Szenzációs magyar teniszcsoda: Marozsán Fábián legyőzte a leendő világelsőt!

Marozsán Fábián élete első ATP 1000-es besorolású főtáblás menetelésén legyőzte a korábbi világelső, jelenleg másodikként számontartott spanyol Carlos Alcarazt. Ezzel a magyar teniszező a nyolcaddöntőbe jutott.

Marozsán Fábián a selejtezőből indulva küzdötte be magát a római tenisztorna főtáblájára – életében először van ott egy ATP Masters főmezőnyében. A világranglistán 135. helyen álló Marozsán az első fordulóban a 67.-ként számontartott francia Corentin Moutet ellen játszott háromszettes mérkőzést, majd a legjobb 64 között a 32. kiemelt Jirí Lehecka következett, akkor szetthátrányból játszott szenzációs mérkőzést, ahol a 23 éves magyar teniszező rövidítésben győzte le cseh ellenfelét.

A mai napon azonban Marozsán Fábián életének talán legnehezebb meccse következett, ugyanis a római verseny után ismét világelsővé előlépő Carlos Alcaraz ellen lépett pályára. A találkozók előtt a fogadóirodák 1,01-es szorzóval kínálták a spanyol győzelmét, míg a magyar játékos sikerére 23-szoros pénzt fizettek. 

Az első szettben Marozsán kezdte a szerválást, Alcaraz pedig derekasan küzdött, bréklabdája is volt, de végül Marozsán hozta az adogatását. Ezt követően mindketten hozták a szervájukat, majd 3:1-es állásért Marozsán parádés módon egyből lebrékelte Alcarazt úgy, hogy a spanyol nem szerzett pontot a játékban. Alcaraznak pedig az egész szettben nem sikerült visszavenni ellenfele adogatását, mindössze egyetlen lehetősége volt erre a spanyolnak, de azt sem tudta kihasználni. 

Marozsán rendkívül higgadtan, pontosan és magabiztosan játszott, így 6:3-ra nyerte az első szettet. 

Marozsán az első játszmában háromszor hozta nullára szervajátékait.

A második szettben Alcaraz kezdett adogatni, és Marozsán ugyan keményen küzdött, a spanyolé lett az első gém. A következő három játékban mindkét játékos hozta a saját adogatását, Marozsán mindkettőt nullára, a spanyol leendő világelső tehetetlen volt fogadóként. 

Magabiztos, tűpontos szervák, agresszív tenyeresek, félelem nélküli játék – ezek a tulajdonságok jellemezték leginkább a nemzetközi szinten viszonylag ismeretlen, 135. helyezett magyar teljesítményét. 

Ekkor 2:2 volt a második szett állása, és Alcaraz szervái következtek az ötödik gémben. Marozsán 40:0-re vezetett a játékban, három bréklabdához jutott, de végül Alcaraz hozta az adogatását, viszont az is látszott, hogy Marozsán óriási lendületben teniszezett. 

A következő adogatás a magyar játékosé volt, ekkor ugyan fogott néhány pontot a spanyol, de Marozsán 3:3-ra egyenlített.

És ekkor valamire nagyon ráérzett a magyar teniszező, mert bréklabdáig vitte a következő fogadójátékot, amit ugyan elsőre hárítani tudott Alcaraz, de másodjára már nem volt kegyelem, egy szenzációs emeléssel Marozsán lebrékelte a második kiemeltet, amellyel 4:3-ra vezetett a Hajdúszoboszló SE játékosa.

Ezt követően viszont a magyar teniszező elvesztette az adogatását, kiegyenlített a spanyol, és a kilencedik gémben ugyan 40:40-ig eljutott Marozsán, a spanyol adogatóelőnybe került, majd egy magabiztos ásszal hozta a játékát. 

5:4-re vezetett a Alcaraz, Marozsánnak muszáj volt megnyernie az adogatását, hogy folytatódjon a szett. Mit ne mondjak, a magyar teniszező tökéletesen teljesítette a feladatot, ismét nullára hozta a szerváit. 5:5-nél pedig talán az egész meccs legküzdelmesebb játéka következett, Marozsán pedig állta a sarat. 40:40-nél egy remek játékban egy szenzációs egyenes fonákkal bréklabdához jutott a magyar játékos, ám a spanyol kíméletlen szerváját a hálóba fogadta. 

Majd Alcaraz bebizonyította, hogy nem véletlenül a világ egyik legjobbja, két pazar szervával 6:5-re átvette a vezetést a szettben. 

Következett a tizenkettedik szett, ahol Marozsán gyönyörű rövidítéssel fejezte be a játékot. Jöhetett a rövidítés, ne felejtsük el, itt a magyar teniszező már a meccsért játszott. Alcaraz pedig nem tréfált, hozta a szerváit, 1–4-nél pedig megnézhettük, hogy a spanyol számára nincs elveszített labda, Marozsán pazar rövidítéseit is visszahozta, de hiába futott rengeteget a pontért, a magyar teniszező 3–4-re visszahozta a játékot. Itt pedig nem volt vége, a spanyol egyszerűen nem tudott pontot fogni. 

marozsán fábián 1–4-ről 7–4-re megnyerte a rövidítést. A közönség állva tapsolt a magyar játékosnak, aki kiejtette a leendő világelsőt, ezzel pályafutása magasan legnagyobb sikerét aratva!

Marozsán a mérkőzést követő villáminterjúban azt mondta az Eurosportnak: 

Nagyon boldog vagyok, ez volt az álmom. Tegnap beszéltünk erről a meccsről, akkor azt mondtam, megpróbálok valami különlegeset nyújtani, megpróbálok nyerni egy szettet. Nem tudom, hogy mi történt a labdamenetek alatt, csak megpróbáltam a legjobbamat nyújtani és mindent visszaadni. Csak próbáltam kitalálni, hogyan tudnám megnyerni a pontokat. Ez csak így megtörtént, nem igazán tudom, hogy hogyan

– foglalta össze élményeit a magyar játékos. 

Holnap a legjobb tizenhat között Marozsán ellenfele a 15. kiemelt horvát Borna Coric lesz.

ATP ROME MASTERS, LEGJOBB 32 KÖZÖTT
Marozsán Fábián–Carlos Alcaraz (2.) 6:3, 7:6 (7–4)