Djokovic ügyvédei szerint a teniszező a pozitív tesztje miatt kapott felmentést

GettyImages-1202488559
2022.01.08. 11:36 Módosítva: 2022.01.08. 11:43

Novak Djokovics az Australian Open szervezőitől korábban már különengedélyt kapott ahhoz, hogy elinduljon a versenyen oltás nélkül is, mivel decemberben igazoltan átesett a fertőzésen – derült ki szombaton. 

Korábban még  arról szóltak a sajtóban megjelent hírek, hogy az Australian Open szervezői egy akut egészségi problémára hivatkozva adhattak különengedélyt Djokovicsnak az induláshoz.  Most viszont Djokovics ügyvédei már azt mondták, hogy egy korábbi fertőzés miatt kapta meg az engedélyt.

Djokovics november közepén kapta meg a beutazáshoz szükséges vízumot, ezután pedig december 30-án állították ki neki az igazolást, amely szerint a fertőzésből való gyógyulása miatt mentesülhet az oltási kötelezettség alól.

Az ügyvédek szerint a teniszező még december közepén produkált pozitív tesztet.  A számára kiállított engedélyben annyit írtak, hogy a szerb játékosnak az az előtti 72 órában nem volt láza vagy koronavírus-fertőzésre jellemző légúti tünete. Képviselői szerint a mentességi igazolást az ausztrál nyílt teniszbajnokság rendezőinek megbízásából egy független orvosi szakértői biztosság állította ki Djokovics számára. A dokumentumot Victoria állam ezzel foglalkozó testülete is felülvizsgálta, majd jóváhagyta – állítják. 

A húszszoros Grand Slam-bajnok, illetve az ausztrál nyílt teniszbajnokságon kilencszeres győztes Djokovics szerdán szállt le a melbourne-i Tullamarine reptéren, majd ott egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Victoria tagállam hatósága azonban megtagadta a belépést Djokovicstól, majd utána eldőlt az is, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”. Vagyis lényegében kitoloncolták az országból a világsztárt.

Djokovics – aki azóta már egy, a kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben van –korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, azt pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát. 

(via MTI)

(Borítókép: Novak Djokovic a 2020-as Australian Openen 2020. január 28-án. Fotó: Hannah Peters / Getty Images)