Jövő áprilisban pótolják a Fed-kupa budapesti döntőjét

2020.06.26. 14:16

2021 áprilisában rendezik meg a Fed-kupa budapesti döntőjét. A koronavírus-járvány miatt elhalasztott tenisztornán részt vevő csapatok és a sorsolás nem változik, írja a Magyar Tenisz Szövetség honlapja.

 A verseny szervezőbizottsága pénteken jelentette be, hogy

  • az új dátum 2021. április 13–18.,
  • a helyszín a Papp László Sportaréna lesz, ahol salakpályán játszanak majd a világ legjobb női csapatai.

Az idén már nem lehet pótolni a versenyt a helyszín foglaltsága miatt, a nézők nélküli rendezés pedig nem szerepelt az opciók között.

„Az év eleji döntés a torna elhalasztásával kapcsolatban nagyon nehéz, de szükséges volt. Sajnálom, hogy idén nem lehet már megrendezni a versenyt, de hiszem, hogy jövőre egy nagyszerű eseménynek lehetünk majd tanúi. Ezekben a különleges időkben ahhoz, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát, úgy véljük, hogy a verseny jövőre halasztása a megfelelő döntés. Szeretnénk megköszönni partnereinknek és a magyar kormánynak a kemény munkát és az elkötelezettséget, melyet az esemény iránt tanúsítanak” – mondta David Haggerty, a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) elnöke.

„Sajnáljuk, hogy el kellett halasztani az idei Fed-kupa döntőt, de a játékosok, a nézők és a szerevezők egészsége a legfontosabb. Köszönjük az ITF belénk vetett bizalmát és nagyon várjuk, hogy folytatódjon a közös munka. Az ilyen presztízsű esemény megrendezése Budapesten erősíti azon erőfeszítéseinket, hogy fővárosunk a világ sport fővárosai között maradhasson” – mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

A Davis-kupát is elhalasztották

Az ITF pénteken arról is döntött, hogy idén elmarad a Davis-kupa madridi, novemberi döntője, amelybe a magyar válogatott is bejutott, írja az MTI.

Az ITF - a Fed-kupa budapesti döntőjéhez hasonlóan - a koronavírus-járvány miatt jövőre halasztotta a madridi DK-döntőt is, így a magyar csapat így csak 2021-ben debütálhat az újjászervezett sorozat végjátékában. A Fucsovics Márton vezette magyarok március elején 3-2-re legyőzték a belgákat a debreceni selejtezőben, ezzel jutottak be a döntőbe, ahol a világ legjobb együtteseivel játszhatnak majd a 18 csapatos madridi DK-döntőben.

Minden résztvevő csapat 172 millió forintnak megfelelő összeghez jut -, míg a vesztes Belgium osztályozót vív a bennmaradásért. A márciusi sorsoláson Köves Gábor kapitány együttese a horvátokat és az ausztrálokat kapta ellenfélül a D csoportban.

A tavaly megreformált Davis-kupa új időszámításának második döntőjére november 23. és 29. között került volna sor a madridi Caja Magica komplexumban. A résztvevők közül 12 válogatott - köztük a magyar - a selejtezőből érkezett, hozzájuk csatlakozott a tavaly elődöntős Kanada, Nagy-Britannia, Oroszország és Spanyolország, valamint a szabadkártyás Szerbia és Franciaország.

A Davis-kupa-döntő csoportjai:

  • A csoport: Spanyolország, Oroszország, Ecuador
  • B csoport: Kanada, Üzbegisztán, Svédország
  • C csoport: Franciaország, Nagy-Britannia, Csehország
  • D csoport: Horvátország, Ausztrália, Magyarország
  • E csoport: Egyesült Államok, Olaszország, Kolumbia
  • F csoport: Szerbia, Németország, Ausztria