Ukrajnát kaptuk a Davis-kupában

2019.02.06. 13:26

Szerda korda délután Londonban elkészítették a Davis-kupa euró/afrikai zóna I. csoportjának a sorsolását. A magyar válogatott, amely a Németországtól szenvedett 5-0-s vereséget a múlt héten Ukrajnát kapta. A meccs tétje: a győztes jövő februárban ismét megmérkőzhet egy kiemelttel a madridi kupadöntőért.

A magyar válogatott kiemelt volt, így a cseheket, a svédeket, az osztrákokat, a svájciakat és a portugálokat eleve nem kaphatta volna. Ezúttal azt is sorsolással döntötték el melyik csapat játszhat otthon, a szerencse most nekünk kedvezett, itthon lesz majd meccs.

 Az ukránokkal eddig kétszer játszottunk. 1997-ben, Budapesten kaptunk ki 3-2-re tőlük, majd 2005-ben Donyeckben született ugyanilyen eredmény. Az előbbi az euró/afrikai zóna I., utóbbi a II. csoportjában játszották le.

Az ukránoknak jelenleg nincs top100-as játékosa. Több, ismertebb és tapasztaltabb játékosuk van, a három legjobb 30 éven felül van. Szerhij Sztankovszkij 33 éves, jelenleg a 136. helyen áll, de 2010-ben a 31. is volt. Négy tornát nyert karrierje során. A 31 éves Ilja Marcsenko már csak 393. a világranglistán három éve még a 49. helyen állt, de aztán sérülés miatt sokat hagyott ki. A legismertebb Alekszandr Dolgopolov, aki 2012-ben egészen a 13. helyig jutott, most csak 508. helyen áll.

Ukrajna jelenleg a 32. a világranglistán (Magyarország a 23.). Legutóbb tavaly szeptemberben a portugálokat verték 3-1-re, akkor Marcsenko kikapott a legjobb portugáltól, Joao Sousától, akit aztán Sztahovszkij legyőzött. A párost is megnyerte a Molcsanov, Sztahovszkij kettős.

A Davis-kupa rendszerét idén alakították át. A világranglista alapján 24 csapat játszott egymással a továbbjutásért. A 12 továbbjutó mellé a tavalyi kiírás első négy helyezettje, és két szabadkártyás csatlakozott. A 18 csapat majd novemberben, Madridban játszik az új Davis-kupáért. A hat csoportból az elsők és két legjobb második jut az egyenes kieséses szakaszban, a torna egy hétig fog tartani.