Váratlan bejelentés: 25 évesen visszavonul a világelső női teniszező

GettyImages-1367124692
2022.03.23. 06:51
A női teniszezők világranglistáját vezető ausztrál Ashleigh Barty 25 évesen úgy döntött, hogy befejezi a pályafutását.

„Visszavonulok a tenisztől. Annyira hálás vagyok mindazért, amit a tenisz adott nekem” – közölte az Instagram-oldalára feltöltött videóban az ausztrál klasszis. Hozzátette: a sportágtól megkapott minden álmot, és sok minden mást is, de tudja, most van itt a megfelelő idő, hogy lépjen, és más álmokat kergessen.

Sosem múlik el nálam a tenisz szeretete, ez az életem jelentős része, de úgy gondolom, fontos, hogy az életem következő részét mint Ash Barty ember élvezhessem, és nem úgy, mint Ash Barty sportoló.

A 2010 óta hivatásos Barty egyéniben három Grand Slam-tornán diadalmaskodott: 2019-ben a párizsi Roland Garroson, tavaly Wimbledonban, idén pedig az Australian Openen. Rajta kívül mindössze egy aktív női teniszező van, aki mindhárom borításon tudott GS-tornát nyerni: Serena Williams.

Összesen 15 versenyt nyert, 305 mérkőzésen győzött és 102-n kapott ki. Párosban 12 tornán, köztük a 2018-as US Openen nyert, a három másik GS-viadalon finalista volt. Érdekesség, hogy nem ő az első női teniszező, aki meglepően korán, világelsőként vonult vissza a játéktól.

Azt követően, hogy január 29-én Melbourne-ben diadalmaskodott az ausztrál nyílt bajnokságon, már egyetlen versenyen sem szerepelt. Március elején közölte, hogy még nem pihente ki magát az Australian Open óta, ezért kihagyja az Indian Wells-i és a jelenleg zajló miami viadalt. Akkor úgy tűnt, hogy április közepén, a Billie Jean King (korábbi nevén Fed) Kupa selejtezőjében folytatja a szezont. 

(Borítókép: Ashleigh Barty 2022. január 27-én. Fotó: Clive Brunskill/Getty Images)