Piros Zsombor írta tovább a magyar teniszcsodát

AVP-6530
2018.09.14. 16:41

Péntektől vasárnapig Magyarország Csehországgal játszik a Davis-kupa VIlágcsoportjának osztályozójában. Korábban a Világcsoportba kerülés/maradás volt a tét, azóta kiderült, hogy az új rendszerű Davis-kupa kiemeltje lehet a meccs győztese. Ebben a cikkben elmagyaráztuk, pontosan miről is van szó. A pénteket pedig két egyes kezdte, elsőnek Piros Zsombor és Jiri Vesely játszott, és újabb teniszcsodát éltünk át: a 419. legyőzte a 97. helyen állót.

Nem kezdett rosszul Piros, hiszen 2-1-re is vezetett, de után négy játék jutott a hatalmas termetű csehnek, Veselynek, aki bombaerősen ütötte a tenyereseket és a kétkezes fonákokat is. De ezzel együtt a nagy erőbe sokszor hiba is csúszott. Piros bírta erővel, és nagy lelkesedéssel futott labdák után, némelyiket szépen el is bírta ütni, de 36 perc után 6:3-mal a cseh szerzett előnyt. Pirosnak így is volt két ásza, viszont három kettőshibája is.

A második szettben Piros újabb erőtartalékokat mozgósított. Elhúzott 3-0-ra úgy, hogy Vesely addig négy ászt vert be, de az első szettben 1/9 volt az első szerváiból megnyert pont. Piros brékelt, és továbbra is kiválóan adogatott, így 4-1-re húzott el. Közelebb is kerülhetett volna a szetthez, de két bréklabdája közül egyik sem jött be. Könnyű labdákat ütött sokszor a hálóba, és a brék végül a másik oldalon jött, így a világranglistán 97. cseh 4:3-ra szépített, majd egyenlített is. Piros inkább lelkes, mint pontos játékkal hozott két gémet, és bravúrral nyerte 6:4-re a szettet.

Egy semmire nyert adogatójátékkal nyitott Piros, aztán 2:2-ig mindenki hozta az adogatójátékát. Az első brék 3-3 után jött, Veselynek három labdája is volt hozzá, a másodikat beütötte. Piros aztán megint semmire hozta az adogatójátékot, viszont a cseh is, ez pedig azt jelentette, hogy 6:4-re elment a harmadik szett.

A negyedik szettet megint Piros kezdte jobban, egészen kiválóan szervált, olyan elütései voltak, hogy Vesely sokszor mozdulni sem tudott rá. De Piros is hibázott, sok volt a kettőshibája, és könnyen megnyerhető pontokat is elengedett. Így is fej-fej mellett haladtak, 4:3-ig mindenki hozta az adogatását, ekkor Pirosnak két bréklabdája is volt, Vesely mégis visszajött és egyenlített. Kemény meccs volt, főleg Pirosnak, aki életében ilyen hosszú meccset még nem játszott. A 2017-es Australian Open junior fiú döntőjét is három szettben nyerte meg.  5:4 volt a magyarnak, azaz az egyenlítésért fogadott.

Aztán 6:5-ös vezetésnél megint, senki nem hibázott addig adogatást a szettben. Ahogy utána sem, 6:6, és jött a rövidítés. Ebben 3-3-nál cseréltek térfelet. Utána viszont csak Piros nyert pontot, 7-3-ra hozta rövidítést és egyenlített.

A döntő játszmában, 2:1-es cseh vezetésnél Vesely brékelőnybe jutott, Piros fáradni látszott. Aztán majdnem sikerült visszavenni az adogatást, labda is volt hozzá, de pillanatok alatt 4-1 lett oda. Piros ekkor már a hosszú labdamenetek végén rendre begörcsölt, de elképesztő volt, ahogy harcolt minden pontért, és visszabrékelt.  4:4-gyel fordultak a finisbe. Vesely adogatott, Pirosnak pedig bréklabdája is volt, mégis 5:4 lett oda. Vesely is elfáradt, két nagy hibájából jött a pont Pirosnak, aki megint egyenlített. 

