Se hullámok, se medúzák, se tengeribetegség

2013.09.03. 18:49

Elege van az óceánból a Floridai-szorost cápaketrec nélkül átúszó, 64 esztendős Diana Nyadnak, aki a jövőben egy hordozható medencében fog hosszútávokat úszni, hogy pénzt gyűjtsön a hurrikánok, robbantásos merényletek és tornádók áldozatainak.

Diana Nyad, aki szombaton indult útnak Kubából és hétfőn ért célba a Key West-i tengerparton, az amerikai televízióknak  elárulta, hogy egy hordozható medencében fogja folytatni hosszútávúszási kísérleteit. A medencét elsőként New Yorkban fogják felállítani, ahol a sportember október 8. és 10. között 48 órán keresztül fogja szelni a habokat, hogy pénzt gyűjtsön a tavaly pusztító Sandy hurrikán nyomán fedél nélkül maradtak számára.

„Nem lesznek hullámok, sem medúzák, sem pedig tengeribetegség" – mondta Nyad a CNN hírtelevízió műsorában. A mobilmedencét a tervek szerint később átszállítják Bostonba, hogy az április 15-ei maraton finisében elkövetett kettős robbantásos merénylet évfordulója alkalmából gyűjtsenek adományokat a rászorulóknak. Az oklahomai Moore-ban a városra májusban lecsapó tornádó áldozatainak megsegítésére fog úszni Nyad. „Az üzenetem az, hogy nem fogunk elfelejteni titeket" – szólt az áldozatokhoz az úszónő.

A 64 esztendős amerikai hosszútávúszónak négy kudarcba fulladt kísérlet után ötödszörre sikerült átúsznia a Kubát az Egyesült Államoktól elválasztó Floridai-szorost, cápaketrec nélkül. Ezzel ő lett az első úszó, aki ilyen feltételek mellett tette meg a távot. Cápaketreccel az ausztrál Susan Maroney már célba ért 1997-ben.

Nyadnak mintegy 53 órára volt szüksége ahhoz, hogy átszelje a szorost. A hosszútávúszó 1978-ban próbálkozott először az  átúszással. Legutóbb 2012 júniusában vágott neki, de a viharos időjárás, valamint a medúza- és a cápaveszély miatt nem tudta végigúszni a távot. Noha a szoros tömve van cápákkal, a medúzák még nagyobb akadálynak bizonyultak mindazok számára, akik valaha nekivágtak a 166 kilométernek.

Nyad elmondta, hogy ezúttal egy medúzaszakértővel vágott neki a kihívásnak és útjának éjszakai időszakában a csípésektől védő - ugyanakkor a lélegzést megnehezítő - szilikonmaszkot, az egész testét védő úszóruhát, kesztyűt és cipőt viselt. Az ABC-nek  elárulta, hogy bár a húszas éveiben gyorsabban úszott, kitartása a hatvanas éveire megnövekedett.

Barack Obama amerikai elnök egyike volt azon hírességeknek, akik a Twitter-mikroblogon gratuláltak a sportembernek.