Technológiai forradalom a női teniszben, Budapesten tesztelnek

D  AS20200524019
2020.09.17. 14:47 Módosítva: 2020.09.17. 15:43
A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) csütörtöki online sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy Billie Jean Kingről nevezi el a női teniszezők csapatvilágbajnokságának megfelelő Fed-kupát. Technológiai újításokat is bevezetnek, amiket jövő áprilisban Budapesten tesztelnek.

Mint ismeretes, a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották az idén áprilisra kiírt Fed-kupa-döntőt, amit Budapesten, a Papp László Arénában rendeznek meg jövő áprilisban. A női teniszezők csapatvilágbajnoksága megújulva érkezik Magyaroszágra: David Haggerty, az ITF elnöke jelentette be, hogy a Fed-kupát Billie Jean King-kupának nevezik a jövőben.

Sajnálom, hogy nem lehetünk együtt egy helyen, de örülök, hogy virtuálisan sokan csatlakoztak hozzánk. A Fed-kupa nagy változásokon megy keresztül, nagyobb és színvonalasabb lesz, mint valaha. Jelzésértékű, hogy 116 nemzet csatlakozott, ami a valaha volt legtöbb. Növekedett a torna pénzdíjazása is, ami a legnagyobb lett a női csapatsportokban, és megegyező a Davis-kupa díjazásával. Örömmel jelentem be, hogy mától a Fed-kupát Billie Jean King-kupának nevezzük, a BNP Paribas főtámogatásával. Ez nemcsak egy névről vagy egy márkáról szól, hanem arról, hogy a női versenyek rangját és színvonalát is emeljük. A nők elnyomása elleni küzdelmet is maximálisan támogatjuk, aminek az egyik legnagyobb aktivistája Billie Jean King. A tenisz történetének egyik legeredményesebb játékosa, tízszer nyerte meg a Fed-kupát. Példakép és inspiráció a következő generációk számára.

David Haggerty megköszönte a támogatást és az együttműködést a szponzoroknak, egyúttal bejelentette, hogy a Microsoft lesz a Fed-kupa új technológiai partnere. Az amerikai cég valós idejű adatokat szolgáltat már jövőre, a budapesti döntőn. Az Index ennek részleteiről kérdezte az ITF első emberét.

Nagyon izgatottak vagyunk, hogy együtt dolgozhatunk a Microsofttal, és a rendelkezésünkre áll a legfejlettebb technológia. A kapitányok valós időben láthatják a mérkőzés statisztikai adatait, és használhatják azokat már a mérkőzés közben is. Ezt először fogjuk használni Budapesten, ez egyfajta teszt számunkra is.

Az online sajtótájékoztatón részt vett David Haggerty mellett Katrina Adams, az ITF alelnöke és természetesen a Fed-kupa újdonsült névadója, Billie Jean King is. A 76 éves teniszlegenda 39 Grand Slam-trófeát nyert, 1987 óta tagja a Hírességek Csarnokának, egyesben és párosban is volt világelső. Visszavonulása után a női egyenjogúság egyik élharcosa lett.

1963-ban rendezték az első világbajnokságot, és nagyon izgatottak voltunk, amikor megnyertük. Az országot képviselni egy nemzetközi versenyen mindig nagy megtiszteltetés, számomra a kiteljesedést jelentette. Egyenlőség, szabadság, elfogadás – ezek a legfontosabb üzenetei a Billie Jean King-kupának. Bajnokok leszünk, és nemcsak a 12 résztvevő országban, nemcsak a 116 ITF-tagországban, hanem az egész világon

– mondta Billie Jean King, aki megmutatta a megújult Fed-kupára készített pólóját is, amin a „Be bold, make history!” felirat látható, azaz „Légy bátor, írj történelmet!”.

A Billie Jean King-kupa döntőjét 2021. április 13–18. között rendezik a budapesti Papp László Sportarénában. A résztvevő 12 csapatot négy csoportba sorsolták, a házigazda magyar válogatott Ausztráliával és Oroszországgal szerepel egy hármasban. Az összdíjazás 18 millió dollár, amiből 12 milliót osztanak szét a játékosok között.

(Borítókép: MTI/Kovács Tamás)