Miért lenne baj, ha saját ágyában szeretne aludni egy olimpiai bajnok?

2013.07.11. 12:27

A barcelonai világbajnokságon, július huszonharmadikán tíz kilométeren úszik Risztov Éva. Az olimpiai bajnoki címvédő idén nyert már Európa Kupa-futamokat, a világ közvetlen élmezőnyével azonban a Hyde park után most találkozik először.

„Éva a múlt szerdán hazatért, nem érezte jól magát Hódmezővásárhelyen, és Debrecenben folytatja tovább a felkészülést. Ennyi történt, semmi több, nem kell túllihegni. Egyrészt tudomásul kell venni, a felkészülés utolsó két hetében a versenyzőnek mindig mindenben igaza van. Legalábbis az elmúlt röpke harminc év tapasztalata ezt mondatja velem” – mondta az Indexnek az esetről Kiss László szövetségi kapitány.

„Mindenki Évát szeretné legyőzni az olimpia után. Ez nem kis lelki teher. Ha ő ennek Debrecenben szeretne megfelelni, akkor ott tegye meg, ahol leginkább otthon érzi magát. Miért lenne az baj, ha a saját ágyában, a saját környezetében szeretne felkészülni? Ha a városban babusgatják, ha neki idegileg, lelkileg az otthonára, a megszokott életére van szüksége, ezt meg kell érteni, el kell fogadni. Hallok én is pletykákat, de ezekkel nem szeretnék foglalkozni, mert én a fűzfői edzőtáborban vagyok. Egy biztos, el nem tűnt, mégha ilyet is olvastam, mert másnap már Debrecenben edzett” - mondta a tanítványaival (Egerszegi Krisztina, Kovács Ági) hat egyéni olimpiai aranyat nyerő edző.

Risztov a 2011-es világbajnokság után úgy nyilatkozott, hogy neki nem Phelps edzője, hanem Debrecen kellett ahhoz, hogy újra élsportoló lehessen.

A kapitány azt nem tudja elképzelni, hogy rossz időt mértek neki, ezért indult útnak Risztov, legfeljebb azt, hogy az edzés egyik pillanatában nem figyeltek kellően oda rá.

Hozzátette ugyanakkor, nem ritka, ha egy fárasztó edzőtábor végén a versenyzők szeretnének hazamenni a legvégén, a vb-bronzérmes Kis Gergő is az utolsó hetet otthon tölti, az Európa-bajnok Kapás Boglárka is el fog menni.

„Évi remek időket úszott a felmérőkön, jobbakat, mint London előtt. A munka lényegi részét már elvégezte - idén már másodszor voltak Vásárhelyen -, az utolsó napok munkáját pedig Debrecenben fogja az előre meghatározott terv szerint. Szerencsére könnyen sikerült mellé edzőtársakat találni. Papp Márk hosszú távra készül a 16 éves Ferenczi Fanni pedig az ifi Eb-re. Nagyon megértőek voltak ők is, edzőik, klubvezetőik is, amiért köszönet. Emellett mindkettőnek jó, ha egy olimpiai bajnok mellett lesznek, és Évinek is jó, hogy nem egyedül gyűjti a kilométereket” – összegzett a szakember.

Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke annyit tett hozzá, nem vár fegyelmi Risztovra, és nem szerencsés egy feltételezés miatt szítani a hangulatot ellene.