Néhány adat rámutat, miért nagy dolog két top 100-as férfi teniszező

2020.02.24. 13:39

1985-ben volt legutóbb két magyar férfi teniszező a legjobb száz között egyszerre. Akkor Taróczy Balázs és a már svájci színekben induló Kuhárszky Zoltán jutott be egyszerre a legjobbak közé. A top100 fontos lélektani határ, de azt is mondják, hogy akkor kerülhet érzékelhető anyagi pluszba egy karrier.

A 26 éves Fucsovics Márton (70. hely) és a 31 éves Balázs Attila (79. hely) jutott át a bűvös határon. Balázs szerencsés vesztesként jutott fel a riói torna főtáblájára, ahol aztán meg sem állt az elődöntőig.

unnamed.png

Amiért nagy eredmény, hogy most két magyar van, mert a következő nemzetek csak egy játékost adnak.

  • Svédország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Fehéroroszország.
  • Romániának és Ukrajnának nincs most ilyen előkelően rangsorolt játékosa.

Horvátország a környékről más szint, nekik két (Coric és Cilic) top40-es játékosuk van, Ausztria (Dominic Thiem) pedig a világ negyedik legjobbját adja most. Szerbia nemcsak Novak Djokovics miatt egészen más szint, rajta kívül négyen vannak a száz között. 

Az európai szövetség (ETF) nyilvántartása szerint csak Európában 4,6 millió igazolt teniszező van, akik mind a 100 közé vágynak.

Magyarország március első hétvégéjén Debrecenben fogadja a belgákat, ha továbbjutnak, a novemberi Davis Kupa 18-as döntőjébe kerülnek. Tavaly már ebben az új lebonyolítási formában rendezték a finálét, amit a házigazda spanyolok nyertek Kanada ellen.

A belgáknak is csak egy top100-as játékosuk van, David Goffin a tizedik, de az ő játéka kérdéses a válogatottban.