Az erdőtüzek miatt adta fel az ausztrál tenisztornát egy játékos

2020.01.14. 09:05

A szlovén teniszező, Dalila Jakupović feladta a svájci Stefanie Vögele elleni selejtezőjét az Australian Openen, mert olyan köhögőroham jött rá, amitől nem tudta folytatni a játékot. A hónapok óta tartó ausztrál erődtüzek miatt Melbourne-ben annyira rossz a levegő minősége, ami már az egészségre is veszélyes, írja a BBC.

Kedden a selejtező első fordulójában a szlovén teniszező az első játszmát még 6-4-re megnyerte, azonban a második játszmában, 5:6-os állásnál már nem tudott tovább játszani.

„Nagyon rossz volt, korábban még soha sem tapasztaltam ilyet. Nagyon féltem, hogy összeesem, mert nem tudtam tovább járni” – mondta a világranglista 180. helyén álló Jakupović.

Az Australian Open szervezői szerint a következő napokban javulni fog a levegő minősége a városban, a keddi selejtezők azonban biztonsági okokból még így is egyórás csúszással kezdődtek, és ideiglenesen az edzéseket is felfüggesztették.

Jakupović szerint nem jó döntés, hogy folytatódnak a selejtező meccsek, mert ez egészségtelen a sportolókra nézve.

Meglepett. Azt gondoltam, hogy ma nem fogunk játszani, de valójában nem volt sok választásunk. Mérges vagyok, és szomorú, és még inkább csalódott, mert vezettem, és nem tudtam befejezni a meccset

– mondta a szlovén teniszező, akinek egyébként nincs sem asztmája, és korábban sem volt légzési problémája a nagy hőségtől.

Korábban Novak Djoković, aki az ATP-játékosok tanácsának is az elnöke, azt javasolta, hogy szükség esetén halasszák el az év első Grand Slam-versenyének kezdését, ha a légszennyezettség veszélyeztetné a sportolók egészségét. A szervezők pedig azt is mérlegelték, hogy szükség esetén fedett pályákon rendezik meg a torna meccseit.

A valós idejű levegőminőség-index szerint kedden az egészségtelen kategóriába sorolták Melbourne levegőjének minőségét.

Fucsovics is feladta

Fucsovics Márton az első szettben feladta mérkőzését kedden az ausztráliai Bendigóban zajló, 54 ezer dollár (16,2 millió forint) összdíjazású kemény pályás challengertornán, írja az MTI.

A világranglistán 66. helyen álló Fucsovics első kiemelt volt a tornán, és a nyitófordulóban erőnyerőként még nem kellett pályára lépnie. A második fordulóban az olasz Andrea Vavassorival (a világranglista 341. helyezettjével) találkozott, aki – a verseny honlapja szerint – 51 percnyi játék után 5:4-re vezetett, amikor a magyar teniszező jelezte, hogy nem tudja folytatni a meccset.

Arról egyelőre nincs hír, hogy mi áll Fucsovics feladása mögött.