Megszólalt Novak Djokovics az őt ért kritikák után

2023.06.01. 16:30
Fucsovics Márton legyőzése után Novak Djokovics azt mondta, „tisztában van vele, hogy az emberek nem értenének egyet” azzal, hogy politikai üzenetet írt Koszovóról a francia nemzetközi teniszbajnokság (Roland Garros) egyik kamerájának lencséjére, de – mint mondta – ez egy olyan téma, ami mellett „kiáll”.

„Koszovó Szerbia szíve. Állítsátok meg az erőszakot!” – ezt írta a 36 éves Djokovics a kamera lencséjére a hétfői első fordulós győzelme után.

A francia sportminiszter szerint a szerb sportoló cselekedete „nem volt helyénvaló”, és nem szabadna még egyszer előfordulnia.

A szerb világklasszis szerda este Fucsovics Mártont győzte le három szettben a párizsi torna férfi egyesének második fordulójában. A mérkőzést követően újra szóba került a koszovói helyzet és a sportember politikai állásfoglalása.

„Szerintem én nem is tudnék végigcsinálni egy Grand Slamet dráma nélkül” – mondta Novak Djokovics, aki hozzátette, hogy az ilyen botrányok feltüzelik őt.

Szerda este a 22-szeres Grand Slam-bajnok megpróbálta lezárni a történetet. Arra a kérdésre, hogy elgondolkodott-e a cselekedeteire adott negatív kritikákon, Djokovics így felelt:

Természetesen tisztában vagyok vele, hogy sokan nem értenének egyet velem, de ez egy olyan dolog, amiért kiállok. Ennyi az egész.

A világszervezet, a Nemzetközi Teniszszövetség szerint Djokovics nyilatkozata nem sértett semmilyen szabályt, mert a Grand Slam-szabálykönyv nem tiltja, hogy a játékosok politikai nyilatkozatokat tegyenek.

Amelie Oudea-Castera francia sportminiszter szerint „a játéktér semlegességének elvére” van szükség. A koszovói helyzettel összefüggő híreinket ide kattintva olvashatja el.

A szerb teniszező év elején is a kritikák kereszttüzébe került, miután az ausztrál nyílt teniszbajnokságon (Australian Open) szókimondó édesapját, Srdan Djokovicsot lefilmezték, amint egy orosz zászlóval pózol, amelyen Vlagyimir Putyin orosz elnök arcképe volt látható.  • Csok