Judit
2 °C
7 °C

Egy labdaszedő segített legyőzni Federert a vb-elődöntőben

2018-11-17T151734Z 1498061696 RC12C9FE8BC0 RTRMADP 3 TENNIS-ATPF
2018.11.17. 18:31 Módosítva: 2018-11-17 18:40:19

Egy váratlanul kulcsszereplővé előlépő labdaszedőnek is köszönheti Alexander Zverev, hogy sikerült legyőznie Roger Federert a londoni ATP-világbajnokság elődöntőjében. A Federer mögötti falnál térdelő fiú egy elejtett labdával okozott drámát.

Alexander Zverev és Roger Federer elődöntőjéből nagy meglepetésre az orosz származású német teniszező jutott az ATP-világbajnokság döntőjébe a férfiak 8,5 millió dollár (2,5 milliárd forint) összdíjazású szezonzáró tornáján.

Az első szettben egészen az utolsó adogatójátékig mindkét fél magabiztosan hozta a saját szerváját, ekkor a hússzoros Grand Slam-tornagyőztes, volt világelső Federer elveszítette adogatását és ezzel a játszmát is.

A második szettben a svájci hamar brékelőnybe került, ám előnyét rögvest a következő adogatásánál el is bukta, így végül egy drámai végjátékkal záruló rövidítés döntött a játszmáról, és mint később kiderült, a mérkőzésről is.

Federer 4-3-ra vezetett a rövidítésben, majd a következő pontnál a Zverev szervája után kialakuló labdamenet is ígéretesen alakult számára, amikor az egyik mögötte guggoló labdaszedő kiejtette a kezében tartott labdát, amit csak a pályára belépve tudott elcsípni. Zverev rögvest jelezte, hogy a jelenet miatt újra kell játszani a pontot. Federert láthatólag eléggé megzavarta a dolog, először nem is értette, hogy mi történt, mivel a jelenet mögötte játszódott le. A közönség is tiltakozott, sportszerűtlennek vélve Zverev megmozdulását, ám a német a szabályok szerint járt el, hiába tűnt mondvacsináltnak az indok.

Az újrajátszott pontot Zverev egy ásszal hozta, és kiegyenlített, majd a következő szervájánál megfordította az állást, és végül Federer rontásának köszönhetően két mérkőzéslabdához jutott. Ezek közül a másodikat kihasználta és biztosította helyét pályafutása első vb-döntőjében.

A mérkőzés után a győztes az első, még a pályán adott interjúját azzal volt kénytelen kezdeni, hogy elmagyarázza a nézőknek a történteket. Zverev elmondta, hogy a hálónál megbeszélték a dolgot Federerrel, aki a tények ismeretében elfogadta, ami történt. A közönség annyira nehezen viselte egyébként Federer vereségének körülményeit, hogy végül az interjút készítő Annabel Croftnak kellett rendre utasítania fújolókat, mondván a játékos csak a szabályoknak megfelelően cselekedett, és több tiszteletet kellene mutatni iránta.

A második elődöntőben a világelső és ötszörös vb-győztes szerb Novak Djokovic a dél-afrikai Kevin Andersonnal mérkőzik meg szombaton este.

Eredmények: elődöntő:

  • Alexander Zverev (német, 3.)-Roger Federer (svájci, 2.) 7:5, 7:6 (7-5)

A nap másodiknak játszott elődöntőjéből Novak Djokovic simán jutott a döntőbe. A világelső szerb 1 óra 16 perc alatt mindössze négy játékot engedett a dél-afrikai Kevin Andersonnak. A sorozatban hatodik döntőjére készülő Djokovic vasárnap a német Alexander Zverevvel találkozik.

  • Novak Djokovic (szerb, 1.)-Kevin Anderson (dél-afrikai, 4.) 6:2, 6:2

(via MTI, BBC)

Fotó: Andrew Couldridge/Action Images via Reuters

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?