Nagyot harcolt a magyar csapat, de a csehek nyertek a Davis-kupában

SZA 7102
2018.09.16. 12:58 Módosítva: 2018.09.16. 15:39

Elérkeztünk a Magyarország-Csehország Davis-kupa Világcsoport-osztályozó harmadik napjához és a legmerészebb álmainkban sem hittük, hogy új várjuk az utolsó két egyest, hogy nem csak esélyünk van még a győzelemre, de vezetünk is. Nem sikerült, a csehek hozták a két egyest, ezzel 2-1-ről 3-2-re fordították meg a meccset, de amit a három nap alatt ez a négy fiatal magyar játékos mutatott, arra tényleg nehéz szavakat találni.

A Lurdy-ház mellett felállított ideiglenes stadionban előbb Valkusz Máté játszott a bizonyítani igyekvő, de 4-5 hete meccset nem játszó Veselyvel. Szépen kezdődött, de aztán Valkusz másfél szett után elfogyott az erejével. A legvégén, már minden mindegy alapon még közel került Veselyhez, de csak ennyi volt benne. Csehország egyenlített.

A kettőből egyet kellett volna nyerni, de a Valkusz után pályára lépő Pirosnak sem sikerült. Két nagyon szoros első két szettet játszott, a harmadikra elfáradt Rosol ellen, de akkor is zárkózott, bár ettől még nem volt kérdés, ki nyer ezen a meccsen. Ha valaki előre 3-2-re adja a cseheket, azt bárki elfogadta volna. Közel volt a bravúr, nem sikerült.

Bár a Davis-kupa jövőre átalakul és ebben mindenféleképp jut szerep majd a mieinknek, mivel veszítettünk, akkor is ott vagyunk az első körben, csak éppen nem kiemeltként vágunk majd neki. 

A kezdésre csak pár száz néző gyűlt össze, de ahogy az elmúlt két napban megszoktuk, folyamatosan érkeztek a drukkerek. Valkusz Máté adogatásával kezdődött a meccs, ha semmire nem is, de könnyen megvolt az első gém. Ahogy mindig, az első három gém az ismerkedés jegyében zajlott, az első pihenőre mi vonulhattunk 2:1-es előnnyel, Vesely eddig ugyanúgy sokat hibázott, mint pénteken Piros ellen. Kár érte, volt két bréklabdája Valkusznak, de elment a játék, aztán Veselynek is, de ezt is sikerült kivédekezni. Jól jöttek Valkusz oldalváltásai, Vesely rendre lemaradt róluk, 3:2 ide. Ami elsőre nem sikerült, másodikra összejött Valkusz brékelt és már 4-2-re vezetett. 

Ami pénteken benne maradt a magyar fiú játékában, az most hatványozotta jött ki. Egyre nagyobb becsvággyal játszott, keresztütései mindig pontosak voltak, a hálóhoz felfutva is rendre jó döntéseket hozott és magabiztosan hozta az adogatását, ami azt is jelentette, hogy 27 perc alatt 5:2-re vezetett és az első szettért fogadott. Ez nem sikerült, sőt Vesely visszabrékelt, 5:4. Aztán adogatójátékban is magabiztos volt, Valkusznak most előjöttek a pénteki hibái, semmire hozta a szervagémet és egyenlített 5:5-re. Nagyon kellett egy jó adogatójáték és ez jött is Valkusztól, pontosan sarokba helyezett labdáival három labdája volt a 6:5-höz, Vesely azonban feljött, egyenlített, de a gém csak azértis meglett, megint előny itt. Volt labdánk a szetthez, aztán mégis Vesely-é lett a gém, így rövidítést következett.

Az első pont, és az első minbrék is Valkuszé lett. 2-0 után 2-2-re jött fel Vesely. Aztán Valkusz percei jöttek, 4-2-re ment el. 6-3-nál pedig három szettlabdája volt. Az addig sok hibával játszó Vesely csak egyet hárítani. Egy lépéssel közelebb kerültünk a bombameglepetéshez.

