Angéla, Petronella
10 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Djokovics három szettben legyőzte Nadalt az AusOpen-döntőben

Vége
2019-01-27T084907Z 402284055 UP1EF1R0OHUO7 RTRMADP 3 TENNIS-AUSO

A legfontosabbak

Index
2019.01.27. 13:07

Összefoglaló

A világranglistát vezető Novak Djokovics és a második Rafael Nadal csapott össze az Australian Open férfi döntőjében
Az első szettet Djokovics nyerte 6:3-ra, Nadal sok hibával kezdett, a szerb pedig szinte tökéletesen játszott
A második szett küzdelmesebb volt, de Djokovics nem adott teret Nadalnak, duplabrékkel 6:2-re zárta le
A harmadik játszmában már volt bréklabdája Nadalnak, de Djokovicsnak mindenre volt válasza, nagyszerű tenisszel fejezte be 6:3-mal
Djokovics 7. AusOpenjét nyerte, amivel egyedüli rekorder lett, és az örökranglistán 15 GS-mel is ellépett Pete Samprastól
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Kapcsolódó

  Djokovics nagyon megverte Nadalt, 7. AusOpenjével rekordot döntött

  Szinte tökéletes játékkal hetedszer nyerte meg az AusOpent, ez még senkinek nem sikerült. A döntőben Nadal nagyon sokat hibázott, a vége 6:3, 6:2, 6:3 lett, a spanyol ennyire még soha nem kapott ki GS-döntőben. Djokovics zsinórban három GS-t nyert, Samprastól is ellépett.

 • "Nagyon kemény mérkőzés volt, Rafa sérülésből jött vissza, de példát mutattál nekünk, a legjobbaknak és a fiataloknak is, hogy hogyan lehet egy sérülésből visszajönni" - mondta a trófea átvevésekor Novak Djokovics.

  Az ausztrál opent hetedjére is megnyerő Novak Djokovics szavai utána elcsuklottak, amikor azt foglalta össze, hogy pont egy évvel ezelőtt műtötték meg a könyökét, és nem gondolta volna, hogy egy évvel később itt állhat majd.

  Megköszönte a segítséget minden támogatójának, akik elvilselték a rosszabb napjain is.

  Közben többször is megakadt a beszéde, jól láthatóan elragadták az érzelmei, különösen amikor a családja támogatásáról, a családtagjai önfeláldozásáról beszélt, amit azért tettek, hogy ő olyan sikeres sportoló lehessen, mint amilyen.

  "Ahogy Rafa is mondta, és ebben egyetértünk, ez a legjobb torna a világon, mindenki úgy érzi, mintha otthon lenne itt" - mondta Djokovics.

  Aztán az ausztrál közönség legnagyobb örömére bemondott két ausztrál szlengszót is, a bonzát és a rippert, mindkettő azt jelenti, hogy valami király, szuper. Djokovics azt mondta, az egész torna bonza, illetve ripper volt számára.

 • "Hihetetlen szinten játszott [Novak] a mai est folyamán és az elmúlt két hétben" - mondta Nadal amikor átvette a vesztesnek járó plakettet.

  Megköszönte nagyszerű szervezést az ausztrál szövetségnek, de az edzőjének és a családjának a támogatást. "Ez a verseny valószínűleg a világ egyik legjobb versenye" - mondta Nadal. "Nagyon érzelmes két hét van mögöttem, a mai mérkőzésem nem volt a legjobb meccsem, Novak sokkal jobb volt nálam a mai napon, de izgalmas két hét van mögöttem. Nagyon nehéz éven vagyok túl, a US Open óta szinte nem is tudtam ütőt venni a kezembe. Attől függetlenül, hogy nem a mai este volt a legjobb estém, attól még nekem nagyon fontos, hogy itt lehettem, és ilyen teljesítményt tudtam nyújtani" - mondta Nadal, aki egyébként mosolyogva lépett fel a pódiumra, egyáltalán nem tűnt letörtnek.

  Nadal azzal zárta a beszédét, hogy a jövőben is egyre keményebben fog készülni, hogy még nagyobb esélye legyen arra, hogy jól tudjon szerepelni az ausztrál openen és a többi Grand Slam tornán.

