Ágnes
-4 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Egymillió dollárt keresett tavaly, idén új csapattal kezdi a szezont

2020.01.01. 15:15

Január elsején már útra kelt Fucsovics Márton, a legjobb magyar férfi teniszező a dohai tornán fog játszani a napokban, aztán január közepétől az Austral Openen.

A 2020-as évet a 70. helyről kezdi, ami visszaesés, ha arra gondolunk, tavaly januárban a 35. helyen állt. Előrelépés viszont, ha 2018-hoz viszonyítunk, mert akkor a 85. helyről vágott neki a szezonnak.

Az egyéni rekordját 2018 márciusában érte el, akkor a 31. pozícióban volt.

Éppen akkor, a szófiai torna után derült ki, hogy már nem Sávolt Attila az edzője, akivel a nagy menetelését még 2017-ben kezdte, és a 217. helyről léptek előre hol kisebb, hol nagyobb ütemben.

A hazai éljátékos az előző szezon nagy tornáin 22 győzelmet ért el, 26 vereségéből a legfájóbbak ősszel jöttek. Négy olyan játékostól kapott ki, aki nem volt tagja a százas elitnek. Akkor csak árnyéka volt korábbi önmagának.

November elején a fehérorosz (143. a világranglistán) Ivaska a Slovak Openen úgy győzte le, hogy a második és a harmadik szett rövidítésében volt jobb a magyarnál. Az ukrán Sztahovszkij (147. a rangsorban) is legyőzte a szeptemberi Davis Kupában. A válogatottól önként maradt távol, nem játszott a csehek ellen hazai, és a németek elleni idegenbeli meccsen sem.

A teniszező 2018 nyarán szokatlanul éles hangnemben ment neki a szövetség vezetésének, igazi konkrét indokok nélkül. Pontosan azóta sem derült ki, akkor kinek a meccsét játszotta, mert őt a szövetség kiemelten támogatta, a források, a meglévő stabilitás valamint a közönség szimpátiájának elveszítése neki kifejezetten rosszul jött. A szövetség vezetése azóta sem változott, a teniszező környékén viszont komoly változások történtek.

A 27 éves Fucsovics elszánt, a visszaesés után előre akar lépni. Majdnem 2 millió dollárt keresett a két előző szezonban, ezen a szinten teljesíteni kizárólag kemény munkával és megfelelő stábbal lehet.

Mi változott?

  • Már nem a francia Olivier Tauma az edzője, a Sávoltot váltó szakembertől nem kapott lendületet.
  • A Nagy Zoltán-Jancsó Miklós edzőpárost választotta. Ők kísérik a legnagyobb tornákra, nem lesz magára hagyva, agresszívebb akarják tenni a játékát.
  • Új magyar menedzsment van mögötte, a The Path Sportmanagement a korábbi menedzserrel, Joó Györggyel kiegészülve dolgozik érte.
  • A Dorko hosszú távú szerződést kötött vele, egyedi kollekciót is gyártanak majd neki erre a szezonra, a piac még lát benne esélyt.
  • Áprilisban igazolt az MTK-hoz, a klub megfelelő hátteret képes biztosítani neki.

„Azzal nem értek egyet, hogy a 24. órában vagyunk, azt viszont nem tudom cáfolni, hogy ne a 23. órában lennénk.

Tudja ezt Marci is, beszélgettünk vele sokat. Nagy erővel, újra keményen edz. Meg akarja mutatni, hogy ugyan folyamatosan jönnek a sikeréhes, óriási és tervszerű munkát végző fiatalok, vele még számolni kell. Rajtunk nem múlik, hogy ismét a legnagyobb sztárokkal, Djokoviccsal, Federerrel játszhasson. Egyelőre azonban aprókat szeretnénk lépni, nehogy orra essünk. Marci elszánt, a múltat lezárta, célok vannak előtte” - mondta a Path egyik alapító-tulajdonosa dr. Pákay Péter.

Pákay korábban a hazai szövetség elnökségi tagja is volt, de lemondott. Sokáig hitte, hogy képes lehet kibékíteni az MTSZ-t és Fucsovicsot, próbálkozott is, ám nem járt sikerrel.

„Ki kell mondani, ennek a háborúnak csak vesztesei voltak és vannak. Sokat veszített pénzben és helyezésben is Marci.

A tenisz olyan sportág, hogy százmilliót viszonylag könnyen vissza lehet nyerni, az elveszített időt azonban nem. A sportágon belüli csatákkal nem szeretnék foglalkozni, elég egyértelmű jelzés volt, hogy nem maradtam az elnökségben.

Szeretem viszont annyira a teniszt, hogy Marcinak a lehetőségeimhez mérten segítsek. Magyarország az új lebonyolítású, 16 résztvevős Davis Kupa-döntőjébe kerülhet, ha legyőzi Belgiumot márciusban. Marci ott lehet az olimpián is, kifejezetten inspirálja ez a lehetőség. Képesnek tartom arra is, hogy visszaküzdje az ötvenbe magát. Nem lesz könnyű, de hiszem, hogy vannak mind fizikai mind mentális tartalékai” - összegzett Pákay.