Kiakadtak a kerekesszékes teniszezők, mert nem indulhatnak a US Openen

2020.06.18. 15:50

Az idei amerikai nyílt teniszbajnokságot, a US Opent a koronavírus-járvány ellenére is megtartják augusztus 31. és szeptember 13. között. Az amerikai teniszszövetség (USTA) már megegyezett a férfi, illetve a női versenyeket szervező ATP-vel és WTA-val arról, hogy az eredeti időpontban megtartják a New York-i Grand Slam-tornát, de csak az egyéni és páros versenyeket, a junior, vegyes páros és kerekesszékes versenyeket kihúzták a programból, mivel túl kockázatosnak ítélték meg ezeket. Utóbbin nagyon felháborodott a kerekesszékes férfi világranglista első két helyezettje, Dylan Alcott és Andy Lapthorne, írja a BBC.

„Undorító ez a megkülönböztetés. a döntés előtt egyáltalán nem konzultáltak velük ”

– mondja a világelső brit Lapthorne, aki úgy gondolja, mindent megtett azért, hogy kvalifikálja magát a versenyre: kétszeres győztes, vezeti a világranglistát „de sajnos egy dolog hiányzik, nem tudok járni”.

Az ausztrál paralimpiai bajnok, Dylan Alcott szerint a mozgáskorlátozott sportolók egyáltalán nem jelentenének nagyobb kockázatot a fertőzés szempontjából. „Mozgáskorlátozott vagyok, nem beteg. Azt hiszem, fittebb vagyok, mint a legtöbben, akik ezt olvassák. És persze, most sokkal fontosabb dolgok is történnek a világban, de erről nekem kellett volna döntenem” – írta Twitter-oldalán.

Lapthorne és Alcott tavaly együtt nyerték meg a US Open páros versenyét, Lapthorne pedig az egyest is. Szerintük a mostani is egy újabb példa a teniszsport szörnyű vezetésére. „Elveszik az esélyét, hogy megvédjem a címem a US Openen, mert kerekesszékes vagyok” - mondta Lapthorne.

Nem ők az egyetlenek, akik valószínűleg kihagyják az idei US Opent: a világelső Novak Djokovic, és Rafael Nadal is már jelezte, hogy a szigorú szabályok mellett nem akarnak indulni. A 17-szeres Grand Slam-győztes Djokovicszerint képtelenség lesz betartani az előírásokat, például csak egyetlen segítőt vihetne magával a torna helyszínére.

A kiszivárgott tervek szerint a torna alatt a játékosok nem hagyhatnák el a reptér közelében lévő hoteljüket, az edzések után azonnal vissza kell térniük oda. Előfordulhat, hogy a férfiak meccsei is csak két szettig tartanának, kevesebb vonalbíró dolgozna a pályákon, kizárólag felnőtt labdaszedőket alkalmaznának. Az országonként eltérő karanténintézkedések miatt is bizonytalan, hogy hány játékos fog tudni elindulni a tornán.