Fucsovics Márton tornagyőzelmet ünnepelhet, és visszatért a top 100-ba

2022.11.13. 18:38
Fucsovics Márton nyerte meg a pozsonyi, 68 ezer euró (27,5 millió forint) összdíjazású kemény pályás challenger-tenisztornát, mivel a vasárnapi magyar házidöntőben legyőzte Marozsán Fábiánt.

Az elitet felvonultató ATP Tour alatt rendezett, „másodosztálynak” számító Challenger Touron először fordult elő, hogy két magyar vívta a döntőt. Tavaly a szlovák fővárosban Piros Zsombor elvesztette a finálét a holland Tallon Griekspoor ellen, ezúttal viszont biztos volt, hogy magyar játékos emelheti magasba a trófeát. A viadal korábbi bajnokai között egyébként olyan neves játékosok találhatók, mint a Grand Slam-döntős ciprusi Markosz Bagdatisz vagy az olimpiai aranyérmes svájci Marc Rosset.

A világranglistán 109. Fucsovics – a viadal második kiemeltje – számára azzal, hogy bejutott a döntőbe, gyakorlatilag biztossá vált, hogy főtáblás lesz a januári Australian Openen.

A pozsonyi tornagyőzelemmel pedig visszakerülhetett a top 100-ba, ahonnan október végén csúszott ki.

A 30 éves teniszező eddig egy ATP- és négy challenger-trófeát gyűjtött.

A 192. helyen álló, szintén Davis-kupa-válogatott, 23 esztendős Marozsán augusztusban rögtön megnyerte első challenger-döntőjét a boszniai Banja Lukában, és második fináléjára készülhetett.

A szlovákiai végjátékban a kupa mellett 90 világranglistapont és 9200 euró (3,7 millió forint) volt a tét a két magyar számára.

A fináléban az esélyesebb Fucsovics irányított, az első szettet simán, 33 perc alatt megnyerte. A másodikban Marozsán komoly küzdelemre késztette riválisát, aki a játszma közepén tudta elnyerni az ő szerváját, előnyét pedig végig megtartotta.

Eredmény, döntő:
Fucsovics Márton (2.)–Marozsán Fábián 6:2, 6:4

MTI