Djokovics már a pályán, de még kiutasíthatják

2022.01.11. 10:22
Telefonon egyeztetett Novak Djokovics teniszsztár ügyében Scott Morrison ausztrál és Ana Brnabics szerb miniszterelnök az ausztrál kormányzati iroda keddi tájékoztatása szerint.

Az AAP ausztrál hírügynökség arról számolt be, hogy a két kormányfő „konstruktív megbeszélést” folytatott a jövő héten kezdődő Australian Open helyszínén előbb karanténkötelezettségre ítélt, majd az ausztrál szövetségi bíróság által szabadon engedett teniszező helyzetéről. Morrison hangsúlyozta, hogy Ausztrália határvédelmi politikája a koronavírus-járvány idején „nem diszkriminatív”, de fontos szerepe van az ország lakosságának védelmében. A miniszterelnökök megállapodtak abban, hogy összeköttetésben maradnak, és tovább erősítik az országok közötti kétoldalú kapcsolatot.

Az RTS szerb állami televízió beszámolója szerint Brnabics azt sürgette, hogy bánjanak méltó módon Djokoviccsal. A kormányfő külön kiemelte, hogy az elmúlt napokban a 34 éves játékos nem tudott megfelelően felkészülni az Australian Openre, pedig Brnabics szerint nagyon fontos lenne, hogy biztosítsák számára a megfelelő körülményeket az edzéshez.

A 20-szoros Grand Slam-torna-győztes teniszező múlt szerdán érkezett Melbourne-be, majd a repülőtéren egy különszobában órákon át a hatóságok döntésére várt, hogy beléphet-e az országba. Előzőleg még arról szóltak a hírek, hogy az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva külön engedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva a koronavírus ellen, bár az AO-n ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert „nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat”.

Hétfőn aztán Djokovics az ausztrál szövetségi bíróság döntése nyomán elhagyhatta a karanténszállodát, ahol eddig várakoznia kellett a végleges döntésre. A törvényszék azzal magyarázta az ítéletét, hogy a szerb sportoló belépési engedélyének visszavonása „indokolatlan” volt.

Ausztrál sajtóértesülések szerint a végső döntést Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter hozza meg, egyedül neki van lehetősége arra, hogy a következő napokban kiutasítsa a szerb sztárt az országból.

Hétfőn különböző weboldalakon és a közösségi médiában olyan fotók és videók jelentek meg, amelyek állítólag bizonyítják, hogy a Monacóban élő Djokovics az ausztráliai utazását megelőző 14 napban Szerbiában és Spanyolországban is tartózkodott, miközben ő nemmel felelt arra a kérdésre, hogy a melbourne-i útját megelőző 14 napban járt-e külföldön.

A szerb sztár – közép-európai idő szerint – hétfő délután már egy olyan képet osztott meg közösségi oldalán, amin a Rod Laver Arénában edz, és készül a jövő hétfőn rajtoló Grand Slam-viadalra. Ezenkívül egy videó is napvilágot látott a tréningről.

Az ausztrál nyílt bajnokság kilencszeres győztesének ügye nagy vihart kavart világszerte, ráadásul Belgrád és Canberra diplomáciai vitába bonyolódott miatta. A szerb parlament szóvivője, Ivica Dacsics aggodalmát fejezte ki, hogy ha Hawke kiutasítja Djokovicsot Ausztráliából, akkor a világelső a következő három évben nem utazhat be az országba.

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovics november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

Djokovics korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, magánélete védelmére hivatkozva pedig továbbra sem hozza nyilvánosságra, hogy kapott-e koronavírus ellen vakcinát.

Mindeközben a torna szervezői kihirdették a kiemeléseket, a nőknél a hazaiak kedvencéé, Asleigh Bartyé az első hely, a tavalyi győztes Oszaka Naomi a 13. A férfiaknál a bizonytalanság ellenére is a kilencszeres AO-győztes és címvédő Djokovics a topkiemelt, a vele együtt ugyancsak 20-20 GS-torna-győzelemmál álló klasszisok közül Rafael Nadal a 6., míg Roger Federer sérülés miatt nem indul el a viadalon. A legjobb ausztrált, Alex de Minaurt a 32. helyre sorolták.

(Index/MTI)