Fucsovics: Nadalt elkapni salakon, ez a nagy álmom

902A3683
2018.12.05. 16:12

Fucsovics Márton a 85. helyen kezdte a 2018-as szezont. Edzőjével, Sávolt Attilával azt a célt szabták meg, hogy stabil top100-as legyen a 26 éves játékos, hiszen nemcsak nehéz bekerülni oda, még nehezebb ottmaradni.

Ehhez képest Fucsovics többször is karriercsúcsot döntve végül a 36. helyen zárta az évet úgy, hogy fokozatosan sikerült minél feljebb jutnia.

Több mint 30 év után az első magyar, aki Grand Slamen nyolcaddöntőt játszott, ugyancsak 30 év után az első, aki ATP-tornát nyert, és ilyen előkelő helyen szerepel a világranglistán. Fucsovics az Australian Openen menetelt a nyolcaddöntőig és csak Roger Federer tudta megállítani. Genfben a svájci címvédő, korábbi háromszoros Grand Slam-győztes Stanislas Warinkát is legyőzve nyerte élete első ATP-tornáját – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen a játékos értékelte a 2018-as évét és egyben előre is tekintet.

„Túlszárnyaltunk minden általunk támasztott elvárást. A cél azért sokat nem változik, ott maradni az első ötvenben - mondta Sávolt Attila, Fucsovics edzője. - Marcinak még 8-9 éve biztosan van a legjobbak között, biztos lesznek majd gyengébb és sikeres évek, és akkor sem esünk kétségbe, ha éppen a 70. helyen áll, vagy éppen a mostaninál előrébb kerül, akár a top20-ba. Könnyen lehet, hogy a mostani tendencia szerint – ami most is megfigyelhető a világranglistán – akár 30 felett is előjöhet belőle az az erő, ami a közvetlen élmezőnybe repíti.”

A statisztikák is jól mutatják a szezon sikerességét.

2018-ban 49 meccséből 25-öt megnyert. Karrierjében 47 győzelme volt eddig, ennek több mint a felét ebben a szezonban hozta.

Szervafogadásban a 16. lett a világon, ami egészen kimagasló eredmény.

Természetesen vannak még javítanivalók, így például az adogatójáték, vagy éppen a végjáték, hiszen a döntő szettek 31 százalékát nyerte csak meg a szezonban.

Ha visszagondolok 2018-ra, talán a Federer elleni melbourne-i nyolcaddöntő volt az a meccs, és persze a világranglista helyezésem, amire elsőként emlékszem. Óriási élmény volt a Federerrel a centerpályán is játszani.

A US Openen a Djokovics elleni meccs volt az, amely a szakértők szerint az azóta ismét világelső teniszező a legjobban megizzadt. Volt a találkozónak olyan pillanata is, amikor közel állt a magyar a nagyobb meglepetéshez is.

„Az ilyen top10-es játékosok elleni meccsből mindig lehet tanulni. Djokovics elleni például az volt, hogy teljesen partiban voltam vele, még szettet is nyerhettem volna. Ő nagyon rendben van fizikálisan, így a hosszabb meccseket kiválóan, szinte azonos szinten teniszezve is bírja. Így aztán fel kell fejlődni az ő szintjükre, illetve a fontos labdameneteket, akár a meccset befolyásolókat is meg kell tanulni megnyerni.”

A már említett Wawrinka-meccs mellett olyan top30-as játékosokat legyőzni, mint Fabio Fognini, a budapesti torna győztese, Marco Cecchinato, vagy éppen Sam Querrey.

A legjobbak közül már csak Rafael Nadal ellen nem játszott, de reméli, hogy összejön az a meccs is, és az lenne szerinte a legjobb, ha ez a Roland Garroson lenne, ahol a spanyol gyakorlatilag érinthetetlen.

Nagy álom a kedvenc borításán elkapni őt, ahogy az is álom és egyben cél is, hogy a top10-be kerüljön és Grand Slamet nyerjen, ami junior korában már sikerült egyszer.

„Azt már tudjuk, hol szerepelek januárban, de azt még nem tudom, hogy a 

Davis-kupában ott tudok-e lenni. Remélem addigra megoldódnak a problémák és szabad vagyok azon a héten, így aztán könnyen lehet, hogy ott leszek.

Nehéz lesz megtartani a 36. helyet, hiszen Melbourne-ben, de az egész év eleji túrán 250 pontot kell majd megvédeni.

Most azért van rajtam egy kis nyomás, de egyben magabiztosságot is jelent most ez a világranglista helyezés. Van olyan érzésem, hogy van most már egy-két játékos, aki most már egy kicsit tart tőlem. A legjobbak most már ismerik a nevemet, számolnak velem.

Azért is fontos lehet a Davis-kupa, hiszen köztudott, hogy a 2019-es Grand Slameken, Babos Tímea oldalán vegyes párosban is elindul

Az esetleges olimpiai részvételre szeretnének felkészülni. 2020-ban a ranglista helyezések alapján lehet ott a két magyar. Amennyiben ez sikerül, egészen biztosan vegyes párosban is elindulnak. Ehhez viszont az is szükséges, hogy az adott időszakban két alkalommal a válogatott rendelkezésére is álljon.

„Érdekes kirándulás lesz ez. A vegyes páros az első hét végén kezd, ha addig még benn vagyok, akkor már két meccset nyertem. Babos, nagyon jó játékos, párosban is kiváló. Különösebben nem készülünk egymással, de amikor itthon vagyunk, akkor egymás mellett edzünk, így aztán tudunk akkor is majd készülni. Nagyon szeretnék ott lenni az olimpián. Óriási siker lenne, ha érmet tudnánk nyerni. A 2019-es cél még, hogy mind a négy GS-tornán minél több meccset nyerjek.”

Fucsovics nem csak egyéniben és vegyesben, hanem férfi párosban is rajthoz áll, ami azért komoly fizikai megterhelést jelent majd neki. De mindenféleképp pozitív, hogy összeáll ez a páros, vélekedett Sávolt Attila. Az edzőt még a szövetséggel kapcsolatban kialakult helyzetről is kérdeztük:

„Azok a problémák, amik az elmúlt hetekben a nyilvánosságra kerültek, már régen túlnőttek rajtunk. Akárki, aki ebben az ügyben a szövetséggel szembeni kritikákra hívta fel a figyelmet, megtettük, amit helyesnek gondoltunk megtenni.

Azóta sokkal súlyosabb ügyek kerültek napvilágra. Ez pedig már nem a mi kompetenciánk.

A véleményünket továbbra is fenntartjuk, ezzel a szövetséggel nem tudunk együttműködni.”

(Borítókép: Fucsovics Márton. Fotó: Ajpek Orsi / Index)