Miért hanyatlik az amerikai férfitenisz?

063 1268112955
2020.11.04. 15:49

Az amerikai férfitenisz óriási gödörben van. Az 1990-es években Andre Agassi és Pete Sampras sorra nyerték a Grand Slam-tornákat, azóta azonban nagyot fordult a világ: ma a legjobb amerikai játékos a világranglista huszonharmadik helyén áll.

Az amerikai tenisz hanyatlásáról a Hírességek Csarnokába is beválasztott, több sikerkönyv szerzője, Steve Flink beszélt az Ubitennisnek.

A legjobb amerikai játékos most a 35 éves John Isner, ráadásul a top 20-on kívül van. Jelenleg az egyetlen feltörekvő teniszező a 19 éves Brandon Nakashima. 1973-ban huszonhárom honfitársunk volt a legjobb száz között: hat a top 20-ban, közülük három a top 10-ben. A legjobb évtizedünk az 1990-es években volt, utána fordultak át a dolgok. Nincs sok hatalmas jövedelemmel rendelkező teniszező, míg kosárlabdában, labdarúgásban, jégkorongban vagy baseballban más a helyzet. A teniszezők 23-25 éves koruk között kezdenek valódi pénzt keresni. Hányan engedhetik meg maguknak, hogy ilyen sokáig várakozzanak, miközben szinte kizárólag a versenyekért kínált összegekre hagyatkozhatnak? Az USTA (amerikai teniszszövetség) az 1980-as években létrehozott egy szövetségi programot, ami a közkiadásokról szól, de nem hinném, hogy ezzel lenne probléma. Az már nagyobb baj, hogy az USTA négyévente cseréli az elnökét, és ez nem teszi lehetővé a stabil rendszer kialakítását. Az évek során azt vettem észre, hogy a szövetségi bérszámfejtésben szereplő edzőknek hiányzik kissé a sikeréhség

– vélekedik a 67 éves szakértő, Steve Flink.

Amerikában régóta tombol a vita arról, hogy az egyetemi sportolókat kell-e pénzügyileg támogatni az ösztöndíjpénz mellett.

A nagy kérdés, milyen szinten működnek a teniszoktatások, és van-e türelmük a játékosoknak kivárni a profivá válást, amiért már pénz is jár? Erről inkább Stacey Allastert, az USTA elnökét kellene megkérdezni. Nagy kár, hogy az amerikai és az ausztrál tenisz ennyire lemaradt, pedig mindkét kontinensen rendeznek Grand Slam-tornát. Annak idején senki sem hitt igazán Samprasban, Agassiban és a nemzedékükben, így akár még most is lehet kiút a gödörből. Azt is hozzá kell tennem, hogy akkoriban a játék nem volt annyira globális, mint manapság.

Amerikai férfi teniszező legutóbb 2003-ban nyert Grand Slam-tornát, akkor Andy Roddick győzött a US Openen. Ugyanebben az évben aratta utolsó nagy tornagyőzelmét Andre Agassi is. Pete Samprassal és Jim Courierel együtt összesen huszonhat major sikert ért el az amerikaiak utolsó aranygenerációja.

(Borítókép: John Isner adogat. Fotó: Matthew Stockman/Getty Images Hungary)