Djokovic 26 meccs után kikapott, megismétlődik a tavalyi Garros-döntő

GettyImages-1154601800
2019.06.08. 17:17

A Roland Garros elődöntőjében ért véget Novak Djokovic fantasztikus győzelmi sorozata. A szerb teniszező 26 mérkőzésen át maradt veretlen a Grand Slam-tornákon lejátszott egyes mérkőzéseket tekintve. A rendkívüli sorozatot az osztrák Dominic Thiem szakította meg, aki egy esőszünetektől kétnaposra nyúló, péntek délután kezdődő és szombat délután befejeződő, drámai izgalmakat hozó mérkőzés végén 6-2, 3-6, 7-5, 5-7, 7-5 arányban verte a világranglista vezetőjét.

A meccs utolsó labdamenete:

Pénteken délután kezdődő mérkőzés szombat délután ért véget, amikor Thiem a harmadik meccslabdáját értékesítve bejutott a vasárnapi döntőbe, megismételve tavalyi teljesítményét. Egyben megismételve a tavalyi döntő párosítását is, hiszen most is az a Rafael Nadal vár rá, mint 2018-ban.

A tavalyi döntőből ugyanakkor túl sok ihletet nem meríthet az osztrák teniszező, mivel akkor három tükörsima szettben kikapott.

A mérkőzést – még pénteken – Thiem kezdte jobban, a  negyedik helyen kiemelt játékos 6:2-re nyerte az első szettet, majd a világelső szerb 6:3-mal egyenlített. Az eső a harmadik szettben, Thiem 3:1-es vezetésénél érkezett meg (először), és némi várakozás után a szervezők úgy döntöttek, félbeszakítják a találkozót.

A szombati folytatásban Djokovic el tudta venni Thiem adogatását, és 5:5-nél beérte ellenfelét. Az osztrák azonban 6:5-ös előnyénél egy közel 12 perces játékban negyedik játszmalabdáját értékesítve újra előnybe került.

A negyedik szettben Thiem kétszer, Djokovic viszont háromszor brékelt, ezzel kiharcolta a döntő játszmát.  Ebben viszont ismét Thiem kezdett  jobban , és kihasználva Djokovic hullámzó formáját 4:1-es előnyt szerzett, amikor ismét esőszünet következett.

A szünet ezúttal nem zökkentette ki Thiemet, aki az első két mérkőzéslabdáját ugyan elhibázta, ám a harmadikhoz jutva lezárta a 4 óra 19 percig tartó mérkőzést. A tavalyi döntőre feltehetően minél kevesebbet gondoló osztráknak akadt egy elég komoly pozitív kapaszkodója is Nadal ellen.

A salakpályák spanyol királyát senki nem győzte le annyiszor kedvenc borításán, mint vasárnapi ellenfele.

Djokovic számára a vereség egyben azt is jelenti, hogy nem tudta pályafutása során másodszor végrehajtani a bravúrt, hogy a Roland Garros győzteseként mind a négy GS-viadalon ő legyen a címvédő.  Ez korábban csak az ausztrál Rod Lavernek sikerült.

Eredmény: férfi egyes, elődöntő:

  • Dominic Thiem (osztrák 4.)-Novak Djokovic (szerb, 1.) 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5

(Nyitókép: Quality Sport Images/Getty Images)