Minden idők legjobb teniszezője, aki homofób prédikátor lett

GettyImages-458364575
2020.01.29. 00:05
Az egyéni Grand Slam-győzelmeket tekintve az ausztrál Margaret Court számít minden idők legeredményesebb teniszezőjének, karrierje során 24 nagy tornán bizonyult a legjobbnak. Ötven évvel ezelőtt, 1970-ben egy naptári éven belül mind a négy GS-t megnyerte. Az idei Australian Openen ezt is ünneplik, de Courtnak hangos kritikusai is vannak. Nyíltan hangoztatott homofóbiája miatt sok teniszezőt is felbosszantott, legutóbb John McEnroe szállt bele.

Margaret Court vitatott személyisége miatt az Ausztrál Teniszszövetség azt nyilatkozta, hogy az idei Australian Openen inkább csak elismerik, mintsem megünneplik a most 77 éves egykori teniszezőt, akinek egyébként a torna egyik stadionja is a nevét viseli. Igaz, már azt is át akarták keresztelni bosszúból.

Courtot hétfőn köszöntötték a Rod Laver Arénában, ahol az AusOpen trófeájának másolatát is megkapta, és korábbi rasszista és homofób megnyilvánulásai ellenére elég meleg fogadtatásban részesült a beszámolók szerint. A szervezők azért tartottak a helyzettől, Court nem tarthatott beszédet, nehogy véletlenül megint beleszálljon valakibe, csak egy korábban felvett videóban szólalhatott meg.

Az időnként tökkelütött nagypapának tűnő John McEnroe viszont nem kímélte az Eurosport műsorában.

Ez Margaret Court Grand Slamjének ötvenedik évfordulója, és az ausztrál szövetség dilemmája ez: mit csináljanak az őrült nagynénivel? Végül úgy döntöttek, meghívják, de aztán tettek bele egy csavart.  Elismerjük, amit tett 1970-ben, de nem ünnepeljük a személyiséget. Hú, hát ez így nem működik, nem választhatod szét a személyiséget az eredményeitől.

Court játékoskarrierje valóban ünneplésre méltó, mert összesen 192 egyéni győzelme van, és a párosokat is számolva pedig 64-szer nyert Grand Slam-tornát.

A csúcséve valóban 1970 volt, akkor verhetetlennek tűnt: 27-ből 21 tornát nyert meg, 110 egyéni mérkőzéséből pedig csak hatot veszített el.

Teljes karrierjét nézve is minden idők legjobb játékosának mondják a statisztikák alapján, meccseinek 91,74 százalékát megnyerte.

„Jó volt az alapvonalról, jó volt a hálónál, ami elég ritkaság. Jó alapvonali ütései voltak, jó tenyerese és jó fonákja, kemény volt. Nagyszerű sportoló volt, és minden borításon jól játszott” – idézte a BBC Nancy Richey-t, aki párostársa is volt Courtnak.

Az ausztrál teniszező fizikailag is ellenfelei fölé nőtt. Elég magas is volt, de keményen edzett is, a nők között akkoriban nem volt szokványos a súlyzózás, látványosan megerősítette jobb karját és vállát. „Hosszú karjai vannak, még a beceneve is ez volt, Karok” – mondta Richey.

Court abban is első lett a tenisztörténelemben, hogy szülése után visszatérve is tudott egyesben Grand Slamet nyerni. Összesen négy gyereke született, három szülés után kisebb-nagyobb sikereket elérve visszatért, a negyedik gyerekét várva azonban lezárta karrierjét.

Az ausztrált sokan minden idők legjobb nő teniszezőjének tartják, kritikusai viszont rendre rámutatnak, az úgynevezett Open-érában (ezt tekinthetjük az igazán profi tenisznek) csak 11 Grand Slamet nyert.

Ellenfelei visszahúzódó típusnak ismerték, aki tornagyőzelmeit is visszafogottan ünnepelte, gyakran zavarba jött, ha nyilvánosság előtt kellett beszélnie. Éppen ezért lepődtek meg sokan, amikor karrierje után egy harcos, szókimondó Courttal találkoztak, aki tévékben szerepelt, és nagy tömegeknek tartott beszédet.

