Nadal nem indul kínában, Djokovics lehet a világelső

2018.09.19. 15:44

A Davis Kupa-elődöntő után az októberi pekingi és sanghaji tornától is visszalépett a férfi teniszezők világranglistáját vezető Rafael Nadal. Ez megnyitja az utat a szerb Novak Djokovics előtt, aki akár már a két torna után átveheti a vezetést a ranglistán.

Nadal comb- és térdsérülés miatt kénytelen volt feladni az argentin Juan-Martín del Potro elleni elődöntőjét a US Openen, és nem tudták annyira összedrótozni, hogy indulhasson Kínában. Ez nagy veszteség a spanyolnak, aki tavaly nyert Pekingben (500 pont), Sanghajban pedig döntős volt (600 pont), így a két torna után 1100 pontot fog veszíteni.

Nadal jelenleg 1860 ponttal vezet Roger Federer előtt, ami bőven elég lesz számára, hogy maga mögött tartsa a svájci klasszist. Federer tavaly megnyerte a sanghaji versenyt, így a két torna megnyerésével is legfeljebb 500-zal tudná növelni a pontjai számát, ami a spanyol pontvesztésével együtt sem lenne elég a világranglista első helyéhez (260 ponttal vezetne Nadal).

Így egyedül a ranglistán harmadik helyezett, 2315 pontos hátrányban lévő Novak Djokovicsnak van esélye a trónfosztásra. A szerb tavaly sérült volt, egyik kínai versenyen sem indult, emiatt akár elég pontot is hozhat a közben a saját pontjait elveszítő Nadalon. Ehhez ugyanakkor nyernie kell Sanghajban (1000 pont), illetve legalább a döntőig el kel jutnia Pekingben (300 pont).