 • Djokovics a győzelmével hetedszer nyerte meg az Australian Opent, amivel egyedüli rekorder lett, eddig Roger Federerhez, és az Open-éra előtti időt is nézve Roy Emersonhoz hasonlóan hat-hat győzelemmel állt.

  Összességében pedig 15. Grand Slamjét nyerte, amivel ellépett az örökranglistán Pete Samprastól, és már csak Nadal (17), és Federer (20) előzi meg.

  Zsinórban harmadik Grand Slamjét nyerte, és ugyan az Nadal felségterületének számít régóta, de a Roland Garroson esélye lenne arra, hogy nem egy naptári évben, de mind a négy nagy tornán ő legyen az uralkodó.

 • Game, set, match
  Djokovics
  6:3, 6:2, 6:3

  Egy hosszú pont végén Djokovics hosszúra ütötte a fonákot az első meccslabdánál. A másodiknál viszont már Nadal fonákja lett a hosszú.

 • Djokovics nagyon agresszíven játszott végig Nadal szervájánál, minden lehetőséget megragadott. 15-40.

 • Nadal nem jutott bréklabdához, az utolsó pontnál pedig Djokovics röptéje a hálóról foghatatlanul pattant be. Nadalnak a meccsben maradásért kell szerválnia. (6:3, 6:2, 5:3)

 • Nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy Djokovics élete talán legsimább győzelmét arassa Grand Slam döntőben, ráadásul az ellen a Rafael Nadal ellen, akit korábban összesen egyszer tudott három szettben verni Grand Slamen. A 2015-ös Roland Garros negyeddöntőjében nyert Djokovics 7:5, 6:3, 6:1-re. Nadal összesen négy alkalommal verte Djokovicsot három szettben Grand Slamen, ezek közül kétszer Djokovics visszalépett.

 • Nadal mindent megpróbált visszaadni, de végül Djokovics lecsapása vetett véget a pontnak. Nadal meghúzott egy fonák keresztet, Djokovics nem tudta már pályára tenni. 30-30 után túl rövid volt Nadal returnje. A következő pontban viszont jól mozgatta a spanyol Djokovicsot. Egyenlő.

 • Nadal nem hagyja magát Djokovics úthengerével szemben, próbál játékban maradni, de ez egyelőre úgy néz ki, leginkább arra lesz elég, hogy ne legyen nagyon kellemetlen a meccs végeredménye. Hatalmas ütéseket vállal be, de sokszor meg sem indul már Djokovics labdáiért, csak abban bízhat, hogy valahogy rövidítésre tolja ezt a szettet.

 • Djokovics kikérte a challange-et Nadal szervájánál, ami látszott, hogy ennél jobb nem nagyon lehetett volna, tényleg egy milliméterrel csípte el a vonalat. Nadal jó szervákkal megcsinálta a gémet, csak az első pontot nyerte Djokovics. (6:3, 6:2, 4:3)

 • Rettentő fontos pont volt, Nadal támadóan játszott, de ő vágta bele a hálóba a fonákot a végén. Utána pont kilőtte a vonalat Djokovics, Nadal a hálón megpattanva ütötte vissza, innen pedig már befejezte a szerb. Egy jó szerva után megfordította a játékot. (6:3, 6:2, 4:2)

 • Nadal keze elég jó választ ad arra, hogy mit tesz az emberrel két hét intenzív teniszezés.

 • Djokovics siettette a pontokat, ebben az adogatójátékban három ki nem kényszerített hibát is ütött, pedig korábban összesen négy rontása volt. 30-40.

 • 40-0-ről egy tenyerest még kiütött Nadal, de aztán befejezte a szervagémet. (6:3, 6:2, 3:2)

 • Folyamatosan érkeznek a képügynökségi képek a meccsről, jobbnál jobb közelikkel. Novak Djokovics arca teljesen kisimult, ehhez képest Nadalról fájdalmas képeket vág, és a képek alapján energiából is többet rakott a meccsbe, de legalábbis szakad róla a víz.