A teniszező katolikusként nőtt fel, de az 1970-es évek közepétől a protestantizmus felé fordult, és az egyik pünkösdi egyház hívévé vált. Később teológiai képzésre járt, lelkész lett, és saját gyülekezetet alapított, az egyik keresztény televíziócsatornán pedig saját show-műsort kapott. 

Court a bibliai tanításokból levezetve rendszeresen támadott LMBTQ-csoportokat, és élesen kritizálta az ausztrál kormányt is, amikor az engedélyezte az országban az azonos neműek házasságát.

Azt is kijelentette 2017-ben, hogy többé nem ül fel a melegjogokat támogató Quantas légitársaság gépeire. „Hiszem, hogy a házasság férfi és női egyesülése, ez áll a Bibliában. Az önök kiállása nem hagy más lehetőséget nekem, mint hogy más légitársaságot keressek gyakori utazásaimhoz.”

Még aktív játékos volt, amikor a dél-afrikai apartheidet jól működő rendszernek nevezte egyik nyilatkozatában. Később azt mondta, kifacsarták mondanivalóját, de a rasszista címkét így is megkapta.

Egyik nyilatkozatában a teniszezőknek is odaszúrt: egy rádióban arról beszélt, hogy az ő idejében még csak néhány leszbikus volt a mezőnyben, manapság viszont tele van velük a pálya. Ezzel aztán magára haragított jó néhány egykori nagy bajnokot.

A nyíltan meleg Martina Navratilova és Billie Jean-King is beleállt az ügybe, azt kérve, hogy nevezzék át a Margaret Court Arénát.

Navratilovát már korábban betalálta: 1990-ben azon sajnálkozott az ausztrál, hogy pont egy leszbikus játékos válik a fiatal játékosok példaképévé. Court úgy vélekedett, hogy a teniszezők egymást teszik homoszexuálissá, és Navratilova is biztosan valaki más hatása alá került, amikor még kezdő volt a profik között. Navratilova 2017-ben levelet küldött az aréna vezetőinek is, azt írta:

Most már teljesen világos, ki is valójában Court: egy csodálatos teniszjátékos, rasszista és homofób. A vitriolos szavai nem csak véleményt tükröznek. Ő aktívan próbálja megakadályozni, hogy egyenlő jogok illessék meg az LMBTQ-csoportokat.

Az ausztrál bajnok ellen utcai tüntetések is indultak, de Court ezen gyorsan túltette magát, és azt mondta, hogy az ellene irányuló össztűz csak az amerikai meleglobbi konspirációja.

Ugyanakkor a Grand Slam-rekorder teniszezőnő mellett is sokan kiálltak, 22 ezren írtak alá egy őt támogató nyílt levelet. A 2018-as AusOpenre Court aztán el sem ment, nem kockáztatta meg, hogy folyamatosan céltábla legyen és kifütyüljék, miközben a játékosok is bojkottot fontolgattak társaik védelmében.

Ahogy közeledett Court évfordulója, a vita egyre inkább arról szólt, ahogy például számos magyar kitüntetés kapcsán, hogy az életmű és a közéleti szerepvállalás elválasztható-e egymástól. Az ausztrál szövetség aztán a se kiköpni, se lenyelni utat választotta, ahogy arra McEnroe is utalt.

Navratilova most is megszólalt, szerinte Court nem mérte fel, hogy milyen sok embert megsértett, és ez nincs rendben.

McEnroe szerint az lenne a legjobb, ha Serena Williams még nyerne két Grand Slamet, és akkor 25-tel már ő lenne a rekorder. „Court és a bántó nézetei pedig a múlté lennének, oda kerülnének, ahová valók” – mondta az amerikai teniszező.

(Borítókép: Margaret Court a Wimbledoni teniszbajnokságon 2016-ban. Fotó: Julian Finney / Getty Images)