Megint Vesely-hiba, jött a brék, és Piros győzelemért adogatott. 15 egyenlő után Pirosnak volt egy csodálatos lecsapása, aztán már csak egyetlen pontra került élete legnagyobb győzelméhez. Meg is csinálta, továbbírva ezzel a magyar Davis-kupa-válogatott bravúrtörténetét. Pirost a végén már csak a szíve vitte előre, és ahogy ígérte élt élete lehetőségével. A 419. helyen álló játékos legyőzte a világ 97. legjobbját. Óriási eredmény.

"Így ránézve az eredményjelzőre, nem volt hiábavaló, hogy annyit görcsöltem. Köszönöm a bíztatást" - ezek volt az első örömszavai.

"Nekem nem a szerva az elsődleges fegyverem. Kulcsa volt a meccsnek, hogy így is tudtam belőle pontokat gyűjteni, ezek ingyenpontok voltak. Tenyeresben egy picit gyengébb voltam. Inkább próbáltam kipörgetni gyorsan, csípő alá ütöttem, mert azt nehezen tudta visszaadni, aztán váltottam, és magasabban ütöttem. Nem éreztem egy pillanatig sem Veselyn, hogy lebecsült volna. Nem az a játékos, aki minden pontért meghal. Azért az látszódott rajta, hogy egy hónapja nem játszott."

"A fizikai tűrőképesség határán voltam, nagyon sokat kivett belőlem, nem hittem, hogy bírni fogom, nagyon nagy dolog, hogy végigvittem, mindig az adott pontra figyeltem. A lábam már három helyen görcsölt, de nagyon nagyot merítettem a csapatból és a közönségből. Így még sosem görcsölt, A harmadik-negyedik gém után elmúlt a versenydrukk, éreztem, hogy pariban vagyok vele és ez is erőt adott." – mondta a meccs után Piros.

A folytatásban 19:55-től a világranglistán 271. Valkusz Máté következett a 185. Lukas Rosol ellen. A hosszúlábú, őrült erővel szerváló Rosol az első szettben gyakorlatilag leütötte a pályáról Valkuszt, 21 perc alatt vezetett 1-0-ra. A második szett már kicsit szorosabb volt, de Rosol ütőereje és Valkusz pontatlansága sem sokat változott. Rögtön az elején a cseh brékelt, aztán tartotta a brékelőnyét,sőt rá is tett még egyet, láthatóan nagyon motivált volt Vesely veresége miatt. Ez a  szett 36 percig tartott.

A harmadik játszmában előbb Valkusznak adódott lehetősége elvenni ellenfele adogatójátékát, de ez három labdából sem sikerült. Amikor jött a vész, Rosol két ászt is bevert, aztán ötödször is brékelt. Valkusz képtelen volt újítani, bár az utolsó erőfeszítéssel próbálta visszavenni az adógatóelőnyt, Hiába volt több labdája is hozzá, nem sikerült. Rosol az egyenlítésért fogadott. Ezt még Valkusz megoldotta, de aztán ha kicsit nehezebben is, Rosol kiszerválta a meccset. 

„Számunkra nagy dolog, hogy tudtunk egy meccset nyerni ma, de azért csak félig vagyok elégedett” – mondta Köves Gábor szövetségi kapitány – Eredmény szempontjából többet vártam a második meccstől. Ezen a napon túl jó volt Valkusz ellenfele, reálisan ez volt benne ebben a napban. Le a kalappal a srácok előtt.”

„Végig rosszul éreztem magam a pályán, az lett volna jó, hogy játsszak, erre megkaptam ehhez a legrosszabb ellenfelet. – mondta élete első DK-meccsét játszó Valkusz Máté – A közönség tartott a meccsben, de nagyon negatív voltam végig. Amatőr hibákat vétettem, amilyeneket 16 éves korom óta nem.”

Ezzel a magyar-cseh Davis-kupa meccs 1-1-re áll az első nap után, szombaton 16 órától a párosok folytatják. Már így is felülmúltuk az elvárásokat.

Davis-kupa, Világcsoport, osztályozó

Magyarország-Csehország 1-1

Piros Zsombor-Jiri Vesely 3:6, 6:4, 4:6, 7:6 (3), 7:5

Valkusz Máté-Lukas Rosol 1:6, 2:6, 4:6