Fucsovics semmilyen hisztire nem reagál

2018.10.25. 11:20

Sávolt Attila szerint játékosa, Fucsovics Márton a karrierje szempontjából kulcsfontosságú sikert ért el, mikor szerdán Fabio Fogninit megverte, és bejutott a 2,2 millió euró (694 millió forint) összdíjazású bécsi keménypályás tenisztorna negyeddöntőjébe.

"Nyugodtan kijelenthetjük, hogy Marci a pályafutása legnagyobb győzelmét aratta Fabio Fognini ellen. Igaz, hogy a januári Australian Openen legyőzött Sam Querrey néhány hellyel előrébb állt a világranglistán, mint most az olasz, de az én szememben Fognini nagyobb falat és nehezebb ellenfél" - kezdte összegzését az edző az MTI-nek.

"Szuper nap volt, és nagyon örülök, hogy teljesen másként alakult a meccs, mint három hete Pekingben, amikor Marci kikapott Fogninitől. Mindent meg tudott valósítani az előzetesen megbeszéltekből. Kínában sokszor leállt fonák keresztcsatákat vívni, és ezekből általában az olasz jött ki jobban. Most viszont abban maradtunk, hogy próbál hátulról tenyeressel irányítani, még akkor is, ha így nyitva marad a tenyeres oldal, és esetleg az ellenfél futtából beüt néhány nagy nyerőt oda. De ez kalkulált veszteség volt" - árulta el a tréner, aki játékosként a világranglista 68. helyéig jutott, és 2016 elején vette át a szakmai munka irányítását Fucsovics stábjában.

Sávolt szerint leginkább Fucsovics játékfelfogása változott, aki az elvesztett első szett után is hitt abban, hogy van keresnivalója egy esélyesebb ellenféllel szemben. Ezért a második játszmára úgy tudott kiállni, mintha semmi sem történt volna az előző félórában.

"Azt is megbeszéltük, hogy semmilyen hisztire nem fog reagálni, mert Pekingben még időnként ráharapott a csalira, és hagyta, hogy megzavarják Fognini allűrjei. Most megmondtam neki, hogy amint elkezd hisztizni az olasz, azonnal hátra kell fordulnia, és nem szabad azzal törődnie, hogy mi történik a túloldalon."

A 42 éves edző elmondta, a legjobb magyar minden téren sokat lépett előre az elmúlt időszakban, de ha egyvalamit kellene kiemelni, akkor mindenképpen azt, hogy fejben látványosan fejlődött:

"Fejben ő már egy ideje top 50-esnek számít, de ettől még persze becsúszhatnak gyengébb meccsek, ez minden nagy játékosnál így van."

Ami a negyeddöntőt illeti, Fucsovicsra a selejtezőből érkezett Mihail Kukuskin (71. a világranglistán) vagy a szerencsés vesztesként főtáblára került Andrej Rubljov (76.) vár. A kazah és az orosz teniszező meccse csütörtökön 14.30 körül kezdődik.

"Nagyon érdekes mérkőzésük lesz, mivel egymás ellen játszottak a selejtezőben is, akkor Kukuskin győzött 6:2, 6:3-ra. Szerintem ezúttal Rubljov fog nyerni, akit biztosan fűt, hogy visszavágjon a hétvégi vereségért - mondta Sávolt. - Nem tudom, melyiküket szeretném jobban ellenfélnek, Kukuskinnak rendkívül kellemetlen a stílusa, mert nagyon laposan tartja a labdát, és ebből Marcinak nehéz támadnia, ráadásul az, hogy legyőzte Grigor Dimitrovot, önmagáért beszél. Rubljov viszont ha topformában van, három-négy ütésből is le tudja rendezni a labdameneteket. Mindenesetre kiülök a lelátóra, megnézem a meccsüket, aztán alaposan felkészülünk, akármelyikük lesz az ellenfél pénteken."  • Tippek
  • Biztosítás