Judit
2 °C
7 °C

Térdre nem, de nagy meccsre késztettük a háromszoros bajnokot

2018.09.17. 11:25

Magyarország 3-2-es vereséget szenvedett Csehországtól a két csapat tenisz Davis-kupa Világcsoportjának osztályozóján. Az előzetes várakozások alapján ez bravúrnak számít, hiszen a mieink úgy vágtak neki a tornának, hogy a legjobb játékosunk, Fucsovics Márton a szövetséggel történt vitája miatt lemondta a válogatottat, míg a második legjobbunk, Balázs Attila sérülés miatt az utolsó pillanatban volt kénytelen kihagyni a budapesti találkozót. Így aztán két tehetséges fiatal, Piros Zsombor és Valkusz Máté, valamint a Borsos Gábor, Nagy Péter duó került előtérbe.

A cseheknél lemondta a szereplést Tomás Berdych, aki pályafutása során ötször elődöntőzött Grand Slam tornán, 2010-ben Wimbledonban döntős volt. Eljött a top100-as Jiri Vesely viszont, aki mellett az a Lukas Rosol játszotta a másik egyest, aki négy éve még a 24. volt a világranglistán, míg Roman Jebavy párosban a 47. helyen áll, idén három ATP-tornán jutott el a döntőig, Kitzbühelben győzni tudott. Nem csak ránézésre volt minőségi különbség.

A torna előtt Köves Gábor, a magyar szövetségi kapitány azt emelte ki, hogy jól sikerült a felkészülés, és ha mindenki a játékát játssza, akkor büszkén fejezhetjük be az idei sorozatot. Piros Zsombor pedig arról beszélt, hogy Fucsovics és Balázs távollétében a fiatalok életük lehetőségéhez jutottak és ezzel mindenféleképp szeretnének élni.

Piros nem beszélt a levegőbe. Rögtön a nyitómeccsen olyat produkált, mint még előtte soha. A 2017-es Australian Open fiúbajnoka ezzel a meccsel végleg betört a felnőttek mezőnyébe. Négy óra 20 perces csatában győzte le a világranglista-97. Jiri Veselyt úgy, hogy életében először játszott három szettnél hosszabb meccset (Davis-kupában már nem fog az új szabályok szerint). Ápolni is kellett, a görcs miatt többször is fájdalmas arccal tekintett az égre, de űzte-hajtotta magát, aminek meg lett az eredménye és 3-2-re nyerni tudott.

A másik egyes meccsén is nagyot küzdött, de bevallotta, a pénteki nap nagyon sokat kivett belőle, nem tudott teljesen regenerálódni a Rosol elleni meccsre. De azt is elismerte, ha netán száz százalékos, vagy annál picivel jobb teljesítményre képes, akkor sem biztos, hogy az elég lett volna a 33 éves, rutinos cseh ellen, aki érezte a tét súlyát, és a döntő meccset komolyan vette. Mert arra aztán végképp nem gondolt senki, még a csehek sem, hogy az ötödik találkozó fogja eldönteni, ki nyeri a párharcot.

Valkusz Mátén is nagy volt a súly, az ő teniszével sem volt semmi probléma, nála egészségügyi korlátok akadályozták, hogy ennél jobb teljesítményre legyen képes. Vállsérülése után, pénteken kifejezetten rosszul érezte magát a pályán, vasárnap pedig kiesett a meccséből másfél szett, ennyi előnyt adott Veselynek és a végén hiába küzdött ő is nagyot, most nem tudott nyerni.

A párosunk előtt is le a kalappal. Főleg azok után, hogy az utolsó pillanatban a legjobb Jebavy mellé Rosolt tette Jaroslav Navratil kapitány, azaz a létező legerősebb duót hozta össze Borsosék ellen. Ez az első két szettben meg is látszott. Aztán jött a döbbenetes fordulat, két szettben három gémet engedélyeztünk csak a cseheknek, a döntő szettben pedig kibírtuk a nyomást és több, mint három órás csata után nyertünk.

Ezzel együtt is vereséget szenvedtünk, de rutintalan (korábban csak Pirosnak volt egy Davis-kupa meccse) csapatunkkal egy olyan tenisznemzet ellen, amely háromszor – egyszer még Csehszlovákia néven, legutóbb öt éve – nyert Davis-kupát és amelynek olyan hagyományai vannak hazájában, hogy a meccsre két tv-stáb, egy rádióállomás és több, mint tíz újságíró jött Budapestre.

A legfontosabb tanulság az volt, hogy az utóbbi idők botrányai sem tépázták meg a csapatot, és ahogy Köves Gábor kiemelte, ezek a játékosok bizonyították, hogy bármikor lehet rájuk számítani, azaz akárhogy is alakulnak a vitás kérdések, mindig lesz merítési lehetőség, éppen a legjobb formában lévő magyarokat csatába küldeni. A tudásbeli különbségeket pedig a pályán el lehet tüntetni, ezt bizonyította ez a meccs és a pontosan egy évvel ezelőtti oroszok elleni is.

Innentől kezdve pedig a felkészülés marad a jövő évi, már új rendszerben lebonyolítandó Davis-kupára. A vereségünkkel eldőlt, hogy a februárban startoló következő szezon legjobb 24 csapata között nem leszünk kiemeltek. Így ellenfél lehet az olasz, a német, a kazah, a belga, az argentin, a brit, az osztrák, a svéd, a szerb, a kanadai, a cseh és a japán válogatott bármelyike. Veretes névsor és nagy kihívás, az biztos. A sorsolást majd szeptember 24-én tartják. Kezdés pedig 2019 februárjában, remélhetőleg a legerősebb összeállításban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?