16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 2
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 2
Portugália 1
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Szerbia 2
Svájc 3
974 Stadion G csoport
20:00, December 02. ÉLŐ
Kamerun 0
Brazília 0

Babos Tímea harmadik Grand Slamjét nyerte az AusOpenen

K EPA20200131047
2020.01.31. 09:29

Babos Tímea és Kristina Mladenovic nagyszerű játékkal győzte le 6:2, 6:1-re a Hszie Szu-vej, Barbora Strýcová tajvani, cseh kettőst az Australian Open női páros döntőjében. Babosék másodszor győztek Melbourne-ben, és összességében harmadik Grand Slamjüket nyerték.

Az AusOpenen második kiemelt Babosék tavaly a wimbledoni elődöntőben 7:6, 6:4-re kikaptak az akkor összeálló Hszie-Strýcová párostól, azonban az évzáró WTA-torna döntőjében már hasonlóan könnyedén, 6:1, 6:3-ra győzték le őket Sencsenben. Ezúttal is nagyon bátran álltak ki, és mindketten jól játszottak az 1 óra 12 perces mérkőzésen. 2010 óta először találkozott a melbourne-i döntőben az első két kiemelt női páros. A döntő alakulását percről percre itt olvashatja vissza>>>

A cseh játékos adogatásánál rögtön két bréklabdához jutottak Babosék, a magyar teniszező szép hosszan ütött returnt, majd jól röptézett a hálónál is. Rögtön brékelőnybe kerültek, majd pedig Babos adogatásánál két bréklabdát hárítva 2:0-ra vezettek. Mladenovic összességében okos második szervákkal is jól tudott operálni a meccsen, de 2:1-nél 40-0-ről került bajba. Egy bréklabdát tenyeres nyerővel hárított a francia, aztán azonban kettős hiba, majd rontás következett, kiegyenlített az ellenfél kettős. Ezen a ponton beengedték a meccsbe Hszieéket Babosék, de aztán megint visszavették az irányítást.

Egy küzdelmes játék végén Babos fonákját már csak a hálóba tudták tenni bréklabdánál, jött a nagy „C'mon!” a magyar teniszezőtől. Szoros lett Babos következő adogatójátéka, ami alatt vakuk is zavarták. Két bréklabdából az elsőnél Hszie returnje nagyon vonal közeli volt, Mladenovic elengedte, a challenge után látszott, hogy tényleg kint volt a tajvani labdája. A második brékabdát lecsapással intézte el a francia. Az ellenfél eljutott harmadik bréklabdához is, de annál Babos keményen játszott hátulról, Mladenovic levadászta a hálónál a labdát. A magyar teniszező két jó szervájával lezárták a játékot, megerősítették a bréket.

Semmire elvették Hszie adogatását, majd két szettlabdához jutottak. Az elsőnél Mladenovic kezében volt a lendített röpte, de hálóba bombázta. Aztán viszont Strýcová nem tudta pályára tenni a második szettlabdánál a returnt.

A második játszma elején Hszie szervájánál kettős hibával jutottak bréklabdához Babosék, de aztán a magyar teniszező returnjét lekezelte Strýcová a hálónál, és Hszievel megfordították a gémet. Babos következő adogatójátéka nagyon sima lett, majd pedig Strýcová adogatásánál hajtották a bréklabdákat. A negyediknél a cseh jó második szervát ütött, de aztán védekezésre kényszerült az ellenfél páros, végül Babosék nagy kiáltás kíséretében megcsinálták a bréket.

Innen pedig már nem adtak esélyt Hszieéknek. Mladenovic semmire nyerte az adogatását, aztán Babosék jó returnjeivel dupla brékelőnybe kerültek. 4:1-nél kicsit idegesebb adogatójátékot játszott Babos, nem jöttek jól az első szervái, de másodikkal is meglepte Strýcovát, egy játékra kerültek a győzelemtől. Az utolsó gémet rögtön egy látványos labdamenettel kezdték fogadóként, Babos nagyszerűen röptézett egymás után a hálónál. Óriási Babos-returnnel jutottak két meccslabdához, amiből az elsőt Mladenovic jó fogadásával meg is csinálták.

Sima két szettben nyerték a döntőt. Az Australian Openen 2004 óta először menetelt végig egy női páros szettveszteség nélkül a tornán.

Babosék mosolyogva ölelték meg egymást, majd pedig emelték a magasba a trófeát a díjátadónál. Mladenovic kezdte a beszédet. Gratulált az ellenfél kettősnek, majd Baboshoz fordult a mikrofont felemelve. „Tímea nemcsak a párospartnerem, hanem nagyon sok dolgon mentünk keresztül pályán, és pályán kívül is. Nagyon köszönöm, hogy együtt játsszunk, a legjobb partnerem vagy” – mondta a korábban is az egyik legjobb barátnőjének nevezett magyar teniszezőről.

Babos következett beszéddel, mosolyogva mondta, hogy az érzelmes rész Mladenovicnak jutott. „Nagyon szeretjük Ausztráliát és ezt a pályát, minden évben egyre jobban teljesítünk. Köszönjük, örülünk, hogy együtt élhettük át veletek ezt az élményt” – mondta a közönségnek. Ő is gratulált az ellenfélnek, megköszönte a saját csapatuknak. „Mindenképpen vissza fogunk jönni!”

Babos és Mladenovic 2018-ban nyerte meg először az Australian Opent, tavaly pedig döntősök voltak. 2019-ben a Roland Garroson szerezték meg második GS-címüket, így most már három éve mindig nyertek egy GS-et.

Babosék megvédték címüket  tavaly az évzáró WTA-tornán is (amit szintén háromszor tudott már megnyerni párosban a magyar teniszezőnő), és  megválasztották őket  az év párosának. Babos itt értékelte a tavalyi évét  az Indexnek adott interjúban .  • Hírek
  • Hírek