Szőnyegen nyerte az elsőt, 18 év alatt ért el 100-ig Federer

2019.03.04. 09:09

A hétvégén a svájci Roger Federer ismét megnyerte a dubaji tenisztornát, amin nyolcadszor tudott győzni, ezzel rekordot állított fel a torna történetében. Federer ezzel pályafutásának 100. döntőjét nyerte. Ennél több tornán a profi tenisz történetében csak a legendás amerikai Jimmy Connors győzött, aki 39 éves koráig volt aktív, és 109 tornánál állt meg.

Federer sem végzett még, hiszen a torna szervezői már a dijátadás előtt bejelentették, hogy a svájci jövőre is versenyezni fog Dubajban. Federer egyébként a negyeddöntőben a kitűnő formában teniszező Fucsovics Mártont verte.

A nőknél a szintén svájci Belinda Bencic nyert Dubajban. A torna 27 éves történetében most fordult elő másodszor, hogy a férfi és női cimet is ugyanazon ország játékosai szerzik meg.

A 100. siker miatt áttekintjük Federer karrierjének legfontosabb állomásait. Az elsőt Milanóban húzta be még 2001 februárjában. Azóta minden évben első lett legalább egy profi versenyen, 2006-ban 12 tornán győzött, köztük három Grand Slamen, ez a rekordéve.

A svájci a tornadöntőkben legtöbbször legnagyobb riválisát, a spanyol Rafael Nadalt verte, ellene összesen tíz döntőt nyert, hármat Grand Slam-versenyen. Érdekesség, hogy ellene is vesztette el a legtöbbet, összesen hat Grand Slam-döntőt, köztük a sokak által minden idők legjobb teniszmeccsének tartott 2008-as wimbledoni finálét.

Federer eddigi 100 tornagyőzelme között 20 Grand Slam-trófea van, amivel első helyen áll az örökranglistán. A svájci a jelenleg létező összes pályaborításon nyert már tornát, sőt, olyanon is, ami ma már nem létezik: két tornagyőzelmét szőnyegen aratta. Legtöbb versenyét, összesen 69-et kemény pályán nyerte, kedvence azonban mégsem ez, hanem a füves pályás versenyek, amelyekből eddig 18-at nyert meg (ilyen boritáson viszonylag kevés tornát rendeznek). A legkevésbé a salakot szereti, ott 11 tornán tudott győzni.

A svájci összesen 20 tornát úgy nyert meg, hogy egyetlen szettet sem vesztett, négyet pedig úgy, hogy egyetlen adogatójátszmát sem bukott. Az egyik legkülönlegesebb rekordja talán az, hogy sorozatban 24 döntőt nyert 2003 és 2005 között, amit szinte lehetetlen lesz megdönteni.

Tornagyőzelmei során Federer legalacsonyabb ranglista helyezése a 17. volt, a 2017-es Australian Openen, amikor sérülésből tért vissza (rajta kivűl csak a szintén legendás Pete Sampras tudott ilyen alacsony ranglista helyezéssel Grand Slamet nyerni).

Tornadöntők során a legkevesebb játékot a 2004-es hallei tornán vesztette Mardy Fish ellen (a végeredmény 6:0, 6:3 volt), míg a legtöbbet a 2009-es Wimbledoni döntőben Andy Roddick ellen,amikor végül 39 elvesztett játék után nyert Federer 5:7, 7:6, 7:6, 3:6, 16:14-re.

Külön érdekesség, és a 37 éves Federer pályafutását jól jellemzi, hogy első tornagyőzelme óta gyakorlatilag mindent és mindenkit túlélt, mivel a milánói tornát 2005-ben megszüntették, ahogy 2009-ben általában a szőnyegpályás ATP-versenyeket is, illetve annak a tornának valamennyi játékosa visszavonult azóta.

Federer olyan játékost is győzött le tornadöntőben, aki most az edzője: Ivan Ljubicic ellen több döntőt is nyert a svájci, például 2005-ben ugyancsak Dubajban. A svájci eddig összesen 19 országban nyert profi tenisztornát (az olimpiát, Davis-kupát, Hopman-kupát, és egyéb, nem a profi teniszezők szövetsége (ATP) által rendezett tornákat nem számítjuk ide), a legtöbbször, összesen 22 alkalommal az Egyesült Államokban.

Federer az egyetlen játékos, aki öt különböző versenyt legalább hétszer meg tudott nyerni: Halle (9 trófea), Bázel (9), Wimbledon (8), Dubaj (8), Cincinnati (7). A svájci legimpozánsabb rekordja azonban mégsem a 100 tornagyőzelem, hanem az, hogy 237 héten át megszakitás nélkül vezette a világranglistát. Ehhez a legközelebb Jimmy Connors áll, 160 héttel, a jelenleg még aktív versenyzők közül pedig Novak Djokovics, 122 héttel.