Meccslabdát hárítva, a kiesés széléről támadt fel a topfavorit

GettyImages-1366954760
2022.01.26. 14:28
Az év első Grand Slam-tornáján, az Australian Openen kialakultak a férfi és női egyes verseny elődöntőinek párosításai. A szerda hajnali és reggeli mérkőzéseken a férfiak mezőnyében Sztéfanosz Cicipász meglepően könnyen győzte le három sima szettben Jannik Sinnert, míg a végső győzelemre topfavorit Danyiil Medvegyev is sikerrel vette negyeddöntős mérkőzését.

A hölgyeknél – ahogy az már a verseny előtt is várható volt – az első forduló óta feje tetejére állt a mezőny, egyik meglepetéseredmény született a másik után. Ennek köszönhetően a negyeddöntők szerdai felvonásán az amerikai Danielle Collins találkozott a világranglista 61. Alizé Cornet-val, míg a korábbi Roland Garros-győztes Iga Świątek a Top 100-on kívüli Kaia Kanepival nézett farkasszemet. 

A nap első mérkőzésén Collins különösebb kérdés nélkül, kicsit több mint egy óra alatt győzte le két játszmában francia riválisát, a világranglista kilencedik Świątek viszont megszenvedett hátrébb rangsorolt ellenfelével. A három óráig tartó kiélezett találkozón végül döntő szettben, hátrányból felállva győzött a lengyel Świątek. 

A hölgyeknél az elődöntőben Ashleigh Barty–Madison Keys- és Danielle Collins–Iga Świątek-találkozót rendeznek. 

A férfiaknál a jövő egyik hatalmas tehetségeként számontartott, húszéves Jannik Sinner élete első AO-negyeddöntőjén lépett pályára a negyedik kiemelt Sztéfanosz Cicipász ellen. A görögnek rögtön Sinner első adogatójátékát sikerült elvennie, amely előnyt a szett végéig sikeresen megtartott, így Cicipász viszonylag gyorsan és könnyen nyerte meg a nyitó játszmát 6:3-ra.

A folytatásban is szinte csak egy játékos volt a pályán, teljes mértékben uralta a mérkőzést a görög teniszező. A második szettben Sinner második adogatását sikerült elnyernie Cicipásznak, miközben saját szervái mögött rendkívül magabiztos maradt, különösebb kérdés nélkül alakult 2:0-ra az eredmény szetteket tekintve. A harmadik játszmában végül az eddigieknél is kevesebb lapot osztottak a fiatal olasz teniszezőnek, Cicipász nagyon könnyen nyerte ezt a szettet is 6:2-re, így alig két óra alatt jutott túl negyeddöntős ellenfelén. A döntőért a második kiemelt Danyiil Medvegyevvel meccselhet pénteken. 

Azzal a Medvegyevvel, aki a vártnál sokkal nehezebben győzte le a kilencedik kiemelt Felix Auger-Aliassime-ot. Az orosz US Open-címvédő teniszező hatalmas meglepetésre 

elvesztette az első két játszmát, és a kiesés szélére sodródott.

A harmadik szettben végletekig kiélezetten haladtak egészen a tiebreakig, ahol viszont Medvegyev fölényesen nyerte a rövidítést, és arra lehetett számítani, hogy végleg megfordulnak az esélyek. Ennek ellenére a negyedik játszmában még meccslabdát is kellett hárítania az orosznak, hogy utána némi szerencsével elvegye ellenfele adogatását, és kiharcolja a döntő játszmát. 

A mindent eldöntő szettben már különösebb esélye nem maradt a fiatal kanadai teniszezőnek, aki mentálisan is egyre inkább megtörve teniszezett, rögtön a második adogatójátékát elbukva. Innen már nem volt visszaút, Medvegyev pályafutása során másodszor állt fel Grand Slam-tornán két szett hátrányból. 

Az elődöntőben Rafael Nadal–Matteo Berrettini- és Danyiil Medvegyev–Sztéfanosz Cicipász-mérkőzéseket rendeznek.

Eredmények: 

Nők: 

Danielle Collins–Alizé Cornet 7:5, 6:1

Iga Świątek–Kaia Kanepi 4:6, 7:6, 6:3

Férfiak:

Jannik Sinner–Sztéfanosz Cicipász 3:6, 4:6, 2:6

Felix Auger-Aliassime–Danyiil Medvegyev 7:6, 6:3, 6:7, 5:7, 4:6

(Borítókép: Getty Images)