Az MTSZ szerint nem biztonságos a Billie Jean King Kupa megrendezés

K EPA20191110037
2021.04.22. 11:05
A Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szerint a koronavírus-járvány miatt nem rendezhető meg biztonságosan a budapesti Billie Jean King Kupa, amelyet áprilistól bizonytalan időre elhalasztottak.

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) februárban közölte, hogy a pandémia miatt tavaly márciusról idén április 13-18-ra halasztott eseményt – amely korábban a Fed Kupa nevet viselte  ezúttal sem lehet lebonyolítani, de még az idei esztendőben sor kerül rá egy később kijelölendő időpontban.

Az MTSZ honlapján csütörtökön megjelent közlemény szerint a szövetség elnöksége megvizsgálta a csapatverseny rendezéséről szóló megállapodás teljesíthetőségét. Az MTSZ vezetése úgy véli: 

„a Covid-19 újabb és újabb mutációinak megjelenésére és azoknak az emberi életet veszélyeztető hatására tekintettel nemzetközi teniszverseny az emberi egészség és élet megóvásának biztosításával nem rendezhető meg”.

Az állásfoglalás kitért arra is, hogy az eredeti, még 2019-ben, az előző szövetségi vezetés által aláírt szerződés szakmai és pénzügyi hátterét körültekintően szükséges megvizsgálni, hogy „a magyar adófizetők pénzéből finanszírozott verseny ügye megnyugtatóan és a legkisebb vesztességekkel zárulhasson le”. Ennek kapcsán az MTSZ szeretne mihamarabb egyeztetni a két szerződéses partnerrel, a Nemzeti Sportügynökséggel (NSÜ) és az ITF-fel.

Budapest tavalyelőtt nyerte el három évre az 1963-ban életre hívott csapatverseny fináléjának a rendezési jogát.

A viadal 2019-es átszervezése nyomán az ITF 18 millió dollárra növelte az összdíjazást – ebből 12 milliót kapnak a játékosok , ezzel azonos rangra emelte a férfi Davis Kupával.

A Billie Jean King Kupa 12 csapatos döntőjének – melyben a magyarok a címvédő francia és az orosz csapattal kerültek egy csoportba  az eredeti tervek szerint három évig a Papp László Sportaréna ad otthont.

(Borítókép: Richard Wainwright / MTI / EMAP)

(MTI)