Fucsovics Márton bravúrgyőzelmet aratott Stuttgartban, már negyeddöntős

2022.06.09. 16:30
Fucsovics Márton három szettben legyőzte a nyolcaddöntőben a harmadik kiemelt Hubert Hurkaczot a 769 ezer euró (297 millió forint) összdíjazású stuttgarti füvespályás férfi tenisztornán.

A világranglistán 55. magyarra csütörtökön a 13. helyen álló lengyel kiválóság várt, akit mindkét eddigi találkozójukon legyőzött: a 2018-as budapesti challenger-versenyen, és pár hónappal később Cincinnatiben is Fucsovics lépett tovább 2:1-gyel. A 25 éves wroclawi játékos már bizonyította, hogy remek teljesítményre képes füvön, tavaly ugyanis az elődöntőig jutott Wimbledonban.

Menetelése során többek között Danyiil Medvegyevet és Roger Federert is búcsúztatta, a svájci sztárt ráadásul három szettben, amire előzőleg még 2002-ben a horvát Mario Ancic volt képes a londoni Grand Slamen.

A csütörtöki találkozót a nyíregyházi teniszező kezdte jobban, mivel rögtön elvette 196 centis ellenfele adogatását, ám 3:1-ről a lengyel kiegyenlített. Fucsovics 5:5-nél ismét bravúrral brékelt, majd könnyedén kiszerválta a szettet, amely 40 percig tartott.

A folytatásban a 30 éves magyarnak első adogatójátékában három bréklabdát kellett hárítania, ezt követően azonban egyik játékos sem jutott el fogadóelőnyig. A rövidítés 3:3-ig jól alakult Fucsovics számára, ezt követően azonban Hurkacz sorozatban három labdamenetet megnyert, innen pedig – bár a nyíregyházi teniszező négy szettlabdát hárított – már nem volt visszaút.

A döntő szettben a magyar teniszező 3:2-nél egyetlen bréklehetőségét kihasználta, és mivel adogatóként nem adott lehetőséget riválisának, 2 óra 12 perc alatt továbbjutást ünnepelhetett.

A Davis Kupa-válogatott kiválóságára a következő fordulóban a Nick Kyrgios–Nikoloz Baszilasvili találkozó továbbjutója vár.

Fucsovics tavaly már az első fordulóban kiesett Stuttgartban, így az idén pluszban gyűjtött pontokat Németországban, ami azért is fontos a számára, mert egyelőre nem döntött arról, hogy elindul-e a hónap végén rajtoló wimbledoni bajnokságon. Egy éve ugyanis negyeddöntőt vívott Londonban, ahol ezúttal – az orosz és fehérorosz játékosok kizárására válaszul – a férfi sorozatot szervező ATP nem oszt majd ranglistapontokat. Ennek értelmében Fucsovics nem tudja megvédeni tavaly ott szerzett 360 pontját (jelenleg 990 pontja van), és akár a top 100-ból is kicsúszhat, így elképzelhető, hogy Wimbledon alatt inkább pontokat hozó kisebb challenger-tornákon vesz részt.

Eredmény, nyolcaddöntő:
Fucsovics Márton–Hubert Hurkacz (lengyel, 3.) 7:5, 6:7 (7-9), 6:3

(MTI)

(Borítókép: Getty Images)