Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Egy labdaszedő segített legyőzni Federert a vb-elődöntőben

2018-11-17T151734Z 1498061696 RC12C9FE8BC0 RTRMADP 3 TENNIS-ATPF
2018.11.17. 18:31 Módosítva: 2018.11.17. 18:40

Egy váratlanul kulcsszereplővé előlépő labdaszedőnek is köszönheti Alexander Zverev, hogy sikerült legyőznie Roger Federert a londoni ATP-világbajnokság elődöntőjében. A Federer mögötti falnál térdelő fiú egy elejtett labdával okozott drámát.

Alexander Zverev és Roger Federer elődöntőjéből nagy meglepetésre az orosz származású német teniszező jutott az ATP-világbajnokság döntőjébe a férfiak 8,5 millió dollár (2,5 milliárd forint) összdíjazású szezonzáró tornáján.

Az első szettben egészen az utolsó adogatójátékig mindkét fél magabiztosan hozta a saját szerváját, ekkor a hússzoros Grand Slam-tornagyőztes, volt világelső Federer elveszítette adogatását és ezzel a játszmát is.

A második szettben a svájci hamar brékelőnybe került, ám előnyét rögvest a következő adogatásánál el is bukta, így végül egy drámai végjátékkal záruló rövidítés döntött a játszmáról, és mint később kiderült, a mérkőzésről is.

Federer 4-3-ra vezetett a rövidítésben, majd a következő pontnál a Zverev szervája után kialakuló labdamenet is ígéretesen alakult számára, amikor az egyik mögötte guggoló labdaszedő kiejtette a kezében tartott labdát, amit csak a pályára belépve tudott elcsípni. Zverev rögvest jelezte, hogy a jelenet miatt újra kell játszani a pontot. Federert láthatólag eléggé megzavarta a dolog, először nem is értette, hogy mi történt, mivel a jelenet mögötte játszódott le. A közönség is tiltakozott, sportszerűtlennek vélve Zverev megmozdulását, ám a német a szabályok szerint járt el, hiába tűnt mondvacsináltnak az indok.

Az újrajátszott pontot Zverev egy ásszal hozta, és kiegyenlített, majd a következő szervájánál megfordította az állást, és végül Federer rontásának köszönhetően két mérkőzéslabdához jutott. Ezek közül a másodikat kihasználta és biztosította helyét pályafutása első vb-döntőjében.

A mérkőzés után a győztes az első, még a pályán adott interjúját azzal volt kénytelen kezdeni, hogy elmagyarázza a nézőknek a történteket. Zverev elmondta, hogy a hálónál megbeszélték a dolgot Federerrel, aki a tények ismeretében elfogadta, ami történt. A közönség annyira nehezen viselte egyébként Federer vereségének körülményeit, hogy végül az interjút készítő Annabel Croftnak kellett rendre utasítania fújolókat, mondván a játékos csak a szabályoknak megfelelően cselekedett, és több tiszteletet kellene mutatni iránta.

A második elődöntőben a világelső és ötszörös vb-győztes szerb Novak Djokovic a dél-afrikai Kevin Andersonnal mérkőzik meg szombaton este.

Eredmények: elődöntő:

  • Alexander Zverev (német, 3.)-Roger Federer (svájci, 2.) 7:5, 7:6 (7-5)

A nap másodiknak játszott elődöntőjéből Novak Djokovic simán jutott a döntőbe. A világelső szerb 1 óra 16 perc alatt mindössze négy játékot engedett a dél-afrikai Kevin Andersonnak. A sorozatban hatodik döntőjére készülő Djokovic vasárnap a német Alexander Zverevvel találkozik.

  • Novak Djokovic (szerb, 1.)-Kevin Anderson (dél-afrikai, 4.) 6:2, 6:2

(via MTI, BBC)

Fotó: Andrew Couldridge/Action Images via Reuters