Posztumusz díjat kapott Párizsban az egyetlen magyar férfi egyéni Grand Slam-bajnok

F   B19570910022
2023.06.02. 10:54
A francia nyílt bajnokság szervezői ünnepélyes keretek között emlékplakettet adományoztak az 1947-ben győztes Asbóth József családjának.

Az egyetlen magyar férfi egyéni Grand Slam-bajnok 76 évvel ezelőtt úgy diadalmaskodott Párizsban, hogy mindössze egy játszmát veszített, ám akkor nem kapta meg a legjobbnak járó trófeát. Ennek pótlására került sor csütörtökön a Roland Garros elnöki páholyában, ahol a francia szövetség részéről többek között Gilles Moretton elnök és Amelie Mauresmo versenyigazgató vett részt, míg magyar részről Markovits László szakmai alelnök, Szőllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke, a Külügyminisztériumból Gyurta Dániel és Iglói-Nagy István, valamint Ruszanov András, az Asbóth-örökség ápolója.

Gilles Moretton beszédében az 1986-ban elhunyt Asbóth hőstette mellett méltatta Gulyás István 1966-os döntőbeli gesztusát is, mikor egynapos halasztást ajánlott fel sérült ellenfelének (majd kikapott tőle), s ezért elnyerte a UNESCO Nemzetközi Fair Play díját.

Amelie Mauresmo pedig átadott a vendégeknek egy Asbóth József nevére szóló, ezüstbe gravírozott, Muskétások-trófeát ábrázoló plakettet.

(Borítókép: Asbóth József 1957-ben. Fotó: Bojár Sándor / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel