Djokovics, Federer és Nadal 4 millió dolláros alappal segítené ki a bajba jutott teniszezőket

2020.04.18. 21:40 Módosítva: 2020.04.19. 08:59

A profi teniszben egy bizonyos ranglistás helyezés fölött elég jól megélnek a játékosok, viszont a ranglista alsóbb részein gyakorlatilag csak a versenyekből származik a játékosoknak bevételük. Most a koronavírus-járvány miatt viszont nincsenek versenyek egyáltalán, így rengeteg játékos teljesen bevételek nélkül maradt.

Kapcsolódó

A profi teniszezőknek szinte ételre sincs pénzük

A ranglistán hátrébb lévő játékosok anyagi támogatást kérnek a nemzetközi szövetségtől.

Ezen a helyzeten segítene a jelenlegi teniszt talán három legismertebb alakja, Novak Djokovics, Roger Federer és Rafael Nadal.

Az ötlet viszonylag egyszerű: fizessenek a jól kereső játékosok, hogy legyen pénze a ranglista alján lévőknek is.

A tervük az, hogy egy összesen nagyjából 4 millió dolláros (kb. 1,3 milliárd forint) alapot hozzanak létre. Djokovics az elnöke az ATP-játékosok tanácsának, mivel ő jelenleg a világelső, ezért levelet írt a tagoknak az ötletükről, amit a Sports Illustrated megkaparintott.

A nemzetközi teniszszövetség elkülönített egy nagyjából 1 millió dolláros alapot arra, hogy segítség a világranglistán a 150-400. hely között tanyázó játékosokat, de Djokovicsék szerint ez nem jó és nem elégséges segítség.

A teniszezők úgy kalkuláltak, hogy azokat kell segíteni, akik a 250. és a 700. hely között vannak. Ezt azzal indokolták, hogy akik ennél jobban rangsoroltak, azok szinte biztos, hogy megfordultak az év elején még megtartott tornákon, ezért valamennyi bevételük biztosan volt.

A 250-en túl lévő játékosoknak viszont gyakorlatilag semmi. Őket úgy támogatnák az ATP által létrehozott alapon túl, hogy a Top100 játékosok valamennyi pénzzel beszállnának.

A következő leosztásban:

  • Top50-100 - fejenként 5000 dollár
  • Top20-50 - fejenként 10 ezer dollár
  • Top10-20 - fejenként 15 ezer dollár
  • Top5-10 - fejenként 20 ezer dollár
  • Top1-5 - fejenként 30 ezer dollár

Valamint a Top20 páros is beszállna párosonként 5 ezer dollárral. Így valamivel több mint egymillió dollár jönne össze. Ezen kívül arra is számítanak, hogy a négy nagy Grand Slam szervezői további 500-500 ezer dollárral támogatják az alapot, így a végére kb. 4-4,5 millió dollár jöhet össze.

A tervük az, hogy minden pénz nélkül maradt játékos legalább 10 ezer dollár bevételhez jusson így.

Ezen kívül Federerrel és Nadallal közösen azt is felvetették az ATP-nek, hogy az év végére tolt londoni világbajnokság pénzdíjának a felét is fordítsák majd a megszorult játékosok támogatására, ha egyáltalán sikerül megrendezni az eseményt.

A levél azzal zárul, hogy szeretnék támogatni a párosban induló, de bajba jutott teniszezőket is, viszont nem tudják, ott mi lenne a fair rendszer, ezért a többi játékos véleményére számítanak ebben a kérdésben, ahogy egyébként a teljes felvetésben is.

Ez tehát még nem egy végleges megállapodás, de a komolyságát jól jelzi, hogy a világ leghíresebb teniszezői terjesztették elő, ráadásul Djokovics valóban elkötelezett híve a segítségnyújtásnak.

Korábban az alapítványán keresztül egymillió eurót ajánlott fel szülőhazájának, Szerbiának a járvány elleni harcra.

Kapcsolódó

Djokovic egymillió eurót ajánlott hazájának a koronavírus elleni harchoz

A szerb sztárteniszező egészségügyi eszközöket vásárol majd Szerbiának a pénzből.