A 21 éves amerikai először jutott Grand Slam-döntőbe, megnyerte az AusOpent

2020.02.01. 12:21 Módosítva: 2020.02.01. 13:41

A 21 éves amerikai Sofia Kenin nagy játékkal megnyerte élete első Grand Slam-döntőjét, 4:6, 6:2, 6:2-re győzte le Garbiñe Muguruzát az Australian Open női fináléjában.

A fiatal amerikai korábban még negyeddöntőbe sem tudott jutni egy Grand Slamen, ezúttal azonban a világelső Ashley Bartyt legyőzve érkezett meg a döntőbe. Muguruzának ez volt a negyedik Grand Slam-döntője, korábban kétszer, 2016-ban a Roland Garroson, 2017-ben pedig Wimbledonban tudott nyerni.

A 14. kiemelt Kenin lendületesen kezdett, könnyedén hozta az első adogatását, majd 0-30-cal indult Muguruza szervájánál is. A spanyol azonban néhány gyors ponttal nyerte a gémet. Muguruza a következő játékban egymás után három bréklabdához is jutott, és a harmadikat már megcsinálta. Két kettős hiba ellenére megerősítette a bréket.

4:2-es vezetése után három bréklabdához jutott Kenin szervájánál. A fiatal amerikai nagyszerű játékkal hárította mindet, majd pedig egy negyediket is, megfordította a gémet. Muguruza pedig újabb két kettős hibával, bréklabdánál is rontva leadta az előnyét. Kenin azonban hibázott, a hálónál hatékony spanyol ismét előnybe került, és innen már kiszerválta a játszmát.

Kenin semmire hozta az adogatását a második szett elején, és hasonlóan sima lett a következő két gém is. Utána viszont az amerikai keményen ütötte a labdát, jól mozgatta Muguruzát, lebrékelte a spanyolt. 3:1-nél nagyon magabiztosnak tűnt, Muguruzán pedig fizikai fáradtság jelei is látszódtak.

A spanyol próbálta szorosabbá tenni a gémeket, de Kenin nagyon lendületben volt. 5:2-nél Muguruza 0-30-nál ütött egy fonák lendített röptét, amit először kint látott a vonalbíró, végül a challenge mutatta, hogy kicsit csípte a vonalat. Azonban így sem tudott megmenekülni a spanyol, elbukta az adogatását, és ezzel a szettet is.

A döntő játszma elején Kenin könnyedén hozta az adogatását. Utána azonban a fiatal amerikai rontogatott, rajta is látszott a nyomás, Muguruza pedig semmire hozta a szerváját. 2:2 után jött a szett és a meccs legfontosabb játéka. Muguruza odatette magát, Kenin hálóba vágott tenyeresével három bréklabdához jutott. Az amerikai azonban nagyon eltökélt arccal egymás után nyerte nyerővel a pontokat, pedig Muguruza egyáltalán nem játszott rosszul. Végül négy nyerővel és egy ásszal megfordította a gémet az amerikai.

A spanyol következő adogatásánál 40-15 után lett egyenlő, Kenin szervája megcsúszott a hálón, Muguruza felérkezve szélesre ütötte. Bréklabdához jutott az amerikai, Muguruza pedig megint kettős hibával bukta el az adogatását. Habár Kenin 40-0-vel induló szervájánál a spanyol nyert két pontot, de utána már a meccsben maradásért kellett adogatnia. Hiába ütött ászt is, 40-15-ről kettős hibáival lett egyenlő, és teljesen szétesett fejben. Második szerva után Kenin át tudta venni az irányítást, fonák nyerővel jutott meccslabdához. Hosszúra ütötte a returnt, a következő return viszont már nyerő volt, ezzel újabb mérkőzéslabdája lett. Muguruza pedig egy sokadik kettős hibával bukta el a meccset.

Habár neki is megvoltak a nehéz pillanatai, a fontos pontoknál Kenin volt a jobb a mérkőzés második felében.

„Az álmom hivatalosan is valóra vált. Ha van egy álmod, akkor tegyél érte, és meg fog valósulni”

– mondta Kenin mosolyogva. „Ez volt a legjobb két hét az életemben.” Kenin Marija Sarapova 2008-as győzelme óta a legfiatalabb bajnok az Australian Openen. Ezzel egyébként a legutóbbi tizenhárom Grand Slamből 11-et más nyert meg a nőknél.

Az amerikait a WTA legtöbbet fejlődő játékosának választották 2019-ben: tavaly megnyerte élete első WTA-tornáját, összesen három versenyen győzött, út közben pedig begyűjtött olyan nagy skalpot is, mint Serena Williams a Roland Garros harmadik körében. Egy év alatt az 56. helyről a top 10 közelébe jött előre, az AusOpen-győzelmével pedig még előrébb lép a ranglistán.