Bejutott a Davis-kupa döntőjébe a teniszválogatott

2020.03.07. 19:13

A pénteki két egyes után 1-1-re állt a Magyarország-Belgium Davis-kupa mérkőzés, amelyiknek a győztese bejut a novemberi 18 résztvevős döntőbe, amelyiknek Madrid a helyszíne, ahogy tavaly. A sorozatot egy éve reformálták meg, és szombaton így a páros után rögtön jöhettek az egyesek.

A Balázs, Fucsovics duó az első szettet ugyan megnyerte, a folytatásban a jobban jegyzett rivális (Gille és Vliegen specialisták, sokat játszanak egymással) fölénye érvényesült, és fordított (6:3, 1:6, 4:6). Ezzel összesítésben is 2-1-re vezettek a belgák.

Mindkét egyest meg kellett nyerni a folytatásban. Balázs Attila (76.  világranglistán) egészen simán verte 6:3, 6:0-ra Coppejanst (154. a rangsorban), aki így győztes meccs nélkül fejezte be a küzdelmeket. Balázs koncentrált volt, a találkozót egy szerva-röptével fejezte be.

A továbbjutásról Fucsovics és Bemelmans küzdelme döntött, ők mindketten nyertek a pénteki meccseken. A magyar a 84. a rangsorban, ellenfele a 222. helyen áll. Az első szettben fej-fej mellett haladtak, a 6:6 utáni kiélezett rövidítésben 9:7-re nyert a belga. A második játszmában Fucsovics elvette gyorsan ellenfele adogatását, ezt az előnyét megtartva a játszma is az övé lett 6:4-gyel.

Jöhetett a mindent eldöntő szett, amelyikben Fucsovics megint gyorsan brékelőnybe került. Majd még egyszer nagyszerű pontokat ütött, amikor Bemelmans adogatott. 5:2-nél a meccsért szervált, és magabiztosan hozta a gémet, egyúttal a továbbjutást is. Íme az utolsó pont, ami valamelyest szimbolikus, mert így irányított a meccs hajrájában a magyar játékos:

A 18 csapatot 6 csoportra osztják majd szét a madridi fináléban november 23-29. között. A meccseken két egyénit rendeznek és egy párost. A csoportokból a nyolc legjobb válogatott jut a negyeddöntőbe. Onnan egyenes kieséses rendszerben folytatják. Egy éve a spanyolok a döntőben 2-0-ra verték Kanadát, az oroszok és a britek jutottak be a négy közé.

"Keménypályán Marci szinte bárkivel felveszi a kesztyűt, Balázs Attilának keményebb dolga lesz, de benne van, hogy jól szerepelünk" - mondta az MTI-nek a kapitány, Köves Csaba.

  • A jelenlegi résztvevők: MAGYARORSZÁG, Spanyolország, Kanada, Oroszország, Nagy-Britannia, Szerbia, Ausztrália, Ausztria, Németország, Olaszország, Kazahsztán, Franciaország, Horvátország, Ecuador, Svédország, Csehország, Kolumbia
  • Akik még játszanak: USA-Üzbegisztán