Kyrgios veszekedett, Djokovics játszott – hetedszer lett Wimbledon ura

djokovics
2022.07.10. 18:11
A korábbi világelső szerb Novak Djokovics sorozatban negyedszer, összesen hetedik alkalommal nyerte meg a wimbledon férfitenisz-bajnokságot, mivel a 2022-es döntőben szetthátrányból fordítva legyőzte az ausztrál Nick Kyrgiost. A torna első kiemelt játékosa ezzel pályafutása 21. Grand Slam-torna-győzelmét aratta, egyre megközelítve a rekorder Rafael Nadalt (22).

Aránylag kevés játékos mondhatja el magáról, hogy kifejezetten jó élményei lehettek a volt világelső szerb elleni meccsekről, de az első GS-torna-döntőjét játszó ausztrál fenegyerek eddig mindkét egymás elleni találkozójukat megnyerte, sőt, még csak játszmát sem engedett Djokovicsnak!

A széria pedig alig fél óra játék után már ötre duzzadt, hiszen a wimbledoni finálé első szettjét is az ausztrál húzta be! A legutóbbi három kiírást megnyerő szerb 2:2-nél veszítette el az adogatását, fogadóként pedig nem volt esélye visszakapaszkodni (4:6).

Hiába na, ha a játékkal törődik, akkor azért Nick Kyrgios bőven top 10-es tehetség – kár, hogy ez ritkán jön össze neki... 

A második felvonásban 2:1-es Djokovics-előnynél jött az egyetlen sikeres fogadójáték, bár a szett kiszerválása nem ment simán a szerbnek, hiszen 0:40-ről, majd negyedik bréklabdáról kellett visszakapaszkodnia – tette ezt sikerrel (6:3).

Kyrgios álompontja a wimbledoni döntőben:

Kyrgios álompontja a wimbledoni döntőben:

A harmadik szettben Kyrgios fogadóesélyeket hárítva hozta az első adogatását, ezt követően pedig magabiztosan szerváltak a felek, a legnagyobb gondot az ausztrál számára egy nézőtéri bekiabálás és az ezt követő saját kiakadása jelentette, ami miatt többször is hibába hergelte magát, és folyamatosan szövegelt...

Amikor a játékkal foglalkozott, akkor azért szenzációs dolgokat mutatott be, kettős hibákra remek ászokkal felelt, a Djokovicsért szorítók pedig akkor is felszisszenhettek, amikor a szerb klasszis megbotlott, és esett egy nagyot – gond nélkül tudta végül folytatni.

A játszma végéhez közeledve 4:4-nél 40:0-nél adogatott Kyrgios, akkor azonban megint jöttek a hibák, „elborult az agya”, ezzel gyakorlatilag odaadta a játékot és a szettet is az amúgy szintén gyakran vehemens, de ezúttal kifejezetten higgadtan játszó szerbnek (6:4).

A kisebb szünetet követő folytatásra még mindig reklamálva érkezett a világranglista 40. helyezettje (azt kifogásolta, hogy a páholyában lévők nem tomboltak 40:0-nél...), de így is hozta az adogatását, Djokovics pedig sorra húzta meg a szenzációs rövidítéseket, így szerencsére hamar a játék került a középpontba.

No, nem Kyrgios remek fogadójátéka, hiszen az első négy Djokovics-adogatásból egy darab pontot tudott megnyerni – egy kettős hibának köszönhetően. Bár az ausztrál 5:4-es előnyénél ennek duplája is összejött (az egyik megint két rossz szerva eredményeként), sem ekkor, sem 6:5-nél nem volt esélye brékelni, jöhetett a rövidítés (6:6).

A meccsben maradásért küzdő fél a meghúzott második szervából millimétereket rontott, így ász helyett kettős hibával kezdett, s bár egyet még Djokovics is rontott, két újabb sikeres fogadópont után adogatóként 6–1-re ellépett, és a harmadik meccslabdájával már élt (7:6, 7–3).

Novak Djokovics ezzel a hetedik alkalommal ülhetett fel Wimbledon trónjára, amivel beérte az open-érában második Pete Samprast, és egyre megközelítette a rekorder Roger Federert (8). A svájci zsenit ugyanakkor a Grand Slam-torna-győzelmek számában (20) ezzel a sikerrel maga mögé utasította, hiszen ez már a 21. volt a szerbnek, itt Rafael Nadal (22) mögé zárkózott egyre.

Kyrgios pedig zárásként még felvett egy piros sapkát, fittyet hányva a teljes fehér szerelést előíró etikettre...

WIMBLEDON

FÉRFIEGYES, DÖNTŐ

Djokovics (szerb, 1.)–Kyrgios (ausztrál) 4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7–3)

Djokovics Grand Slam-torna-győzelmei

  • Australian Open (2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019, 2020, 2021)
  • Roland Garros (2016, 2021)
  • Wimbledon (2011, 2014, 2015, 2018, 2019, 2021, 2022)
  • US Open (2011, 2015, 2018)

(Borítókép: Clive Brunskill/Getty Images)