Egy világbajnok seperc alatt megtanít teniszezni

2019.11.27. 13:43

Sose gondoltam volna, hogy egyszer egy világbajnok teniszezővel játszhatok, Babos Tímea szerdai sajtótájékoztatója előtt viszont lehetőséget adott, hogy megtapasztaljam, milyen egy profi klasszissal ütögetni. 

Az eredeti program szerint épp csak egy-két ütésre számítottam, mivel „Timinek kell egy kis idő, hogy átöltözzön”, mielőtt találkozik a médiával, így kevesebb idő jut nekem, de a háromszoros páros WTA-világbajnok (2017, 2018, 2019) lazára vette a figurát, utcai ruhájához sportcipőt húzott, vagyis átöltözésre semmi szükség nem volt. Így kaptam majdnem negyedórát. 

Kíváncsi voltam, mi lesz, mert 10 éve nem volt ütő a kezemben, leginkább arra készültem, hogy 

  • vagy vissza se tudom ütni a labdát, 
  • vagy maximum a hálóig.

A világranglistán top 100-as ellenfelemtől inkább ingyenes teniszórát kaptam, mint leckéztetést: hosszúnak mondható kihagyásom ellenére egész gyorsan felhozott, és kialakult az a dolog, amiért jöttem, hogy teniszezzünk. Volt egy-két – az én szintemen – kimondottan hosszúnak mondható labdamenet.  

HUSZ0602

Babos persze csupán helyezgetett, az elején még azt is csak finoman, majd amikor látta, hogy futni tudok, gyakrabban tette a vonalak mellé a labdát, így a tizenegynéhány perc végére lógott a nyelvem. 

Mindezt úgy, hogy a lehető legminimálisabb energiát tette bele, igazából interjút is adhatott volna, miközben teniszezni tanít engem. Kifejezetten jó tanárnak bizonyult, mert a sok futás ellenére – vagy épp azért – elérte, hogy élvezni tudjam a játékot. 

A végén bemondta, hogy meccslabda, ekkorra már arra is képes voltam figyelni, hogy biztonsági ütésekkel addig húzzam az utolsó „gémet”, amíg csak lehet – hallani sem akartam róla, hogy abbahagyjuk. 

A hab a tortán, hogy egy jól kihelyezett labdájára sikerült a meccsünket egy egész pofás tenyeres elütéssel lezárnom, amire még ő is biccentett. A tenisz az új biciklizés, hát ezt sem lehet elfelejteni!

Remek tanárom volt, és ugyan még nagyon messze karrierjének vége, de az biztos, hogy utána edzőként is legalább annyit tehet majd a magyar teniszért, mint most tesz játékosként. 

(Az immár 12 éve, 14 éves kora óta a Mol Alapítvány által támogatott Babos Tímea hosszabb interjút is adott az Indexnek szerdán, hamarosan ezt is olvashatják a sportrovatban.)