Ödön
2 °C
11 °C

Megint egy hihetetlen teniszbravúr: 0-2-ről vertük a cseh párost

AVP-4831
2018.09.15. 15:56

Hihetetlen bravúrt vitt véghez a magyar tenisz válogatott azzal, hogy a legyőzte a cseh duót a Davis-kupa második napján, ezzel összesítésben 2-1-re vezetünk. A mieink nem is akárhogy nyertek, 0-2-ről, reménytelen helyzetből fordították meg a meccset.  A pénteki két egyes után a Borsós Gábor, Nagy Péter duó játszott a Roman Lukas Rosol cseh kettőssel a Világcsoport osztályozóján.

A pénteki egyesekből kellett erőt meríteni a nagyon fontos szombati párosra, hiszen győzelemmel a vasárnap még nagyon izgalmas lehetett a sokkal esélyesebb csehek ellen. Szerencsére minden vágyaink szerint alakult, pedig egyáltalán nem úgy indult.

A meccs előtt utána néztünk a cseh párosnak, amelyből Roman Jebavy a nevesebb és a jobb játékos. 47. jelenleg a világranglistán, idén három ATP-tornán is döntőt játszott párosban. A US Openen a harmadik körig jutott az argentin Andreas Molteni oldalán.

A cseh Davis-kupa válogatott elmúlt három évi produkciója elég vegyes képet mutat. Idén, Izrael ellen a mostani páros egyik tagja, Pavlasek Vesely oldalán nyert 2-0-re. Tavaly Jevaby és Pavlasek nem nyert meccset, míg 2016-ban Tomás Berdych és Radek Stepanek vitte a csapatot.

Lukas Rosol adogatásával indult a meccs, ahogy pénteken is láttuk tőle, ez nagyon megy neki, 1-0 oda. Aztán az adogatásunk sem sikerült jól, bérkeltek a csehek, így már 2-0-ra vezettek, volt bréklehetőségünk is, de nem sikerült, így 3-0-val indult a meccs. 

Ez a nap sem indult sok nézővel. A pénteki 150 cseh szombaton is eljött a Lurdy-ház mellett felállított ideiglenes stadionba, magyar drukker viszont sokkal kevesebb, mint egy nappal ezelőtt. Aztán a meccs sem alakult jól. Bár az első szett első megnyert játékát egy semmi harmincról visszahozott gémmel nyertük, majd két bréklabdát is hárítva sikerült újabb játékot hozni, így is a csehek vezettek 5-2-re. Simán hoztuk az adogatásunkat, de aztán az első szettért adogattak a csehek és semmire hozták.

Bár az első szettben a csehek sokkal könnyebben hozták a pontjaikat, mint azt vártuk, a második magyar gémmel és aztán két breaklabdával kezdődött, mégis 1:1 lett a vége, de legalább az első két adogatásunkat hoztuk, ügyes hálójátékkal. Egészen 2:2-ig, ekkor megint brékeltek Rosolék. Főleg Jebavy mutatott be nagyszerű trükköket, egyszer felugorva, a lábai között ütötte vissza labdát, ami úgy meglepte Borsost, hogy a hálóba vágta. A következő gémben két bréklabdájuk is volt a cseheknek, mégis hoztuk az adogatást, de aztán megint egy semmire nyert szervagém a másik oldalon, ez ma egy másik szint. A csehek 5:4-nél adogattak a második szettért, simán hozták.

Aztán a harmadik szettben olyan történt, ami ezen a meccsen egyszer sem, brékelőnybe kerültünk és 2:0-ra vezettünk. Sőt, 3:0-ra, majd 4:1-re is. ELőször ekkora különbséggel a meccsen. A magyar páros nagyon összekapta magát, úgy tünt, eddig bizonyítani akart, most pedig minden mindegy alapon elkezdett játszani és egy újabb brékkel már 5:1-re ment el, azért a csehek is egyre többet hibáztak, de ezzel együtt is bravúrosan hoztuk a szetett, ráadásul 6:1-re.

A negyedik szettben 2:1-es cseh vezetésnél jöhetett volna a fordulópont, de sikerült visszajönni bréklabdáról, a végén egy bravúros Borsos ásszal. Nem csak jövünk vissza a meccsbe, megint brékeltünk, 3:2-re vezetünk. Nagyon feljavult a hálójátékunk, rövid labdamenetekben gyüjtögettük a pontokat és már 4:2-re vezettünk, döbbenetes fordulat az első két szett után. A csehek is értetlenül néztek egymásra, újabb brékkel már 5:2 lett ide. AztábBorsos kiszerválta szettet, egy hosszú cseh labdával 6:2 lett ide. Döntő szettre mentettük a meccset, 0-2-ről, hatalmas bravúr.

A csehek kezdték a döntő szettet, mindkét páros hozta a saját adogatását, mi semmire. Ez történt a követkető körben is, 2:2. Majd bréklandánk volt, mégis 3:2 lett oda. Nagy Péter adogatásánál öt bréklabdája volt a cseheknek, drámai küzdelemben mindet sikerült védeni, Borsos ütötte le a labdát Jebavy lábához, meglett a gém is, 3:3. A drama folytatódott, két bréklabdánk volt és elvettük a csehek adogatását, a döntő pillanatban, Borsos elütése volt túl erős ahhoz, hogy Jebavy visszaadja, 4:3 ide.. Aztán Borsos szépen hozta az adogatójátékát és máris 5:3 volt ide, a meccsért fogadtunk. Ez még nem jött be, hozták a csehek az adogatást, 5:4, viszont most mi szerváltunk a meccsért.

30-15, két labdára az újabb bravúr. Már csak egyre. És megcsinálták a mieink, 0-2-ről felállva hatalmas bravrúrral megnyerik a meccset, 2-1-re vezetünk a csehek ellen. 

Ez hatalmas siker volt, hiszen Jebavy a szűk elit közelébe tartozik a páros világranglistán, és 0-2 után nyoma sem volt annak, hogy ekkora fordítás lehet belőle. Hatalmasat küzdöttek a mieink, ezzel megmaradt a reális esély, hogy nyerjünk, így jövőre kiemeltként kezdjük a Davis-kupát. Vasárnap a két egyes jön: Valkusz Máté kezd Jiri Veselyvel, majd Piros Zsombor jön Lukas Rosollal.

Az első szettben jobbak voltak, a másodikban közelítettünk. Utána taktikai váltást csináltunk, Borsos hátrébb ment és többet maradt játékban a labda. A harmadik és a negyedik szett nem volt kérdéses, vitte őket előre a lendület. Életük három legjobb szettét játszották. A Dávid legyőzte Góliátot. Kihozták a maximumot, én ilyen meccset 1986 óta nem láttam, amióta én a Davis-kupában vagyok, ilyen meccset még sosem láttam, hogy az esélytelenebb ilyen játékkal nyerni tudjon, ezt még én is egy tízhez adtam volna.

- értékelt Köves Gábor szövetségi kapitány.

'A fordulópont a harmadik szettben egy szervagémem volt, kintről is mondták, hogy ez tényleg az, kicsit el is bizonytalanodtak. Mi meg felülkerekedtünk." - mondta Borsos Gábor.

"Sokat számított, hogy be tudtam ütni az első szerváimat. Volt szerencsénk is, de ehhez az is kell." - értékelt Nagy Péter.

Davis-kupa, Világcsoport, osztályozó

Magyarország-Csehország 2-1

Borsos, Nagy P.-Jebavy, Rosol 3:6, 4:6, 6:1, 6:2, 6:4

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?