Lemondott a teniszszövetség főtitkára, régóta követelték a fejét

2020.02.07. 08:39

A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) egyik névtelenséget kérő elnökségi tagja arról tájékoztatta az Indexet, hogy a csütörtöki ülés után levélben lemondott a főtitkár, Richter Attila. Az elnökség egyébként is ezt tanácsolta neki.

Richter Attila azzal indokolta lemondását, hogy a magyar tenisz soha nem látott sikerek kapujában áll – áprilisban rendezik meg az első Fed-kupa-döntőt Budapesten, márciusban pedig a Davis-kupa-válogatott játszik a döntőbe kerülésért –, és nem szeretné kockáztatni, hogy a sikereket botrányok, széthúzás és sárdobálás árnyékolja be. A szövetség honlapján 9.43-kor jelent meg a lemondás híre.

A jövő hétre kiírt budapesti női tenisztorna elmaradása sokakat felháborított, különösen azért, mert a tagok nem kaptak időben tájékoztatást, az előzetes egyeztetés elmaradt a helyzetről, így nem is szavazhattak semmiről. A szövetség fideszes elnöke, Szűcs Lajos ezek után levelet írt a tagoknak, hogy mostantól az eddigi sportigazgató, Juhász Gábor a főtitkár. Az elmaradt tornáért Richter vállalta az erkölcsi felelősséget. 

Ami a legújabb ügyet illeti: az elnökség csütörtökig nem is tudott arról, hogy bár az MTSZ már tavaly megkapta az államtól az áprilisi férfi nemzetközi torna jogdíját, egyelőre nem továbbította a 126 millió forintot a jogtulajdonosnak. Pedig az összeget már októberben ki kellett volna fizetni. Az elnökség sok pénzügyi kérdésben nem lát tisztán, ezért szigorú pénzügyi átvilágítást akarnak, mert nem szeretnék a nevüket adni a jelenlegi vezetéshez. A szövetség anyagi gondjairól már Kuhárszky Zoltán is beszélt tavaly novemberben, amikor felmondott. 

Úgy hírlik, a belgák elleni márciusi Davis-kupa-meccs helyszínéről sincs még aláírt megállapodás. Az Australian Openen a legjobb tizenhat közé jutó Fucsovics Mártonnal sem állapodtak még meg. Fucsovics korábban Richterrel veszett össze, eddig leginkább a volt főtitkár személye lehetett az akadálya a megállapodásnak. Az is kérdéses, hogy az áprilisban Budapesten rendezendő Fed-kupa 16-os döntőjében játszik-e a párosban ismét Australian Open-győztes Babos Tímea.