Meghalt a sztáredző, aki Szeles Mónikából világelsőt faragott

GettyImages-52935121
2022.12.05. 18:16
91 éves korában meghalt Nick Bollettieri, minden idők talán legnagyobb teniszedzője, aki többek között olyan óriások mestere volt, mint Andre Agassi, Serena és Venus Williams, Szeles Mónika és Marija Sarapova. Egyetlen magyar tanítványa, akivel komolyabban foglalkozott, Temesvári Andrea volt.

91 éves korában elhunyt Nick Bollettieri, a valaha volt talán leghíresebb, legkiválóbb teniszedző, aki tíz játékosból faragott világelsőt. Leghíresebb tanítványai Andre Agassi, Serena és Venus Williams, Szeles Mónika és Marija Sarapova voltak, de az utóbbi negyven év kiemelkedő magyar női teniszezője, Temesvári Andrea is hosszú ideig az ő bradentoni teniszakadémiáján tanulta a sportág fortélyait.

Az olasz bevándorlók fia szolgált az Egyesült Államok hadseregében kevéssel a második világháború után, majd jogot tanult, de végül az ügyvédi hivatás helyett a teniszedzőséget választotta.

Nem valószínű, hogy megbánta a pályamódosítást. Bollettierit 2014-ben beiktatták a Tennis Hall of Fame-be, a Hírességek Csarnokába.

Köszönöm az időt, amit rám áldoztál, a tudást, az elkötelezettséget, a szakértelmet, mindazt, amit elsajátítottam, hála neked. Köszönöm, hogy a mentorom voltál, és lehetővé tetted, hogy megvalósítsam az álmaimat. Egyszerre voltál álmodozó és cselekvő úttörő a teniszben, hozzád hasonlót keveset hordott a hátán a Föld

– búcsúzott az Instagramon egykori mesterétől Tommy Haas, az Indian Wells-i torna igazgatója, a világranglista korábbi második helyezettje.

Egy másik német klasszis, Sabine Lisicki, a 2013-as wimbledoni döntős írta: Bollettieri átformálta a teniszt, oly sok gyereknek adott a kezébe teniszütőt. „Szerencsés voltam, hogy én lehettem közülük az egyik. Nagyon fogsz hiányozni!” – fogalmazott Lisicki.

Bollettieri 1978-ban alapította a Nick Bollettieri Tennis Academyt a floridai Bradentonban.  

Chris Evert, minden idők egyik legnagyobb női teniszezője írta a Twitteren:

„Nyugodj békében, Nick Bollettieri. Amellett, hogy minden idők legnagyobb edzője voltál, annyira kedves voltál hozzám, a szüleimhez, a testvéreimhez. Ez mindennél többet jelentett nekem. Óriási szíved volt, és annyira szerettél élni!

(Borítókép: Nick Bollettieri 1997-ben. Fotó: Lutz Bongarts / Bongarts / Getty Images)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport