Svájci klímaaktivisták bírálták Federert egy szponzori szerződése miatt

2020.01.12. 12:30

A 20-szoros Grand Slam-bajnok Roger Federer közleményben reagált, miután svájci klímaaktivisták azt feszegették, hogy a teniszezőnek szponzori szerződése van a Credit Suisse svájci bankkal, ami a Guardian szerint közeli kapcsolatban áll a fosszilis tüzelőanyagokra építő vállalatokkal.

Kedden kellett megjelenniük a bíróságon azoknak a svájci klímaaktivistáknak, akik nem voltak hajlandóak bírságot fizetni, miután még 2018 novemberében teniszezni kezdtek tiltakozásképpen a Credit Suisse több fiókjában. „A Credit Suisse pusztítja a bolygót. Roger, te támogatod őket?” feliratú táblákat is a magasba emeltek.

Kedden a lausanne-i bíróság előtt is tüntetők jelentek meg. A Twitteren közben #RogerWakeUpNow (vagyis RogerÉbredjFelMost) hashtaggel terjednek posztok. A 350.org klímaaktivista csoport egyik tweetjét a svéd klímaaktivista, Greta Thunberg is megosztotta. A posztban arról írnak, hogy a Credit Suisse szerintük az elmúlt három évben 57 milliárd dollárt biztosított olyan vállalatoknak, amik új fosszilis tüzelőanyag lelőhelyek után kutatnak, és feltették a kérdést Federernek, hogy ő támogatja-e ezt.

Federer már Melbourne-ben készül a január 20-án az ausztrál bozóttüzek árnyékában kezdődő Australian Openre. A svájci teniszező közleményt adott ki, amit a Reutersnek küldött el. „Nagyon komolyan veszem a klímaváltozás hatásait és fenyegetését, különösen, hogy a családom és én a bozóttüzek pusztítása közepette érkezünk Ausztráliába” – írta.

Hozzátette, hogy tiszteli és csodálja a fiatalok által elindított klímamozgalmat, és örül neki, hogy a fiatal aktivisták mindenkit arra próbálnak rávenni, hogy vizsgálják felül, ők mennyit tesznek, és mozduljanak el az innovatív megoldások irányába.

Nagyra értékelem, hogy emlékeztetnek a felelősségemre magánemberként, sportolóként és üzletemberként, és eltökélt célom, hogy ezt a kiváltságos helyzetemet arra használjam, hogy fontos ügyekről beszéljek a szponzoraimmal.

A Credit Suisse nemrég közleményben jelezte, hogy az a célja, hogy a hitelportfólióját összhangba hozza a párizsi klímaegyezmény célkitűzéseivel, és „bejelentette a globális klímastratégiája részeként, hogy többé nem fektet be új széntüzelésű erőművekbe.”

Federer is részt vesz majd szerdán az Australian Open fő stadionjában, a Rod Laver Arenában rendezett jótékonysági bemutatón, amin Rafael Nadallal, Serena Williamsszel, Nick Kyrgiosszal, Sztefanosz Cicipasszal, Oszaka Naomival és Caroline Wozniackival a bozóttüzek károsultjainak gyűjtenek.