Kinek van igaza? Ki hazudik? Novak Djokovics kálváriája Ausztráliában

GettyImages-1236990893
2022.01.09. 16:51
Az ausztrál hatóságok nem hagyták aludni Novak Djokovicsot, és nyomást gyakoroltak rá, hogy érvénytelenítse vízumát Melbourne repterén – ezeket a vádakat fogalmazta meg a szerb teniszező jogi képviselete. A bíróság hétfőn hoz döntést, akkor derül ki, maradhat-e a világelső Ausztráliában, az év első Grand Slam-tornájának (Australian Open) helyszínén.

Novak Djokovics melbourne-i kálváriája

Nézzük, mi is történt eddig.

Szerdán késő este landolt Novak Djokovics Melbourne-ben, ahová a rekordot jelentő 21. Grand Slam-torna-győzelméért érkezett. Mindezt abban a tudatban, hogy mentesül Ausztrália Covid-szabályai – pontosabban a kötelező oltás – alól, hiszen december közepén átesett a fertőzésen. A világelső azt nyilatkozta, hogy bár nem hajlandó elárulni, beoltották-e koronavírus ellen, az Australian Open szervezőitől különengedélyt kapott, így ott lehet az év első GS-tornáján.

A Tullamarine repülőtéren azonban azzal szembesült, hogy ez koránt sincs így: előbb őrizetbe vették, és egy különszobában hosszasan kihallgatták, majd vízumát visszavonták, és az országból való kitoloncolása mellett döntött a kormány. Ügyvédei azt állítják, hogy 25 órányi utazás után hat órán át tartott a kihallgatás, és az alábbiak szerint rekreálhatóak a szerda éjszakai események.

 • Éjfél: Novak Djokovics megérkezik Melbourne-be, a Tullamarine reptérre
 • 0:21–0:51: elkezdődik a kihallgatás
 • 4:11: a hatóság Djokovics tudtára adja, hogy törlik a vízumát, és 20 perce van magyarázattal szolgálni, hogy miért ne tegyenek így. Djokovics időt kér reggel 8-ig, hogy felvehesse a kapcsolatot az Ausztrál Teniszszövetséggel
 • 5:20: a hatóságok pihenőidőt adnak Djokovicsnak, azzal az ígérettel, hogy 8:00–8:30 között folytatódik a kihallgatás
 • 5:22–6:07: Djokovics egy kanapén várakozik, majd 5:30-kor egy szobába kísérik. 6:00 magasságában azonban felébresztik, és „nyomást gyakorolnak rá”, hogy folytatódjon a kihallgatás
 • 7:42: hivatalosan is törlik a vízumát

Djokovics szinte azonnal jelezte, hogy fellebbez a döntés ellen, a jogi huzavona és az üzengetés pedig kezdetét vette. Az ausztrál belügyminiszter hangsúlyozta, nincs fogságban a teniszklasszis, bármikor szabadon távozhat, a szabályok viszont rá is vonatkoznak. A szerb államfő, Alekszandar Vucsics szerint „hajtóvadászat” folyik Djokovics ellen, a teniszező édesapja és édesanyja is kifakadt közösségi oldalán.

Ügyvédei szerint a teniszező időt kért többször is, hogy egyeztessen ügynökével és jogi csapatával, ám a hatóságok megtagadták azt tőle – végül alvását megszakítva, rendkívül fáradtan beleegyezett a vízuma visszavonásába. Az ausztrál belügyminisztérium szerette volna szerdára elnapolni Djokovics tárgyalását, ám a reptéren tanúsított bánásmód miatt a bíróság ehhez nem járult hozzá, így helyi idő szerint hétfőn 10 órakor kerülhet pont az ügy végére.

De akkor kinek van igaza? Mutatjuk a szabályokat!

Az Australian Open szervezőbizottsága közölte, minden résztvevőnek (beleértve a játékosokat, edzőket, stábtagokat) kötelező a Covid–19 elleni védőoltás vagy orvosi különengedély a szerepléshez. Djokovics eme uótbbi kategóriába tartozna saját bevallása szerint. Nézzük, milyen feltételekkel lehet ebbe a kategóriába kerülni:

 • pozitív PCR-teszt az elmúlt 6 hónapból
 • súlyos betegség vagy műtét az elmúlt időszakban
 • kedvezőtlen esemény egy korábbi koronavírus-oltás kapcsán
 • személyek, akik veszélyt jelentenek magukra és/vagy másokra az oltási folyamat során
 • bizonyított gyulladásos szívbetegség az elmúlt három hónapban

Igen ám, de az Australian Open egy sportesemény, ha úgy tetszik, üzleti vállalkozás, amelyet felülír a politika. Ausztrália igen szigorú szabályokat hozott a világjárvány visszaszorítására, a felnőtt lakosság több mint 90 százaléka felvette már az oltást, és világviszonylatban is alacsony a halálozások száma. Ennek érdekében csak az léphet be az országba,

 • akinek van érvényes vízuma,
 • és van negatív PCR-tesztje,
 • és felvette mindkét oltását, vagy orvosi igazolása van arról, hogy nem kaphat oltást.

Hol csúszott félre a dolog?

Nos, Novak Djokovics ügyvédei azt állítják a Sky News szerint, hogy a teniszező különengedélyt kapott az Australian Openre, mivel decemberben pozitív koronavírustesztet produkált. (Egyébként mindezt december 16-án, majd másnap megjelent egy fotó a Szerb Teniszszövetség oldalán, amin gyerekek között maszk nélkül pózol. A kép készítésének ideje ugyanakkor nem ismert.)

Az Ausztrál Teniszszövetség a helyi egészségügyi hatóság (ATAGI) ajánlásai alapján adta ki a különengedélyeket, ezek az ajánlások azonban az ausztrál állampolgárokra vonatkoztak. Az ausztrál kormány már novemberben figyelmeztette a sportági szövetséget, hogy azok a játékosok, akik csak átestek a fertőzésen, nem fognak különengedélyt kapni az országba való beutazásra.

A kormány betartotta a szavát, az emberek védelme fontosabb, mint egy sportesemény megrendezése – világelső ide vagy oda.

Novak Djokovics így a Park Hotelben várja a tárgyalást, amire helyi idő szerint hétfőn 10 órakor kerül sor. Hívei szombaton és vasárnap este is a hotel előtt szerb zászlókat lengettek, és a „Tamo daleko” patrióta dalt énekelték.

Ami biztos: az Australian Open január 17-én kezdődik, a magyarok közül Bondár Anna, Udvardy Panna és Fucsovics Márton is főtáblás, Gálfi Dalma és Jani Réka pedig a selejtezőből juthat fel oda.

(Borítókép: Novak Djokovics. Fotó: Sopa Images / Getty Images Hungary)