Összefoglaló

Percről percre Djokovic nyolcadik AusOpenjét nyerte döntő szettben Thiem ellen

A második kiemelt Novak Djokovic az ötödik kiemelt Dominic Thiem ellen játszott az Australian Open döntőjében
Az első szett 6:4-re Djokovicé lett
A második játszmában Thiem 6:4-gyel kiegyenlített
A harmadik szett 6:2-re az osztráké
Djokovic a negyedik szettben 6:3-mal kiegyenlített
A döntő szettet 6:4-re nyerte Djokovic
Djokovic új rekordot jelentő nyolcadszor nyerte meg a tornát, összességében 17. Grand Slamnél jár, újra ő lesz a világelső
Thiem harmadik Grand Slam-döntőjében játszott
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Dominic Thiem a Djokovic ellen lejátszott legutóbbi öt meccsből négyet megnyert.  Győzött tavaly az évzáró ATP-tornán Londonban és a Roland Garros elődöntőjében is, utóbbi egy kiélezett ötszettes volt.

    Az osztrák ezen a tornán megverte már Rafa Nadalt, aki ellen a negyeddöntőben három rövidítést is meg tudott nyerni.

    Roger Federer ellen pedig pozitív a mérlege, hétszer találkozott a hússzoros Grand Slam-győztes svájcival és ötször meg is tudta verni őt. Tavaly az Indian Wells-i döntőben, a madridi negyeddöntőben és a londoni világbajnokság csoportkörében.

  • Djokovic ütötte a hálóba felérkezve a fonákot, majd egy nagyszerű szerva Thiemtől. 30-30-nél Djokovic meghúzott egy tenyerest, kicsivel kicsúszott. Utána viszont bevágta a nyerőt ugyanarra az oldalra. Djokovic kezében volt a következő pont, de Thiem megmentette, az átemelését csak láb között adta vissza Djokovic, már befejezte Thiem. Hozta végül az adogatását az osztrák. (3:1)

  • Egy pont jutott Thiemnek, Djokovic nagyon koncentráltan megerősítette a brékelőnyét. (3:0)

  • Brék
    Djokovic
    2:0

    Megint egy hosszabb labdamenet, az alapvonalról egyértelműen Djokovic dominál a meccs elején, Thiem rontotta el a végén.

  • Egy jó szerva az osztráktól megint, de aztán a következő pontnál Djokovic abszolút irányított, kimozgatta Thiemet. Megint előhúzott egy nagy szervát Thiem, de az újabb egyenlőnél aztán a hálónál hiába próbált meg mindent visszatenni, végül Djokovicé a pont.

  • Két jó első szerva Thiemtől. Aztán jött a meccs eddigi leghosszabb labdamenete, az osztrák rontott be a végére. Djokovic rontott egyet, de aztán viszont egy nagyszerű returnjét már nem tudta pályára tenni Thiem. Egy újabb tenyeres rontás hátulról Thiemtől. Egyenlő.

  • Djokovic kezdte az adogatást, a második szervára nem tudta pályára tenni a returnt Thiem. Aztán egy tenyerest ütött hosszúra az osztrák. Thiem fonák elütését a hálóba küldte Djokovic. A szerb bevágta az első ászt, majd a másodikat is. (1:0)

  • A 16-szoros Grand Slam-győztes, Novak Djokovic pályafutása nyolcadik döntőjét játssza Melbourne-ben, amíg ellenfele, az osztrák Dominic Thiem élete első fináléját játssza az Australian Openen és ő az első 1990 után született játékos, aki férfi egyesben döntőig jutott ezen a tornán. 

    A két döntős korábban tízszer játszottak egymás ellen az ATP Touron és Djokovic áll jobban, ugyanis hatszor győzött az osztrák ellen. A tíz meccsükből mindössze kettőt játszottak le Grand Slamen, mindkettőt Párizsban a Roland Garroson, 2017-ben a negyeddöntőben, tavaly pedig az elődöntőben. Mindkét GS meccsüket Dominic Thiem nyerte.

    Tornadöntőben még soha nem találkoztak.

  • Thiem nehezebben jutott el a döntőig, de útközben több nagy skalpot is begyűjtött. Az első fordulóban Mannarinót győzte le 6:3, 7:5, 6:2-re, majd jött egy döntő szettes meccs az ausztrál Bolt ellen (6:2, 5:7, 6:7, 6:1, 6:2). Taylor Fritz ellen 6:2, 6:4, 6:7, 6:4-re győzött, Gaël Monfils-t 6:2, 6:4, 6:4-gyel verte. A negyeddöntőben egy óriási meccsen győzte le 7:6, 7:6, 4:6, 7:6-ra a világelső Rafael Nadalt. Az elődöntőben pedig a 7. kiemelt Alexander Zverev ellen teniszezett, 3:6, 6:4, 7:6, 7:6 lett a kemény meccs vége.

  • Djokovic az első körben egy szettet bukott Struff ellen (7:6, 6:2, 2:6, 6:1), de azóta játszmavesztés nélkül jutott el a döntőig. A második körben Itót (6:1, 6:4, 6:2), majd Nisiókát (6:3, 6:2, 6:2) győzte le. A nyolcaddöntőben Diego Schwartzmanon 6:3, 6:4, 6:4-gyel, a negyeddöntőben Milos Raonicon 6:4, 6:3, 7:6-tal lépett túl. Az elődöntőben Roger Federert győzte le 7:6, 6:4, 6:3-ra.

  • A szerb már hét győzelemmel is rekordot tart, most tovább növelhetné előnyét. Összességében pedig 17. Grand Slamje lenne, amivel egy lépéssel közelebb kerülne Rafael Nadalhoz (19) és Roger Federerhez (20).

    Thiem az elmúlt két évben volt döntős a Roland Garroson, mindkétszer kikapott Nadaltól. Az AusOpenen eddig negyedik kör volt a legjobbja, most első Grand Slamjét nyerhetné.

  • Jön a bemelegítés, és hamarosan kezdődik a döntő.