Lujza
-2 °C
13 °C

Újabb teniszezők produkáltak pozitív tesztet Ausztráliában

2021.01.20. 09:48
Újabb két pozitív koronavírusteszt született a melbourne-i ausztrál nyílt bajnokságra érkezett teniszezők között.

Lisa Neville-nek, Victoria állam rendvédelmi miniszterének a szerdai tájékoztatása szerint két hazai játékos, illetve egy kísérő bizonyult fertőzöttnek. Ezzel tízre nőtt a pozitív tesztek száma, melyekből négyet teniszezők szolgáltattak – írja az MTI.

A február 8-án kezdődő Grand Slam-tornára érkezőkre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, a játékosok és kísérőik csak negatív teszt birtokában léphettek be Ausztráliába, ahol 14 napos karantén vár rájuk. Ezt csak napi öt órára, az edzésük idejére hagyhatják el.

A játékosok közül 72-en így is teljes karanténba kényszerültek, ugyanis olyan járaton utaztak Ausztráliába, amin volt koronavírus-fertőzött – ők egyáltalán nem hagyhatják el szobáikat. A karanténszabályok megszegéséért 20 ezer ausztrál dolláros (4,5 millió forintos) büntetés jár.

Több játékos panaszkodott a körülmények miatt, a világelső Novak Djokovics hivatalos levélben fordult Victoria állam vezetőihez, hogy adjanak engedményeket a játékosoknak. Daniel Andrews miniszterelnök azonban visszautasította a nyolcszoros bajnok kéréseit, mondván: a játékosok tisztában voltak a szabályokkal, és nem fognak kivételezni velük.

Tavaly Melbourne 4,9 milliós lakossága 112 napig szigorú elzártságban élt, hogy megakadályozza a pandémia második hullámát. Az intézkedéseken októberben lazítottak. A közelmúltban nem regisztráltak új koronavírusos esetet, ez alól csak azok a személyek voltak kivételek, akik a három, az Australian Openre érkezett járatok valamelyikén utaztak.