Djokovics iskolázott a döntőben, még mindig ő Ausztrália királya

2021.02.21. 11:42
A 2021-es Australian Open férfi egyesének döntőjében a címvédő Novak Djokovics három játszmában legyőzte Danyiil Medvegyevet, ezzel kilencedik alkalommal nyerte meg az év első Grand Slam-tornáját.

Novak Djokovics abszolút esélyeshez méltón kezdte a finálét, az első szett elején gond nélkül hozta saját adogatójátékait, fogadóként pedig kihasználta Medvegyev pontatlanságát, így szinte pillanatok alatt 3:0-s előnyre tett szert. Medvegyev a negyedik gémben érkezett meg a meccsbe, az ötödikben pedig némileg váratlanul visszabrékelt, amivel ismét nyílt volt a játszma. Innentől kezdve mindketten magabiztosan szerváltak, esélyt sem hagyva annak, aki éppen a fogadó oldalon állt.

6:5-ös Djokovics-vezetésnél Medvegyev másodszor adogatott a szettben maradásért, ekkor azonban elbizonytalanodott, a világelső ezzel három játszmalabdához jutott.

Az első kettőt hárította a trónkövetelő, a harmadiknál viszont hálóba ütött egy ziccert, így Djokovicsé lett a nyitó szett.

A második felvonásban a szerb egy elbukott adogatójátékkal nyitott, de hamar összeszedte magát. A negyedik gémben, 2:1, 30:15-ös Djokovics-előnynél a vezetőbíró megállította a játékot, mert a nézőtérről valaki folyamatos bekiabálásokkal zavarta a meccset, amire Medvegyev egy ásszal válaszolt. Ezután viszont két, ki nem kényszerített hiba jött tőle, így egymás után másodszor vesztette el az adogatását.

A kulcsfontosságú pontokat szinte kivétel nélkül Djokovics nyerte, és bár 4:2-nél kicsit megingott a gém közepén, végül két remek szervával növelni tudta előnyét, Medvegyev pedig elérte a mélypontot, és dühében szétverte az ütőjét.

A 25 éves játékos borzasztóan idegesen teniszezett, egyre több ingyenpontot adott Djokovicsnak, például kettős hibával is, ez pedig a szettbe került.

A hatalmas különbség a harmadik játszma elejére is megmaradt, Medvegyev többet dühöngött, mint amennyit játszott, szinte borítékolható volt az újabb elbukott adogatás, Djokovics pedig rendkívül higgadtan, okosan, ugyanakkor támadó szellemben teniszezett. Innentől kezdve szinte csak a saját adogatásaira koncentrált, olykor elképesztő röptéket bemutatva. Amikor pedig úgy tűnt, hogy Medvegyev elkapja a fonalat, jött néhány gyilkos ütés a világelsőtől, hogy lehűtse a kedélyeket.

5:2-nél a kilencedik Australian Open-győzelméért fogadott, és gyorsan el is húzott 0:30-ra, majd 30:40-re, az első bajnoki labdáját pedig egy fantasztikus mozdulattal ütötte be.

Novak Djokovicsnak ezzel kilencből kilenc a mérlege az Australian Open fináléjában, összességében pedig a 18. Grand Slam-trófeáját szerezte meg, így már csak kettővel van lemaradva Roger Federer és Rafael Nadal mögött.

AUSTRALIAN OPEN, FÉRFI EGYES
DÖNTŐ
Novak Djokovics (szerb, 1.)–Danyiil Medvegyev (orosz, 4.) 7:5, 6:2, 6:2