban brékeltek, a harmadikban pedig egyebek mellett egy ásszal, és egy egész hihetetlen returnnel sokkolták Babosékat, így a döntő szettben 3:0-nál az adogatóként addig is hullámzó Mladenovicon múlott, hogy meg tudják-e fogni az ellenfél lendületét. A francia kettős hibával kezdett, de innen több pontot már nem engedélyeztek az ellenfelüknek, szépítettek Babosék.

Ebből aztán tudtak erőt meríteni, a következő gémben brékeltek, aztán az újra magabiztosabban játszó Babos hozta az adogatását, így ismét teljesen nyílt volt a találkozó. Innentől aztán megint mindkét fél hozta az adogatásait, bár 5:4-nél hatalmasat kellett küzdenie, két meccslabdát kellett hárítania Baboséknak, hogy játékban maradjanak. A következő gémben esélyük sem volt, a saját párosukat a hátán hozó Barty kiválóan adogatott, semmire hozta a játékot, így Mladenovic azért szervált, hogy tie-breakre mentse a meccset.

A francia meg is csinálta, így jöhetett az újabb rövidítés, ahol ezúttal Babosék rendkívül koncentráltan kezdtek, 4-2–es vezetésnél cseréltek térfelet. Az ausztrál-amerikai duó tudott javítani, de Baboséknak volt esélyük befejezni a mérkőzést, 6-5–nél ismét meccslabdájuk volt. Itt aztán Barty el tudott ütni Mladenovic mellett, az egyenlítés után pedig beütött egy rizikós második szervát. Mladenovic szerválhatott a meccsben maradásért, de kettős hibát ütött, így az ausztrál-amerikai páros 8-6–ra nyerte meg a rövidítést, és lett az US Open győztese.

A második szettben picit túlizgultam a végét, pedig addig nagyon jól játszottam. Nagyon sok lehetőségünk volt a második játszmában, de nem sikerült a vége.

– mondta a meccs után Babos, hozzátéve, hogy szerinte fantasztikus meccsen vannak túl, és persze sajnálja, hogy így sikerült, de szerinte ez is jó eredmény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?