A második szett is meseszerűen kezdődött, Valkusz fogadójátékot nyert, majd hozta az adogatását, 2:0-ra vezetett. A harmadik játékban is volt bréklabdánk, de ez most nem jött össze, 2:1 ide, aztán Vesely visszabrékelt, Valkusz túl flegma volt a hálónál, nem ment át pöttyintése. 2:2. Benne maradt a hiba Valkuszban, semmire bukta a fogadójátékot, 2:3. Szerencsére csak rövid volt a megingás, nagyon sima adogatás és 3:3. Jött egy újabb megingás és három könnyen elszórt return, amellyel a csehnek volt három bréklabdája, a második bement, Vesely máris az egyenlítésért adogatott. Közte egy ásszal simán hozta.

Azért Valkusz játéka egyben maradt, semmire hozta az adogatójátékat és aztán majdnem sikerült a brék is, 1:1. De aztán mégis sikerült a brék Veselynek, 1:2. El is kapta a ritmust a világranglista 97. helyén álló és semmire nyert adogatásával 3:1-re húzott el. Rögtön jött a válasz és a gyúri segítség is a magyarhoz, ő is elkezdett görcsölni, ahogy pénteken Piros. Fiatal játékosaink még nincsenek ilyen csatákhoz szokva. Három győztes szettre Grand Slam-tornákon szoktak, a felnőttek között pedig még egyikük sem vett részt. Mindenesetre Vesely megint tükörsimán hozta az adogatójátékát., 2:4. A magyar játékos kezd elfogyni, nagyon könnyen adta oda az adogatójátékát, 2:5. Valkusz labdára sem nagyon mozdult, így nehéz lesz.

Sajnos Valkusz játéka teljesen szétesett. Nem tud már futni a labdákért, így aztán elbukja megint az adogatójátékot, 0:1. Azért egy adogatást sikerül hozni, 1:2. Egy újabb brékkel pedig kilátástalan helyzetbe került a meccs, 1:4. Valkusz most már teljesen feladta. nullára bukta a fogadójátékot, de aztán döbbenetes feltámadás következett. Talán már csak becsületből megnyerte az adogatását, söt, aztán Vesely-ét is, majd megint nagyon szépen hozta sajátját. Mintha bekapcsolta volna tartalék akkumulátort, 4.5. A következő gémben is övé volt az első pont, de aztán Vesely rutinból behúzta a játékot és a játszmát is. Csehország egyenlített.

Szett-brékelőnyig nagyon jól éreztem magam a pályán, aztán a testem azt mondta, hogy nem, mintha lekapcsoltak volna egy lámpát. Történt már rengetegszer ilyen, de akkor fel szoktam adni, de most ez nem volt annyira súlyos. Ezért is ment el pár játék, mert nem akartam megint így járni. Átbillentem, de már későn. Játékilag még így sem tudtam kihozni magamból a maximumot. A vállammal sérült voltam, de nem ez volt a baj, annak szerencsére semmi baja.

- nyilakozta a meccs után Valkusz Máté.

Közben elkezdődött Pirosék meccse, a magyar adogatott elsőnek és hozta is, aztán Rosol is. Piros biztatóan kezdett, szép elütései és jó ötletei voltak. Az első brék így is Rosolnak jött, 1:2. Ahogy pénteken mondta, a szervái most sem voltak tökéletesek Pirosnak, ráadásul az alapvonal játékába is egyre több hiba csúszott, de azért a szettet sikerült hozni, 2:3. Aztán beindult Rosol, hozta az adogatását, majd kettős brékelőnybe került, pontosan és főleg nagyon erőseket ütött, 2:5. Egy fogadóelőny még visszajött, majd kicsit nehezen bár, de az adogatójáték is, 4:5. Rosol adogatott az első szettért, 40 semmire állt, innen sikerült visszajönni Pirosnak, majd hosszú labdamenetek végén Rosol végül megnyerte.

Pirostól pazar adogatójáték, majd egy jól indul fogadó. Aztán már egy majdnem megnyert pont utáni elütésből kapaszkodott vissza Rosol, utána folytatta azt a kiváló játékot, amit három napja nyújt, az adogatójáték nálunk most rendben volt, 2:1.  Azért Rosol is tud hihetetlen nagy ziccerben hibázni, oda is az adogatójátéka, 3:1. Bosszantó, de Rosol nagy csatában visszabrékelt, 3:2. A cseh nagyon elkapta a fonalat, ez látszik abból is, ahogy edzőjével szemmel kommunikál, saját adogatása után Pirosét is elvette, 3:4.