 • Szép nyerő fonák Nadaltól a sarokba, de ez volt az egyetlen pontja megint Djokovics adogatásánál. Pedig az utolsó labdamenetben kétszer egymás után kilőtte a vonalat, próbált irányítani, így is nyerővel fejezte be az öklét a magasba emelő szerb. (6:3, 6:2, 3:1)

 • Rafael Nadal eddig karrierje során 25 GS-döntőn vett részt a maival együtt, de még sosem fordult elő olyan, hogy három szettben kapott volna ki. Összesen hét döntőt bukott eddig, ezek közül kétszer volt olyan, hogy úgy vesztette el a meccset, hogy nem volt rövidítés valamelyik szettben. 2011-ben Wimbledonban Djokovics verte egy sima négyszettes meccsen, 2014-ben pedig Stan Wawrinka búcsúztatta sima négy szettben az ausztrál open döntőjében. Ha Nadal kikapna három szettben egy GS-döntőben az komoly mérföldkő lenne a karrierjében, és egyelőre úgy néz ki, hogy semmi válasza nincs arra a tempóra, ahogyan Novak Djokovics játszik ellene.

 • Brék
  Djokovics
  2:1

  A testre menő szervából visszaadott egy óriási nyerő returnt Djokovics. Nadal megint hibázott egymás után, két bréklabdához jutott Djokovics. Az elsőnél egy küzdelmes labdamenet végére Djokovics rontotta el. Azonban egy szép rövidítéssel már nem tudott mit kezdeni Nadal.

 • Megint kicsúszott Nadal egyik ütése, aztán két returnbe is belecsapott, mindkettő hosszú lett. Nadal már 23 ki nem kényszerített hibánál jár, Djokovicsnál mindössze 4 rontás van. (6:3, 6:2, 1:1)

 • Rögtön egy látványos pont a harmadik szett elején, nagyon szép rövidítést ütött Nadal, de Djokovics visszakínálta keresztbe. Nadal a hálóhoz befutva pont Djokovics kezére adta a labdát, végül el is vesztette a pontot. Sikerült elkerülnie 30-30 után a bréklabdát, majd egy nagyszerű szervával lezárta a játékot. (6:3, 6:2, 0:1)

 • A második szett elejére Nadal a saját adogatása mögött már meggyőzőbb játékot mutatott, próbált emelni a játékán, de még mindig túl sokat hibázott. Djokovics pedig kicsit sem engedett ki, nem engedett neki teret, ráadásul amikor kellett, ő is tudott még erősíteni. Volt egy szoros adogatójátéka, az egyetlen a mérkőzésen, de abban is elkerülte a bréklabdákat.

 • Szett
  Djokovics
  6:2

  Semmire szerválta ki a második játszmát.

 • A szervák mellett a fogadópontokban voltak egészen pocsékak Nadal mutatói. A szervák esetében sikerült feltornásznia magát 50 százalék körülre, vagyis ennyi pontot nyer a szerváiból, ami nem sok Djokovics több mint 70 százalékos mutatójához képest, de a semminél több. A fogadópontoknál Nadal néhány gémmel ezelőtt még 11 százalékon állt, ami a teljesen reménytelen kategória. Ezt a számot sikerült most 25 százalék körülre feltornáznia, ami a számok szintjén eggyel jobb, az eredményt tekintve sajnos nem sok öröme lehet benne Nadalnak. Elég sima Djokovics-győzelemnek néz ki továbbra is a meccs.

 • Brék
  Djokovics
  5:2

  Képtelen volt tartani magát Nadal a bréklabdánál is, a fonákja a hálóban kötött ki. Djokovics a két szettes vezetésért szerválhat.

 • Kettős hiba után megint Nadal szorult le a pályáról, Djokovics végül bevágta a nyerőt. Nadal előhúzott egy nagyszerű szervát, de Djokovics visszaadta ezt is, és át tudta venni az irányítást. 15-40.

 • Djokovics is nagy üvöltéssel reagált, miután Nadal újabb rontásával előnybe került. Ez már tényleg küzdelmes játék volt Djokovics adogatásánál, de a spanyol így sem jutott el végül bréklabdáig. Megerősítette a bréket Djokovics. (6:3, 4:2)

 • Minden idők leghosszabb Grand Slam-döntője volt a Rafael Nadal és Novak Djokovics közötti 2012-es döntő. Ott az első szett 82 percig tartott. Jelenleg alig több mint egy órája játszanak a játékosok. Ha így mennek tovább a dolgok, akkor még az sem teljesen kizárt, hogy már a harmadik szettnek is a végefelé fogunk járni, mire elérjük a másfél órát.