A teniszlegenda az Indexnek: Minden játékos tudta, mit vállal az ausztrál úttal

2021.01.26. 16:11

Hétszeres Grand Slam-tornagyőztes, 117 hétig volt világelső, az athéni olimpián pedig övé lett az aranyérem a női egyesek versenyében. Ő a belga Justine Henin, aki jelenleg az Eurosport szakkommentátora, és kedden egy zárt körű online sajtótájékoztatón beszélt az előttünk álló Australian Openről, amelyet ő is megnyert 2004-ben.

Az év első GS-tornája körül már most nagy a zűrzavar. Minden játékos csak negatív teszttel érkezhetett meg Ausztráliába,

ott pedig egyből 14 napos karanténba kellett vonulnia, amelyet csak naponta 4–5 órára, azaz az edzése idejére hagyhat el.

Volt azonban három olyan repülőjárat, amelyen fertőzött utasokat találtak, így az ezeken a gépeken utazó, összesen 72 sportolónak kötelezően a szobájában kell tartózkodnia két hétig, és ott készülhet.

A teniszezők az elmúlt napokban vegyesen értékelték a fogságot: többen azt hangoztatták, hogy számukra ez börtön, míg voltak, akik igyekeztek pozitívan állni a dolgokhoz. Néhány játékos a médián keresztül üzengetett egymásnak, főleg a legnagyobb sztárokat éri éles kritika, mivel ők nem Melbourne-ben, hanem Adelaide-ben kaptak szállást, ráadásul a körülményeik sokkal jobbak, mint másoknak. Többet edzhetnek, méghozzá teljes stábbal, míg mások a szobájukban az ablakot vagy a matracot használják partnernek.

Henin véleménye szerint igazságtalan az eltérő bánásmód, a szervezőknek egyforma feltételeket kellene biztosítaniuk minden versenyző számára. Az Index kérdésére elmondta, hogy nem igazán követi a médiában azt, ahogy egymásnak üzengetnek a játékosok. Néhányat olvasott ezek közül, és bár szerinte ez nem fogja befolyásolni a meccsek hangulatát, az azért elképzelhető,

hogy a felgyülemlett indulatok miatt rendkívül sok érzelemdús mérkőzést fogunk látni.

Hozzátette, rengeteg múlik a hozzáálláson, ha valaki a karantén alatt mentálisan összezuhan, az biztos, hogy képtelen lesz jól teljesíteni, aki viszont pozitív tud maradni, annak jó esélye lehet. A korábbi belga klasszis azt is megjegyezte, hogy minden játékos tudta előre, mit vállal azzal, ha elutazik Ausztráliába, 

de ők még mindig kivételes helyzetben lévő emberek, mert azt csinálhatják, amit szeretnek, a világon pedig jelenleg sokkal súlyosabbak a problémák, mint a teniszezők karanténja.

Ő is pontosan tudja, hogy az életük milyen áldozatokat követel, de a játék élvezete mindenért kárpótol. A teniszezők szeretik az irányítást a kezükben tartani, ez viszont egy új szituáció, mert nem ők kontrollálják a folyamatokat.

Némi esélylatolgatásba is belement az AO-val kapcsolatban, a férfiaknál egyértelműen a nyolcszoros győztes, címvédő és világelső Novak Djokovicsot emelte ki, szerinte tiszteletlenség lenne vele szemben, ha azt mondaná, hogy ugyanannyi esélye van, mint a többieknek. Henin kiemelte, hogy a szerb klasszis ezúttal is aktívan próbált tenni azért, hogy elviselhetőbb legyen a játékosok számára az ausztrál „fogság”, minden gesztusából kiderül, hogy imádja ezt a játékot, de sosem lesz olyan népszerű, mint Roger Federer vagy Rafael Nadal, ahhoz túl megosztó.

A nők közül nem tudott kiemelkedő favoritot megnevezni,

meglátása szerint ugyanis jóval szorosabb a mezőny, mint az ő idejében, amikor volt 6–7 kiemelkedő játékos, most viszont a világranglista első 20 helyezettje közül bárki képes lehet GS-tornát nyerni.

A hazaiak kedvencéről, a világelső Ashleigh Bartyról azt mondta, hogy nagyon kíváncsi, mennyire fog rajta meglátszani az egy év kihagyás. Ha megfelelő önbizalommal játszik, akkor képes lehet arra, hogy életében először nyerni tudjon otthon.

Az Australian Opent az Eurosport közvetíti.