Visszavonták Djokovics vízumát, kitoloncolhatják Ausztráliából

GettyImages-1364496156
2022.01.14. 08:47
Alex Hawke bevándorlásügyi miniszter visszavonta a világelső szerb Novak Djokovics ausztráliai vízumát, ami azt jelenti, hogy a 34 éves teniszezőt kiutasíthatják az országból és címvédőként nem indulhat el a jövő hétfőn kezdődő Australian Openen.

Alex Hawke pénteken azzal indokolta a döntését, hogy az „egészségügyi és közrendi okokból” született, valamint a „közérdek ezt kívánja”.

A Morrison-kormány határozottan elkötelezett Ausztrália határainak védelme mellett, különösen a koronavírus-járvánnyal összefüggésben

– jelentette ki a miniszter.

A 20-szoros Grand Slam-torna-győztes Djokovics múlt szerdán érkezett Melbourne-be, de megtagadták tőle a belépést, napokat karanténszállóban töltött, majd hétfőn az ausztrál szövetségi bíróság határozata nyomán szabadon engedték. A döntés ellen Novak Djokovics fellebbezhet, de ehhez megalapozott indokra van szükség. 

A BBC úgy tudja, a vízum törlése miatt elképzelhető, hogy Djokovics a következő három évben nem utazhat be az országba. 

Djokovics szerdán közleményében ismerte be, hogy ügynöke hibázott a vízum kitöltésekor, mert véletlenül egy rossz rubrikát ikszelt be. A kilencszeres Australian Open-győztes címvédő korábban azzal a kijelentésével kavart nagy port, hogy bár nincs beoltva a koronavírus ellen, mégis elindul az idei év első Grand Slam-tornáján. 

A világelső szerb beismerte azt is, hogy pozitív PCR-tesztje birtokában adott interjút a francia L'Équipe sportlapnak.

Állítása szerint azonban ügyelt a távolságtartásra és maszkot viselt, amit csak a fotózás idejére vett le. 

A teniszező hazájában, Szerbiában iskomoly indulatokat váltott ki, hogy a nemzeti hősként tisztelt Novak Djokovicsot oltatlansága miatt nem engedik elindulni az Australian Openen.

(Borítókép: Novak Djokovics január 14-én. Fotó: Daniel Pockett / Getty Images)   • Tippek
  • Babaváró hitel