Mihály
2 °C
16 °C

Izzadt pólójával manipulálta a teniszlabdát Federer ellenfele?

GettyImages-1201627625
2020.01.27. 10:29

A teniszlabda manipulálásával vádolta meg Roger Federer egyik ausztrál ellenfelét, John Millmant a holland Sven Groeneveld. A teniszedző szerint Millman az Australian Openen a legjobb 16 közé jutásért játszott meccsen izzadt pólójával módosította a labda repülési tulajdonságait.

Federer és Millman ötszettes meccset játszott, amelyet végül az előbbi nyert meg. (A svájci azóta már Fucsovics Mártont is legyőzte.) Groeneveld szerint Millman piszkos trükköt is bevetett, hogy versenyben maradjon. Az edző egy videórészletet is kiposztolt, amelyen az látható, Millman szervája előtt megforgatja a labdát nedves pólóján. Groeneveld szerint azért, hogy ezzel felgyorsítsa első szerváját. A holland a posztjában azt is kérdezi, hogy ez vajon szabályos-e a teniszben, ha már a baseballban és a krikettben tiltják az ilyen manipulálást.

Válaszolva Groeneveldnek, léteznek ilyen szabályok, de nem általánosak. Az Amerikai Teniszszövetség által rendezett US Openen például szerepel olyan kitétel, hogy minden olyan tevékenység tiltott, amivel meg akarják változtatni a labda állapotát, és ebben tételesen szerepel az is, hogy az izzadtságot törlik fel a labdával.

A brit Greg Rusedski is azon a véleményen volt, hogy Millman a beletörölt izzadtsággal gyorsítani akart a labdán. Az ausztrál Todd Woodbridge, aki párosban nyert négyszer AusOpent, szerint viszont nem történt különös dolog, ugyanaz a helyzet, amikor a játékosok az átizzadt nadrágjukból szedik elő a labdákat. Egy másik korábbi klasszis, Pat Cash szerint pedig semmi hatása nincs igazából az ilyen nedvesítésnek, egyszerűen csak néhány játékos szereti, ha sima a labda felülete, sok korábbi legendás teniszező, mint például John Newcombe tette ugyanezt, ha nem tetszett nekik a labda minősége.

Ausztrálok voltak már labdabotrány főszereplői, két évvel ezelőtt még a miniszterelnökük is megszólalt, amikor kiderült, hogy a krikettcsapat játékosai megsmirglizték a labdákat a dobások előtt.

Borítókép: John Millman szervál a Federer elleni meccsen az Australian Openen (Hannah Peters/Getty Images)

(via Insidethegames)