2,5 milliárddal segíti ki a kormány a bajba került teniszszövetséget

2020.08.30. 19:11

Két és fél milliárd forintot kap a Magyar Tenisz Szövetség a kormány rendkívüli tartalékkeretéből egy vasárnap megjelent határozat szerint, írja a hvg.hu. A cél a szervezet „működési feltételeinek stabilizálása (konszolidációja) és az általa megvalósítandó szakmai programok, fejlesztések támogatása”. 

A teniszszövetség nehéz helyzetét mutatja, hogy szerdán A-Z Tenisz Produkció Kft. nevű cég kezdeményezésére végrehajtók több mint 500 millió forintot emeltek le a szövetség számlájáról. A szövetség júliusban megválasztott elnöke, Lázár János fideszes országgyűlési képviselő pénteki közleményében azt írta, hogy az eljárás nyilvánvalóan rosszindulatú, és ellehetetleníti a szövetség napi működését.

A közlemény szerint a Nemzeti Adó és Vámhivatal augusztus 13-án házkutatást tartott a szövetségnél, illetve a végrehajtást kezdeményező cégnél, és az A-Z Tenisz Produkció Kft.-vel kötött szerződéseket foglalta le. Alapos a gyanú arra, hogy a vállalkozás bűncselekményt követett el, megkérdőjelezhető a számlák tartalma, teljesítése, ár-érték aránya, olvasható abban.  A szövetség arra kérte a céget, hogy juttassa vissza a leemelt összeget.

Lázárt azután választották meg a teniszszövetség elnökének, hogy az előző vezetés egy 3,5 milliárdos hiány miatt lemondott.  Megválasztása után  Lázár feljelentette a szövetség korábbi főtitkárát, Richter Attilát, amiért elnökségi határozat nélkül kötött szerződést egy magyarországi torna megrendezéséről.