Rosol amúgy csak 185. a világranglistán, de a 33 éves játékos négy éve a 26. helyen, azaz a világ szűk elitjében tanyázott. Rutinját mutatja, hogy kétszer nyert ATP-tornát, kétszer döntőzött, Grand Slamen egyszer a harmadik körig jutott, Közben Piros a szettben maradásért adogatott és hozta is, 4:5, azaz Rosol kiszerválhatta volna a második szettjét. Ezt Piros zseniális emelése akadályozta meg, 5:5. Sőt a szervagém is megvolt, így most előny nálunk, 6:5. Rosol nehezen, hozta az adogatást így tie-brékbe torkolott ez a szett.

Piros megint elkezdett kiicsit görcsölni, és 3-3-nál cseréltek térfelet. 5-4 volt ide, de aztán 6-5 oda. Elképesztő lakdákat mentett Piros, még akkor is, ha közben néhány könnyűt rontott. Rosol pedig minden rutinját bevetette, néhány vitás labdánál. 7-6-nál Rosolnak volt szettlabdája, be is ütötte. Kár érte, Piros elképesztő nagyot harcolt.

Lehet, hogy a hosszabbítás volt az a pont, amikor Piros is úgy érezte, itt ma reggelig játszanak, akkor sem nyer szettet. Nullára nyert adogatójáték után egy brék és máris 2:0 oda a harmadik szettben. Aztán váratlanul jött három bréklabda ajándékba, amelyből a másodikat sikerült beütni, de mondjuk Rosol sem nagyon harcolt ezért, 1:2. Rosol nem akarta sokáig húzni, brékelt, szergaémet hozott és 4:1 lett oda. Piros megint az utolsó erőtartalékjait mozgatja, elképesztő szívvel küzd, de így is elmegy az adogatás, 1:5. Rosol a meccsért adogatott. PIros még ment egy nagyot és bréklabdáig jutott, sőt meg is nyerte azt, 2:5. Aztán Piros elkezdte lekopizni Valkuszt, és valami őrült tempóra kapcsolt, de ez is csak arra volt elég, hogy 6:3 legyen a vége.

A jövő évi Davis-kupa sorsolását szeptember 24-én rendezik.

„Igazából azt vártam, hogy minden játékos odateszi magát, amelyből akármilyen eredmény is lehet. A fiúk odatették magukat, ebből most egy szoros vereség lett, de nincs okunk a szégyenkezésre. Talán Valkusz Mátéban lehetett volna valamivel több, de nem is igazán a tenisszel, hanem a fizikális dolgokkal volt problémája.”. - mondta Köves Gábor a meccs után.

Az egyik újságírói kérdésre, hogy Fucsovics Márton szerint rossz a válogatott öltözőjében a hangulat, Köves elmondta:

Én mindig boldog vagyok, hogy itt lehetek és én eddig azt tapasztaltam, hogy a játékosok is örülnek, ha együtt vagyunk. Nem értem mire gondolt, de a játékosok is elismerik, hogy mindenki szeret a válogatottba jönni. Én mindig nem száz, hanem kétszáz százalékot teszek hozzá. Amúgy annak is örülök, hogy négy fiatal is bizonyította, hogy helye van a csapatban, Fucsovics és Balázs Attila az első számú kettő, de így legalább nagyobb lehet a merítés. Ez minden kapitány álma.

„Jó volt nyerni pénteken, de ebből a mai meccsből is lehetett tanulni. Nem vagyok egyáltalán szomorú, közel voltam ahhoz, hogy száz százalékot adjak ki magamból. A pénteki meccs azért sokat kivett, ezért sem tudtam a maximumot hozni. De azt gondolom, ha én a több, mint a maximumot, Rosol jóval kevesebbet hoz, akkor lehetett volna esélyem. Egyszerűen ő most jobb játékos.” - tette még hozzá Piros Zsombor.

Magyarország-Csehország 2-3

Valkusz Máté-Jiri Vesely 7:6 (4), 3:6, 2:6, 4:6

Piros Zsombor-Lukas Rosol 4:6, 6:7(6), 3:6.

Borítókép: Szilágyi Anna / Index.